İsviçre’de Jineolojî semineri

  • 18:57 16 Mayıs 2022
  • Dünya
 
HABER MERKEZİ - İsviçre’nin Lozan kentinde Kürtler öncülüğünde organize edilen ve çeşitli coğrafyalardan katılımın olduğu Jineolojî semineri tamamlandı.
 
İsviçre'nin Lozan kentinde Brüksel Jineolojî Merkezi ile Vaud Kantonu Lajîn Kürt Kadın Meclisi tarafından 2 günlük Jineolojî semineri düzenlendi. Seminerin ilk gününde yapılan atölye çalışmasının ardından ikinci gününde ise kadınlar ve Kürt halkının tarihi üzerine sunum yapıldı.
 
Seminerde 11 Mayıs’ta tedavi gördüğü Almanya'da yaşamını yitiren Kürt devrimci Aysel Doğan'ın, Fransa’nın başkenti Paris’te iki arkadaşıyla katledilen Sakine Cansız belgeselindeki konuşması katılımcılara izletildi.
 
‘Sistem farklılıkları ayrıştırıyor’
 
Farklı coğrafyalardan çok sayıda kişinin katıldığı seminerin koordinatörü Brüksel Jineolojî Merkezi aktivisti Sarah Marcha, yapılan çalışmaları değerlendirdi. İlk günkü atölye çalışmasına 15 kişinin, ikinci gün ise 20 kişinin katıldığını belirten Sarah, 2 günlük eğitimde daha çok kadının tarihini Jineolojî perspektifinde ele aldıklarını ifade etti. Sarah, "Atölye çalışmasını Pôle Sud’de yaptık. İsviçreli kadın yapıları ve göçmen kadın kurumları katıldı. Enternasyonal gençlerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde dikkat çekilen konulardan biri de; erkek egemen kapitalist sistemin halkları, cinsleri, insanları birbirinden ayrıştırıp güçlerini birleştirmemeleri için bireyselliği çok ön plana çıkarmaları oldu. Oysa farklılıklarımız bizi ayrıştıran yanlar değil, sisteme karşı  mücadelemizi zenginleştiren yanlardır. Ayrı kaynaklardan akan suyuz, mücadelemiz aynı noktada  buluşmaktır” şeklinde konuştu.
 
‘Kadın mücadelesi 
 
Semirin ikinci gününü Lozan’daki Kürt Kültür Derneği’nde yaptıkları çalışmalarla geçirdiklerini dile getiren Sarah, Mezopotamya’da kadının tarihini ve tarih içindeki mücadelesini  ele aldıklarını paylaştı. Kadının 5 bin yıllı mücadelesinin Mezopotamya’da başlayarak bütün dünyaya yayıldığını söyleyen Sarah, “Bu tarihin bilinmesi önemlidir. Burada özgürlüğün bizim için ne anlama geldiğini tartıştık” dedi.
 
Seminerler sürecek
 
Seminere ve Jineolojî’ye ilginin yoğun olmasının mutlu ettiğini belirten Sarah, şöyle konuştu: “Eğitim semineri boyunca, barınma hakkı, ekofeminizm, Afrofeminizm, dekolonyal mücadeleler, ırkçılık karşıtlığı ve polis şiddeti gibi konu başlıklı konular tartışıldı. Katılım ve Jineoloji’ye ciddi bir ilgi var. Bu eğitimler devam edecek, iki hafta sonra Fransa’nın Rennes kentinde yine bir eğitim seminerimiz olacak.”