‘Çocuklara çocuk kalabilecekleri alanlar yaratmalıyız’

  • 09:04 26 Ocak 2023
  • Çocuk
AMED - Çocuk yaşta çalıştırılmaya karşı farkındalık oluşturmak isteyen çocuk hakları aktivisti Roza Tuma, “Çocuklara, çocuk kalabilecekleri alanlar yaratmalıyız ve açmalıyız” dedi. 
 
Çocuk istismarının bir boyutu olan çocuk yaşta çalıştırılma her geçen artıyor. Son dönemde ekonomik krizin de etken olarak öne sürüldüğü çocuk yaşta çalıştırılmadaki artışa ise tepkiler, yapılan açıklama, rapor ve benzeri eylemlerle devam ediyor. Çocuk hakları aktivisti Roza Tuma, 21 Ocak Cumartesi günü “Her şeye rağmen çocuk” konulu fotoğraf sergisini, Amed’de Taş Mahal Kafe’de açtı. Sergide, çok sayıda çalıştırılan çocuğun fotoğraflarına yer verildi. 
 
Farkındalık oluşturma amacıyla yaptığı çalışmaya dair çocukların sadece çocuk kalabilmesi üzerinde duran Roza, ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. 
 
‘Toplumda farkındalık oluşturmaya çalıştım’
 
Sergi ile toplumun çocuklara karşı tutumunu değiştirebilmeyi amaçladığını kaydeden Roza, toplumun çocuklara “işçi” gibi yaklaşmasından dolayı çocukların da kendilerini yetişkin olarak görmesi gibi bir durumun ortaya çıktığına işaret etti. Bu durumun çok rahatsız edici olduğunu dile getiren Roza, “Ama çocuklar her şeye rağmen çocuk kalabiliyor. Ellerindeki materyallerle ne kadar olabiliyorsa… Ben de bunları fotoğraflamaya, topluma yansıtmaya çalıştım. Hem çocuklarda hem de toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalıştım” dedi. 
 
‘Çocuklar birçok problemle karşılaşıyor’
 
Ekonomik koşullar öne sürülerek, birçok ailenin çocuklarını çalıştırdığını ifade eden Roza, şöyle devam etti: “Çocuk çalıştırmak yasal değil. Çocuk çalıştıran yerlerde de birçok hakkın suiistimal edildiğini görüyoruz. Genel olarak beslenme, barınma ve çalıştırıldıkları ortamlar, çalıştırma saatleri, patronların tutumu gibi birçok problemle karşılaşıyorlar. Son bu çalışma saatleri yüzünden başka çalışmayan arkadaşlarıyla da aralarına statü farkı giriyor. Dışlanma problemleri yaşıyorlar, ardından akran zorbalığı meydana geliyor. Bu da, çocuklarda özgüvensizliğe sebep oluyor. Özgüvensiz şekilde bu şartlar altında büyüyen çocuklar ise gelecekte bunu başka çocuklara yansıtabiliyorlardı. Zorbalık sonucunda onlar da birer zorbaya dönüşüyor. Kendi aile içerisinde başka çocuklara zorbalık yapabiliyorlar. Büyüdükten sonra belki onlar çocuk işçi olarak çalıştırıldıkları için kendileri de çocuk işçi çalıştırabiliyorlar. Patronların onlara karşı tutumunu onlar da başka çocuklara sergileyebiliyor.” 
 
Çocukların çocuk kalabilecekleri alanlar açmak
 
Çocuk yaşta çalıştırmanın yasal olmadığını ve bunun herkesin bildiği bir sorun olduğunu dile getiren roza, “Çocuk işçi çalıştırmamalıyız. Buna herkes değiniyor ve bunun hakkında farkındalık oluşturma çalışmaları yapıyorlar. Ama her şeye rağmen çocukların çocuk kalabilmesiydi benim değinmek istediğim nokta. Farkındalık oluşturmaktı. Çocuklar çalışmak zorunda kalabiliyor ve ben bunun önünü kesemem, burs bağlayamam ya da çocuk içi çalıştırmayın dediğimde kimse çalıştırmayı bırakmayacak. Ama onlara çocuk kalabilecekleri alanlar açarsam çalışırken daha büyük bir şey başarabilirim ve istediğimi elde etmiş olabilirim diye düşündüm. Benim en çok yapmak istediğim şey çocukların çocuk kalabilecekleri ortamlar açabilmek. Kime çocuk işçi çalıştırma desem yine biliyorum ki bir yerlerde çalıştırmaya devam edilecek. Ama değiştirebileceğimiz noktalar var ve çocukların çocuk kalabileceği alanlar yapabileceğimize inanıyorum” diye konuştu.