Madımak’ta katledilenler için Gazi’de anma

  • 18:39 1 Temmuz 2022
  • Güncel
İSTANBUL- 12 Mart Platformu, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler için Gazi Cemevi önünde anma gerçekleştirerek,  “O cehennem ateşini yaktırtan ve yakanları unutmayacağız” dedi. 
 
12 Mart Platformu, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yaşanan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Sivas Katliamın 29’üncü yıldönümü dolayısıyla Gazi Cemevi önünde anma programı düzenledi. Siyasi parti ve Alevi örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı anmada "Sivas'ın Işığı Sönmeyecek! Unutma, Unutturma" pankartı açılarak , ““Sivas'ı unutma, unutturma" ve "Sivas'ta düşene, dövüşene bin selam" sloganları atıldı. 
 
Anmada Ali Dursun “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirini okurken, ezgiler söylenerek katliamda yaşamını yitirenler anıldı.  12 Mart Platformu adına basın açıklamasını ise Onur Narin okudu. 
 
İnançların kardeşliğinden korkuyorlar
 
İktidarın korkularından kaynaklı katliamlara yöneldiğini belirten Onur, “Onlar özgür düşünceden, halkların ve farklı inançların kardeşliğinden korkmaktadırlar. 1993’ün 2 Temmuz’u, ırkçı, tekçi Türk-İslam sentezci faşist derin devletin de teşviki ve desteğiyle esas olarak Alevi inancına mensup aydınların konakladığı Madımak Otel’in benzin döküp yakıldığı gündür” hatırlatması yaptı. 
 
İnsanlık onuru yakılmak istendi
 
Katliam gününde yaşananları anımsatan Onur, Madımak’ta 33 aydın ve 2 otel çalışanının katledildiğini söyledi. “Yakılan canlarımızla birlikte, insanlık ve insanlık onuru yakılmak istenmiştir” diyen Onur, “Faşizmin yoz kültür ve ideolojisine karşı halkın yükselen ilerici, devrimci kültürü, sanatı ve edebiyatı yakılmak istenmiştir. Ama aydınlarımızın ve halkımızın direnişi karşısında faşist diktatörlüğün hevesi kursağında kalmıştır” ifadelerini kullandı. 
 
Sömürü politikası devam ediyor
 
Katliam faillerinin yapılan yargılamalarının cezasızlık politikası ile sonuçlandığının altını çizen Onur, şöyle devam etti: “Devlet, suç ortakları olan bu beslemelerini devletin çeşitli kademelerinde görevlendirerek ödüllendirmekten geri durmadı. Bütün tarihi katliamlar ve tekçilik üzerine kurulu faşist diktatörlüğün dünden bugüne süregelen baskı, sömürü, talan politikaları hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Neo-Osmanlıcı diğer adıyla Müslüman Kardeşler patentli AKP ve ırkçı faşist MHP ortaklı iktidar, bir yandan kendilerinden olmayan her kesimi ötekileştirirken öte yandan böl parçala yoluyla halkın farklı kesimleri birbirlerine düşmanlaştırılıyor. En ufak demokratik hak talebi bastırılıyor. Geçmişte can ve kan pahasına kazanılmış olan tüm demokratik, akademik ve sosyal haklar yok sayılmaktadır.” 
 
İsyan yakın
 
Onur faşist düzene baş kaldırmanın meşru olduğunu ifade ederek, halkların isyan bayrağını çekmesinin yakın olduğunu belirtti. Onur, “Sivas-Madımak katliamının 29'uncu yıl dönümünde ne katledilen aydın, yazar ve kadınlı erkekli halkın yiğit evlatlarını ne de o cehennem ateşini yaktırtan ve yakanları unutmayacağız. Yananları yüreğimizin başköşesine oturturken yakanları tarihin çöplüğüne gömeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Anma söylenen ezgiler eşliğinde son buldu.