Dersim’den 1 Mayıs mesajı: Birlikte değiştireceğiz

  • 11:31 1 Mayıs 2023
  • Emek/Ekonomi
 
DERSİM - Dersim'de binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamasında konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Bir oy faşist rejime kaybettirmek için, bir oy emekçilerin yöneten olması için. Birlikte değiştireceğiz" dedi.  
 
Dersim'de birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlandı. Kentteki siyasi parti ve örgütler, kutlama öncesi Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Sendika önlükleri giyen binlerce işçi, ellerinde 1 Mayıs'a dair mesajların yazılı olduğu pankart ve flamalarla kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 
 
1 Mayıs yürüyüşü
 
Coşkunun hakim olduğu yürüyüşte, “Eşit değerdeki işe eşit ücret”, “Savaşa sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs”, “Enkazda kapitalist sistem gelecekte biz varız”, “Barış, adalet, özgürlük bijî sosyalizm” ve 4 farklı dilde “Yaşasın 1 Mayıs" pankartları taşındı. Alkış ve zılgıtların yükseldiği yürüyüşte sık sık “Bijî yek Gulan” ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Ayrıca devrimci önderlerin fotoğrafları taşındı. Çevrede bulunan birçok yurttaş da yürüyüşe dahil oldu. Bazı esnaflar ise, alkış ve sloganlarla 1 Mayıs yürüyüşü coşkusuna ortak oldu. 
 
Alkış ve zılgıtlar
 
Kitle, büyük bir coşkuyla alana giriş yaptı. Yeşil Sol Parti kortejinin giriş yaptığı sırada alandan alkış ve zılgıtlar yükseldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da kortejde yer aldı. Coşku ve kutlamalara katılım her geçen dakika daha da artarken, alandan sık sık "jin, jiyan, azadî" ve "1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak" sloganları atıldı. Alan bir süre sonra dolup taştı. Bazı yurttaşlar alanın dışında kutlamaya dahil olurken, sahneden çalan Kürtçe ezgilerle uzun bir süre halaya duruldu.  
 
Gülistan’ın akıbeti soruldu
 
Ardından Dersim Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim Sen Şube Sekreteri Raife Yılmaz, tüm emekçilere güvencesiz bir yaşamın dayatıldığını söyledi. İşçilere dönük hak ihlallerine değinen Raife, ekonomik kriz nedeniyle yurt dışına beyin göçü yaşandığını kaydetti. Raife, "Bu düzen değiştirilmelidir" dedi. Sahneden "Gülistan Doku nerede?" diye sorulması üzerine kitleden "Jin jiyan azadî" sloganı yükseldi. 
 
Ardından DİSK ve Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kitleyi selamladı.Fatih, sınıf mücadelesinde verilen bedellere işaret ederek, "Sınıf mücadelesini büyütmek için bir arada durmak zorundayız. Türkiye'nin bütün illerinde 1 Mayıs meydanlarını dolduranlara selam olsun. Mücadeleyi büyüterek, direne direne kazanarak, 'yaşasın sosyalizm' diyorum" ifadelerini kullandı.
 
‘Halk iktidarın biletini kesti’
 
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, tarihi bir seçime doğru gittiklerine işaret ederek, "Bizler için bu seçim iki parti ya da ittifaklar arasında değil. Faşizme karşı, Kürt düşmanlığına karşı, sosyalistler için bir seçime gidiyoruz. Bizim için bu seçimleri tarihi kılan budur. İki ittifak kurulmuş; Cumhur İttifakı'nın, Kurdistan'da gençler ve kadınlara yönelik uygulamadığı kirli politika kalmadı. Ancak 'Emekçilere diz çöktüreceğiz, Kürtlere diz çöktüreceğiz' diye hazırlık yapanların planlarını mücadeleyle boşa çıkarıldı. Gençlerimiz için kadınlar için sandığa gideceğiz. Dersim'i, Kürdistan'ı yok sayan anlayışa karşı sandığa gideceğiz. 14 Mayıs'ta halkımız, dönüşü olmayacak şekilde iktidarın biletini kesti. Tayyip Erdoğan zihniyetinde kurtulacağız. Bundan dolayı 1 oy Kılıçdaroğlu'na, bir oy Yeşil Sol Parti'ye diyeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Dersim direnişin kalesi
 
Bu sırada alandan "Dersim faşizme mezar olacak" sloganı yükseldi. Berdan, şöyle devam etti: "Dersim direnişin kalesidir. Biz haklıyız. Davamızda ve direnişimizde haklıyız. Bu haklılıktan dolayı diyoruz ki kazanacağız, mutlaka kazanacağız." 
 
