CHP’li Candan Yüceer: Çocuklar çalışırken ölüyor

  • 14:05 12 Haziran 2022
  • Çocuk
 
ANKARA - CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  Türkiye’de 23 milyon çocuktan 2 milyonunun çalışma hayatının içinde olduğunu belirterek, “Çocuklar, sabah kalktıklarında işyerlerine değil okullara gitmelidir” dedi. 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, artan çocuk işçiliğine karşı "Ülkemizdeki 23 milyon çocuktan 2 milyonu çalışma hayatının içinde. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu rakamın 720 bin civarında olduğunu söylüyor. Devlet ise çocuk işçiliğine göz yumuyor, kendi mevzuatını uygulamıyor. Türkiye’de 2022 yılının ilk beş ayında 15 çocuk, son 9 yılda ise en az 571 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuktan işçi olmaz. Çocuklar, sabah kalktıklarında işyerlerine değil okullara gitmelidir” dedi.
 
‘Devlet kendi mevzuatlarına bile uymuyor’
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Dünya genelinde son 4 yılda çocuk işçilerin sayısının 8,4 milyon artarak 160 milyona yükseldiğini belirten Candan, Türkiye’de 5-17 yaş aralığında bulunan 16 milyon 457 bin çocuktan iki milyonuna yakınının çalışma hayatının içinde fiilen yer aldığını, çocukların ağır koşullar altında, hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştırıldığını vurguladı. Çocuk işçiliğine karşı etkili ve yeterli denetim yapılmadığını ifade eden Candan, “Devletin çocuk işçiliği konusunda mevzuatları var. Ancak devlet kendi mevzuatlarına bile uymuyor” dedi.
 
‘Çocuklar çalışırken ölüyor’
 
Çalışma hayatındaki yetersiz denetimlerin çocuklar için bir yaşam hakkı ihlaline dönüştüğünü aktaran Candan, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2013'te 59 çocuk, 2014'te 54 çocuk, 2015'te 63 çocuk, 2016'da 56 çocuk, 2017'de 60 çocuk, 2018'de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk 2021’de 62, 2022’nin ilk beş ayında 15 çocuk; yani 2013 ve 2022 (ilk beş ay) yılları arasında en az 571 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk iş cinayetlerinde genel olarak her yıl mayıs ayından itibaren ciddi bir artış görülmektedir. Okulların tatil olduğu aylarda çalışan çocuk sayısındaki artış, tarım istihdamının mevsimsel artışı, stajyerliğin artması gibi nedenlerle bu dönemlerde çocuk iş cinayetlerinde büyük bir artış yaşanmaktadır. Temmuz-Ağustos ayları en fazla çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği aylar olmaktadır. Bu cinayetlerin ve artan çocuk işçiliğinin sorumlusu devlettir. Çünkü devlet çocuk işçiliğine iş cinayetlerine göz yumuyor, önlem almıyor, denetleme yapmıyor” diye konuştu.
 
‘Ekonomik kriz çocuk işçiliğini artırdı’
 
Çocuk işçiliğinin artışında en önemli etkenin çocuk yoksulluk oranının yüksekliği olduğunu vurgulayan Candan, “Türkiye’de etkisini her geçen artıran ekonomik kriz, halk genelinde yoksulluğu arttırdı ve arttırmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak çocuk yoksulluğunun artmasıyla birlikte çocuk işçiliği de artmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle çocuk işçiliğinin daha fazla artmaması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
 
‘Suriyeli çocuk işçi sayısı 200 bin’
 
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 700 bin Suriyelinin yaşadığını aktaran Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de kalan Suriyelilerin arasında 10-18 yaş aralığındaki kişi sayısı 660 bin. Türkiye'de Suriyeli çocuk işçi sayısının 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ancak bu rakamların çok daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz. Mülteci çocuk işçiler kayıt dışı sektörlerde çok daha kötü koşullarda çalışıyorlar ve çalıştıkları yerlerde ayrımcılığa maruz kalıyor. Okullaşamayan mülteci çocuklar, erken yaşta evliliğe ve çocuk işçiliğe zorlanmaktadır. Hiçbir çocuk, eğitim hakkından maruz bırakılmamalı. Çocuklar çocukluklarını doyasıya yaşamalılar.”
 
‘İhlaller tarım alanında yoğunlaşıyor’
 
Türkiye’de çocuk işçilerin yüzde 30,8’inin tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe çalıştırıldığını belirten Candan, “Çocuk işçiler, çocuk işçiliğinin en acımasız biçimleri arasında olan sokakta çalışma, küçük ve orta ölçekli işletmelerde çalışma, aile işleri dışında ücret karşılığında gezici ve geçici tarım işlerinde çalıştırılıyor. Tarım, Türkiye’de ücretli ya da ücretsiz aile işçisi çocuk işçiliğin en yoğun olduğu iş kolu. Çocuk iş cinayetleri de çocuk istihdamının en yoğun olduğu ve kötü çalışma koşulları nedeniyle tarım alanında yoğunlaşıyor. Tarım işçisi çocukların yüzde 64’ü 5-14 yaş arasında” diye konuştu.
 
‘Çocuklar işyerlerine değil okula gitmeli’
 
“Çocuktan işçi olmaz. Çocuk işçiliğine son verilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin bir anca yaşama geçirilmesi gerekmektedir” diyen Candan, “Çocukların stajyerlik ve çıraklık gibi yasal kılıflar altında ucuz iş gücü olarak çalıştırılması son bulmalıdır. Çalışma yaşamı, çocukların fiziksel, ahlaki, toplumsal ve ruhsal açısından olumsuz izlerle büyümesine neden olmaktadır. Çocuklar işyerlerinde aile korumasından uzakta her türlü sömürüye ve istismara açık hale gelmektedir. Çocuklar, sabah kalktıklarında işyerlerine değil okullara gitmelidir” diye ekledi.