Ekonomik kriz yeni yılda da kaygılandırıyor

  • 09:13 31 Aralık 2022
  • Emek/Ekonomi
 
WAN - Ekonomik krizden kaynaklı 2022 yılını “En berbat yıl” olarak tanımlayan Wanlı çalışan ve esnaf kadınlar yeni yıla da kaygılarla girdiklerini belirtti. 
 
AKP-MHP iktidarının kaynakları savaşa aktarmasının sonucu 2022 yılı derinleşen ekonomik kriz ile geçti. Birçok esnaf yıl içerisinde kepenklerini kapatmak zorunda kalırken, krizin en çok etkilediği kesim ise kadınlar. İktidarın asgari ücreti artırmasının da bir rahatlama sağlamayacağını belirten yurttaşlar daha yeni ücretler alınmadan bir çok şeye zam gelmesini tepkiyle karşıladı. 
 
2022 yılında ekonomik krizi derinden yaşayan Wanlı çalışan kadınlar yeni yılda daha kötü durumla karşılaşacaklarının kaygısını yaşıyor.
 
‘Kimse dur demiyor’
 
Yaklaşık 15 yıldır terzilik yapan Bedia Eliş, ekonomik olarak çökmüş vaziyette olduklarını belirterek, krizin giderek daha da derinleştiğini söyledi. Parası olanların krizden etkilenmeyebileceklerini kaydeden Bedia, günlük sınırlı bir kazançla yaşamını sürdüren yurttaşların, esnafların çokça etkilendiklerini dile getirdi. “Bu gidişatın sonu nereye varacak” diye soran Bedia, kimsenin  bu duruma “dur” demediğini ifade etti. 
 
 Fiyatlar 3-4 kat arttı
 
2022 yılının başından itibaren ekonomik krizin etkilerini hissettiklerini ifade eden Bedia, yıla girerken ekmeğin 1 TL olduğunu ancak daha sonra her şeyin fiyatının 3-4 kat arttığını dile getirdi. 
 
 Müşteri kaybediyor
 
Fiyatların yükselmesi ile birlikte müşteri kaybettiğini söyleyen Bedia, gelen müşterilere fiyat değişikliğinden bahsettiği anda müşterileri kaybettiğini söyledi. Bedia, “İktidar, biz yurttaşlardan aldığı vergilerle bazı insanlara bir şeyler veriyor. Ama yurttaşlar da kendilerine yardım eli uzatıldığını zannediyor. Bu durum gittikçe kötüleşiyor ve bir yere vardığımızda yok”  diye konuştu. 
 
‘Yurttaşlar hakkını savunamıyor’
 
Yurttaşların kendi haklarını savunamadıklarına değinen Bedia, “Yurttaşlar, haklarını savunması gerekirken savunamıyor. Buna dur demesi gerekirken yapmıyor. Çünkü vatandaşın elinde bir şey yok” dedi. 
 
Asgari ücret arttı art arda zam geldi
 
 Asgari ücretin yükselmesinin hiçbir faydasının olmadığına değinen Bedia, “Asgari ücreti yükselttiler fakat art arda gelen zamların çok çok altında kaldı. Günden güne zam üstüne zamların gelmesiyle yine dönüp dolaşıyor aynı hesaba geliyor. Burada işsizlik oranı çok fazla ve çalışan birçok kişi asgari ücretin çok çok altında maaş alıyor” diye belirtti.
 
Esnaf kepenk indiriyor
 
Derinleşen ekonomik krizin beraberinde getirdiği zorluklardan bir tanesi de yurttaşların kepenk kapatması olduğunu söyleyen Bedia, “Esnaf, üst üste gelen zamlardan dolayı elektrik faturalarını  ve kiralarını ödeyemiyor ve ödeyemedikleri için de kepenkleri indiriyorlar. Ve geçen yıldan bu yana birçok esnaf kepenk kapattı. Aldığı ürünlerin yerini dolduramıyor” vurgusu yaptı.
 
En berbat yıl
 
 Son bir yılda yaşamlarının tamamen krize karşı mücadele ederek geçtiğinin anlatan, poşet ürünleri dükkanında satış yapan Ayşe Özkalaycı ise,  gidişattan hiç memnun olmadığını çok zor şartlar karşısında mücadele verdiğine değindi. Ayşe, “ Bugüne kadar en berbat geçen sene diyebilirim. Kolay kolay iş bulamadım.  Bulduğumda ise maddiyat konusunda karşılığını bulamıyorum” dedi.
 
‘Ya ekmeğini alacaksın ya da kiranı ödeyeceksin’
 
Ayşe şöyle dedi: “Gider ile gelir farkı çok fazla gider gelirden daha fazla oluyor. Ev kirası, faturalar,  ev ihtiyaçları çok fazla oluyor. Aldığım maaş 4 bin TL ama giderler ise iki katı oluyor. Temel ihtiyaçlara para verdiğimde  bu sefer faturaları ödeyemiyorum. Ya ekmeğini alacaksın ya da kiranı ödeyeceksin. Bu durumda ne yapayım ki. Bunun yanı sıra çocuklarım var onlara bakıyorum. Onların masraflarını karşılayamıyorum. Yani yeni yıla girerken hiçbir beklentim yok açıkçası. Çünkü aynı şekilde bizler mağdur olmaya devam ediyoruz.”
 
‘Müşterilerin cüzdanları boş’
 
Eskiden gelen müşterilerin cüzdanına bakmadan fazlasıyla alışveriş yaptıkları söyleyen kuruyemiş dükkanında çalışan Filiz Örtmez de, şimdi ise durumun çok değiştiğini söyledi. Filiz, “Asgari ücretin yükselmesiyle birlikte yine ekmeğe anında zam geldi” diyen Filiz, değişen bir şey olmadığını belirtti.
 
‘ Zam artı zam ‘
 
2022 yılının “Zam üstüne zam” olarak özetleyen Rojin Akbulak ise, her gün her şeye zam yapıldığına dikkat çekerek şöyle dedi: “2022 yılını zam artı zam olarak nitelendiriyorum. Buraya geldim bir şeyler almaya ama sadece bir ürün alabildim. Fiyatlar çok yüksek artık fiyatlar bir sabit dursun.  Umarım 2023 yılı 2022 gibi olmaz. Fakat yeni yılla ilgili hiçbir beklentim yok.”