Ensar Vakfı’nda tecavüz: Bir kereden bir şey olmaz!

  • 09:01 14 Nisan 2023
  • Dosya
 
HABER MERKEZİ - AKP-MHP iktidarının seçime giderken kadın kazanımlarını pazarlık konusu yapması, dönemin AKP’li bakanının “bir kereden bir şey olmaz” diyerek savunduğu başta Ensar Vakfı olmak üzere tarikat, cemaat ve vakıflarda yaşanan taciz ve tecavüz olaylarını örtbas etmesi bir kez tartışılmaya başladı. 
 
AKP’nin iktidara geldiği 20 yılı aşkın süredir, tarikat ve cemaatlerle kurduğu ilişkin ve buralarda yaşanan kadın ve çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olayları gündemde hep tartışıldı. Son yıllarda ise bu durum daha fazla gündeme gelmeye başladı. 
 
Seçim sürecine girilen bu süreçte kamuoyunun ve kadınların en çok tartıştığı konuların başında geliyor AKP ve MHP ittifakının tarikat-cemaat ilişkisi ve verdiği destek. Seçime giderken iktidarın tarikat ve ilişkisine en fazla tepki gösteren ve mücadele edenler ise kadınlar. Kadınlar, seçim ittifakları ile gündeme gelen kadına yönelik saldırıları gündemlerine taşırken, yanı sıra bir de tarikat, vakıf ve cemaatler tartışılıyor. Çocuklara yönelik tecavüz olayları ile gündeme gelenlerden biri de Ensar Vakfı. 
 
Kadınlar burada yaşanan taciz ve tecavüzleri hatırlatıp, belleklerini tazeleyerek mücadele edeceğini belirtiyor. Peki, ne olmuştu Ensar Vakfı’nda?
 
Ensar Vakfı’na ilişkin verilen resmi bilgilere göre 1979 yılında kurulup çeşitli çalışmalar yürüten bir yer. Devamla da birçok yerde şubesi olan vakfın “din ve ahlak, değerler eğitimi” verdiği belirtiliyor. Resmi bu şekilde ancak kadınlar ve kamuoyu Ensar Vakfı’nı 7 yıl önce daha fazla duymaya başladı. Peki, nasıl gündeme gelmişti Ensar Vakfı?
 
Ensar’da çocuklara tecavüz
 
Karaman’da bunulan Ensar Vakfı ile Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) evlerinde kalan çocukların 2012-2015 yılları boyunca tecavüze uğradıkları ortaya çıkmıştı. Muharrem Büyüktürk isimli “öğretmenin” 9-10 yaşlarındaki onlarca çocuğa tecavüz ettiği ortaya çıkmıştı. 2016’da olayın açığı çıkması ile Muharrem Büyüktürk "çocuğa nitelikli cinsel istismar, hürriyeti tahdit, kasten yaralama ve müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından tutuklandı. 
 
Çocuğun okula gitmek istememesi ile ortaya çıktı
 
Yaşaman tecavüz olayı, bir çocuğun okula gitmek istememesi ve ablasının onu psikiyatriste götürmesi, kendisine hayvan pornoları izletildiğini söylemesinin ardından savcılığa yapılan başvuru ile soruşturma başlatılması ile anlaşıldı. Tecavüz edilen çocuklardan 10’u hastaneden tecavüz raporu aldı.  
 
Aileler okusunlar diye kurslara gönderiyor
 
Kentin mahalle ve köylerinde oturan aileler, çocuklarını okumaları için söz konusu vakfın kurslarına gönderiyordu. Ancak çocukların anlatımlarına ve iddianameye yansıyan bilgilere göre Muharrem Büyüktürk çocukları tehdit edip dövüyor, çocuklar da korkup utandıkları için kimse ile paylaşamıyor. 
 
Dava süreci
 
Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada fail hakkında "çocuğun nitelikli cinsel istismarı", "hürriyeti tahdit", "kasten yaralama" ve "müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından 600 yıla yakın hapis cezası istendi. Fail Muharrem Büyüktürk ise tecavüzü kabul etmedi. Mahkeme sonunda faile her öğrenci için ayrı ayrı,  toplam 508 yıl 3 ay ceza verildi. 
 
Olayın üzeri örtüldü
 
Ensar Vakfı’nda onlarca çocuğun tecavüze uğramasının ardından açılan dava ile vakfın soruşturulması, bu tür farklı olayların olup olmadığının araştırılması yerine sadece Muharrem Büyüktürk’e ceza verilerek olayın üzeri kapatıldı. 
 
