Uluslararası Delagasyon: İmralı’da hukukun üstünlüğünü tesis edin!

  • 12:55 27 Ocak 2023
  • Güncel
AMED - Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon, Amed’de gerçekleştirdikleri 3 günlük temasın ardından yaptıkları açıklamada Türkiye'yi İmralı’da hukukun üstünlüğünü tesis etmeye, Avrupa ülkelerini ise insan haklarını ekonomik çıkarlar uğruna feda etmemeye çağırdı. 
 
İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ve diğer 3 isimden 22 ayı aşkın süredir haber alınamaması üzerine 7 farklı ülkeden gelen 36 kişilik Tecride Karşı Uluslararası Delegasyon’un Amed temaslarına dair New Garden Hotel’de basın toplantısı düzenlendi. Aralarında hukukçu, gazeteci ve akademisyenlerin de bulunduğu heyetin kentte 3 gündür yaptığı ziyaretlere ilişkin düzenlediği toplantıya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker de katıldı.
 
Toplantıda ilk olarak konuşan Bünyamin, heyetin görüşmelerine değinerek, heyetin görüşmelerinde nelere tanık olduklarını paylaşacaklarını belirtti. Bünyamin, “Tecridin siyasi, toplumsal ve hukuki yönleri ele alındı. Bir an önce Sayın Öcalan’a uygulanan bu tecrit durumunun kaldırılmasını istiyoruz” dedi. 
 
Kaygılar paylaşıldı
 
Heyet adına Roma Barosu’ndan Avukat Emma Persichetti açıklama yaptı. Amed’de ziyaret ettikleri kurumları paylaşan Emma, yaptıkları görüşmelere dair şu bilgileri paylaştı: “İmralı tutsakların yakınları, 2020 Mart ayından bu yana yakınlarından haber alamadıklarını, onların sağ olup olmadıklarını bile bilmediklerini, onlardan her türlü temastan mahrum kaldıklarını ve onlar hakkında duydukları acıyı ve endişeyi anlattılar. Oğlunu 8 yıldır görmeyen ve babasının yakın zamanda öldüğünü oğluna bildirmesine izin verilmeyen bir anne ile tanıştık.
 
Koşullar bozuluyor
 
Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999'dan bu yana İmralı Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Avukatlarıyla görüşme hakkı ilk 12 yıl boyunca her hafta bir saatle sınırlandırıldı. Ayrıca bu hakkını kullanması sürekli engellendi. 2011 ve 2019 yılları arasında avukatları tarafından yalnızca 5 kez ziyaret edildi. Tüm ziyaretler 2019 yılında gerçekleşti. 2019 yılından bu yana avukatları kendisini hiç ziyaret edemedi. Çok sayıda ziyaret başvurusu reddedildi veya yanıtsız kaldı. Ayrıca aile üyeleri onu düzenli olarak ziyaret edemiyordu. Abdullah Öcalan, 2014'ten bu yana aile üyeleri tarafından yalnızca 5 kez ziyaret edildi. Son yüz yüze görüşme, abisinin Mart 2020'deki ziyaretiydi. 2021'de olan yalnızca bir kez izin verilen son telefon görüşmesidir. Bize bildirilen İmralı Cezaevi’ndeki tutukluluk koşulları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından en son incelendiği zamandan bu yana ciddi bir bozulmaya işaret ediyor. Sosyal temas ve fiziksel aktivite için tanınan sürenin, Mahkeme'nin durumu en son incelediği sırada izin verilen, zaten sınırlı olan sürenin oldukça altında, haftada bir saate düşürüldüğü görülmektedir. Ancak bu bilgiler son olarak 22 aylıktır.
 
Ülkelere çağrı
 
Son telefon görüşmesi 25 Mart 2021'de yapıldı, çünkü durumlarıyla ilgili herhangi bir bilgi alınamıyor. Avukatlar olarak, işlerini yaptıkları için suç duyurusunda bulunan meslektaşlarımıza, avukatlara ve insan hakları savunuculara yönelik baskılardan da büyük endişe duyuyoruz. Bize bildirilen ciddi insan hakları ihlalleri iddiaları hakkında etkin ve kapsamlı bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Türkiye'yi İmralı Cezaevi’nde hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmeye, Avrupa ülkelerini de insan haklarını savunmaya ve jeopolitik ve ekonomik çıkarlar uğruna insan haklarını feda etmemeye çağırıyoruz.”