‘Demokratik siyaseti büyüteceğiz’
 
Berdan’ın konuşmasının ardından Çiğdem Kılıçgün Uçar, büyük bir coşkuyla sahneye çıktı. Çiğdem, Kirmançki lehçesiyle kitleyi selamladı. Çiğdem, "İşçileri aç eve gönderen, çocuklarının yüzüne bakamayacak bir hale gelen anne-baba yaratan bir iktidarla" karşı karşıya olduklarını söyledi. Çiğdem, AKP'nin "Doğru zaman, doğru adam" beyannamesine işaret ederek, "Utanmadan doğru zaman diyorlar. Biz bu zamanı doğru zaman yapacağız. Bize reva görülen hayatı değiştirerek, doğru zamanı inşa edeceğiz. Tek adam rejimini yıkarak, kadınların mücadelesini sokakta olduğu gibi yaşamın her alanında büyüterek doğru zaman yapacağız. Kutuplaştırıcı siyasete karşı demokratik siyaseti büyüteceğiz ve doğru zaman yapacağız. Cumhuriyetin ikinci yüz yılında kurucu özne olacağız" diye kaydetti. 
 
Dersim iktiranı göndermeye hazır’
 
Dersim'in tüm değerlerinin saldırı altında olduğuna dikkat çeken Çiğdem, "Onların şiddeti hiç bitmedi ama Dersim'in de direnişi hiç bitmedi. Bugün bir aradaysak, bir parti adında siyasetteysek, Türkiye siyasetini demokratikleştirmek için bu kadar iddialıysa bu emek sizin emeğinizdir. Önemli bir kritik seçime gidiyoruz. Bu seçim, yüz yılın muhasebesi. Kimseyi ötekileştirmekten bahsetmiyoruz. Ortak yaşamın mümkün olduğunu gösterebileceğimiz bir yaşam kurmak istiyoruz. Tek adam rejimi gitmeye hazır değil. Ancak biz Dersim'de onları göndermeye çok hazırız" ifadelerini kullandı.  
 
‘Değiştireceğiz’
 
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek adam rejimine karşı bir ittifak olduğunu vurgulayan Çiğdem, şunları söyledi: "Mücadeleyle demokratik bir Türkiye'yi ve cumhuriyeti inşa etmeye geliyoruz. Biz bunları yaparken Saray'ın talimatıyla operasyonlar yapıyorlar. Biat etmeyen özgür basına, demokratik siyaset emekçilerine operasyon yapıyorlar. Bugün de yapacaklar, yarın da yapacaklar. Biz, onların bunları yapamayacağı bir yaşam kurmak istiyoruz. Kazanan bir siyasi parti olmayacak, kazanan sizler ve emekçiler olacaksınız. Bu mücadeleyi bugüne taşıyanlar kadınlardır. Bizim Gülistan Doku'ya sözümüz olsun; bu mücadele kazanacak, Gülistan'ın akıbetini bulamayan bu iktidar gidecek. Eşit yaşamı da birlikte kuracağız. Seçim kritik; bir oy tek aday rejimine karşı, faşist rejime kaybettirmek için. Bu oyu Kılıçdaroğlu'na veriyoruz. Bir oyu da üretenlerin ve emekçilerin yöneten olması için Yeşil Sol Parti'ye veriyoruz. Birlikte değiştireceğiz." 
 
Diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de sahne alarak, 1 Mayıs'a dair mesajlarını paylaştı. Kutlamalar, müzik dinletisiyle son buldu.