Valiliğin tutumu
 
Çocuklara tecavüz eden Muharrem Büyüktürk, yargılanırken dikkat çeken bir tutum Karaman Valiliği’nin tutumu oldu. Valilik mahkemenin görüldüğü süre boyunca kent sınırları içerisinde toplanma, toplantı, basın açıklaması, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. tüm etkinlikleri yasakladı. 
 
İktidardan tecavüzü normalleştiren açıklamalar
 
Kadın örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin Ensar Vakfı’ndaki tecavüz olayına yönelik tepkilerine karşı iktidar ve yakın çevreleri tarafından yapılan açıklamalar, tecavüz faillerine verilen desteği ve korunmalarını da gözler önüne serdi. Bunlardan en dikkat çekici olanı da dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun açıklamaları oldu. 
 
Ensar’ı tanıyoruz, bir kereden bir şey olmaz
 
Sema Ramazanoğlu, tecavüz olayına ilişkin, "Buna bir kere rastlanmış olması hizmetleri ile ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz. Biz Ensar Vakfı'nı da tanıyoruz, hizmetlerini de takdir ediyoruz" açıklaması yaptı. Olayın açığa çıkmasının ardından AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk de “Biz inadına Ensar Vakfı’na destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise, “O kuruluşla ilişkisinin ne düzeyde olduğunu bilmediğimiz bir kişinin, işlediği suç veya suçlardan ötürü topyekun bir camiayı töhmet altında bırakmak doğru değildir” açıklaması yaşanan tecavüz olayını sahiplenmişti. 
 
İktidarın yaklaşımı
 
Sema Ramazanoğlu’nun yaklaşımı AKP iktidarının yaklaşımını ortaya koyarken, hakkında verilen gensorunun reddedilmesi de gelen itibari ile vakıflarda yaşanan taciz ve tecavüz faillerinin korunduğunu, bu tür olayların normal karşılandığını gösterdi. HDP milletvekillerinin 24 Mart 2016 tarihinde verdikleri gensoru 4 Nisan 2016 tarihinde AKP’lilerin oyları ile reddedildi.
 
Milli Eğitim Müdürü ile fotoğraflar
 
Ensar Vakfı’ndaki tecavüz olayının ortaya çıkması ve AKP’li Bakan’ın “bir kereden bir şey olmaz” açıklamasının yanı sıra o dönem Karaman Milli Eğitim Müdürü Asıl Sultanoğlu’nun da Muharrem Büyüktürk ile fotoğrafları ortaya çıktı. Ancak bu kişi ödüllendirilerek Milli Eğitim Bakanlığı’nda Eğitim Müşavirliği’ne atandı. 
 
Bedlîs’te de Ensar ve tecavüz
 
Karaman’da yaşanan çocuklara tecavüz olaylarının ardından Bedlîs’te de (Bitlis)  Ensar Vakfı’nda Din Kültürü öğretmeni olan O.S. ile M.Ö.’nün de söz konusu vakfa ait evlerde kalan 9 kadına şantaj ve baskı ile tecavüz ettikleri ortaya çıktı. Olay Mor Dayanışma Vakfı’nın  “45 çocuğa tecavüz eden, haklarında hiçbir yargı süreci yürütülmeyen Ensar Vakfı bu kez de kadınlara şantaj yaparak tecavüz ediyor. Bitlis Ensar Vakfı’na Din Kültürü öğretmeni olarak atanan O.S. ve M.Ö. Ensar Vakfı’na ait evlerde kalan 9 kadına baskı ve şantaj ile tecavüz ediyor. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Güvenlik birimlerine, Hersan Karakolu ve Mustafa Yeter Karakolu’na yapılan şikayetler ve ihbarları görmezlikten gelen, hasır altı eden görevliler hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır” paylaşımı ile ortaya çıktı. 
 
Kadınların mücadelesi sürüyor
 
AKP iktidarının vakıf, tarikat ve cemaatlerde kadın ve çocuklara yönelik taciz ve tecavüz olaylarına karşı mücadelesi ise devam ediyor. İktidarın gerek söylem ve açıklamalar ile verdiği destek gerekse de yargı yolu ile aklaması kadınların tepkilerine neden olurken, kadınlar bu konuda geri adım atmıyor. 
 
Yarın: Hiranur ‘ilim yuvası’ imiş!