İki kentte ‘Çocuklar kreşe kadınlar işe’ eylemi

  • 16:48 13 Kasım 2022
  • Emek/Ekonomi
 
HABER MERKEZİ - Türkiye İşçi Partili kadınlar, ülke genelinde başlattıkları “Çocuklar Kreşe Kadınlar İşe” kampanyası kapsamında Adana ve İzmir’de açıklama yaptı.
 
Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi kadınlar, ülke genelinde başlattıkları “Çocuklar Kreşe Kadınlar İşe” adlı imza kampanyası kapsamında İzmir ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirdi. 
 
İzmir
 
İzmir’in Buca ilçesi Şirinyer’de yapılan açıklamada, “Çocuklar kreşe, kadınlar işe, hayata” pankartı açılarak, “Çocuklar aç kadınlar çaresiz kalmayacak”, “Çocuk bakımı bütün ebeveynlerin sorumluluğudur”, “Eve kapanmak istemiyoruz” ve “Kreş hakkımızı çalma” dövizleri taşındı. 
 
Kadınlar adına ortak basın metnini okuyan Aslı Yapar, Türkiye’de 13,3 milyon kadının evde çocuk bakmak zorunda olduğu için iş arayamadığını belirtti. Kreş ücretlerinin kazanılan maaşın neredeyse yarısı olduğunu vurgulayan Aslı, “Son 15 yılda AKP hükümeti, çocuklara ücretsiz ve kaliteli kreş hizmeti sunmak bir yana kamu kreşlerinin yaklaşık yüzde 80'ini kapattı. 4-6 yaş aralığındaki yarım milyondan fazla çocuğumuz tam da bu hizmet verilmediği için, ücretsiz ve güvenilir devlet kreşleri olmadığı için birçoğu denetimsiz Kuran kurslarına gönderiliyor. Patronlar işyerlerinde kreş açma yükümlülüğü olmasına rağmen, sembolik para cezalarını ödemeyi tercih ediyor.  Ya da çalışan kadın sayısını düşük tutarak bu sorumluluktan kaçınıyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘Hepinizi ifşa edeceğiz’
 
Somut adımların atılması gerektiğinin altını çizen Aslı, şöyle devam etti: “Çalışanlarınızın çocukları için kreş açın, ya da çalışanlarınıza çocukların kreşe gitmesini sağlayacak bir ödeme yapın. Yalnızca Migros’a değil, binlerce kadın çalışanıyla övünen hatta 8 Martlarda bir bir reklam veren patronlara sesleniyoruz. Hepinizi tek tek ifşa edeceğiz. Türkiye İşçi Partili Kadınlar olarak emeğimizden ve bu ülkenin geleceğinden çalan patronların huzurlarını kaçırmaya kararlıyız. Çarşıda pazarda fiyatlar el yakarken gece gündüz çalışıp kazandığımız üç kuruş parayı da kreş parası olarak harcamayı kabul etmiyoruz. Çağdaş, nitelikli, ücretsiz kreş, her çocuğun, her anne babanın hakkıdır.” 
 
Adana’da da eylem
 
Kampanya kapsamında Adana’da da Küçüksaat Migros önünde açıklama gerçekleştirildi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, ortak basın metnini Gizem Demir okudu.