Tecavüz faili erkekler tutuklanmadı

  • 08:25 19 Mayıs 2022
  • Hukuk
MUĞLA - Bodrum’da bir kadına tecavüz eden Deniz Işıldar ve Ersin Ünver’in yargılandığı davada, mahkeme, faillerin delilleri karartma ihtimaline rağmen tutuklama kararı vermedi. 
 
Muğla’nın Bodrum ilçesinde 6 Eylül 2021 tarihinde, bir kadına tecavüz eden Deniz Işıldar ve Ersin Ünver hakkında açılan davanın ilk duruşması Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada taraf avukatları, tutuksuz yargılanan failler ve tecavüze uğrayan kadın hazır edilirken, duruşmayı Bodrum Kadın Derneği de takip etti.
 
Madde içirildi
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, ifadesi alınan kadın emniyette verdiği beyanlarını tekrar ederek olay gününe dair içeceğine madde karıştırıldığı için bazı ayrıntıları hatırlamadığını belirtti.
 
Fail erkeklerden bilindik savunma
 
Fail erkekler ise, ifadelerinde bilindik sözlerle kendilerini aklamaya çalıştı. Ardından faillerin avukatlarının talebiyle tanıkların dinlenmesine geçildi. Duruşmada 4 tanık da faillerin lehine ifade verdi. 
 
Fail erkekler hakkında tutuklanma talebi
 
Kadının avukatlarından Funda Ekin, tanıkların beyanlarının çelişkili ve yönlendirilmiş olduğunu belirterek, suç delillerini karartma durumu olmasına dikkat çekerek, faillerin tutuklanmasını talep etti. Funda ayrıca, faillerin telefonlarına ilişkin HTS kayıtlarının incelenmesini istedi. 
 
Bodrum Kadın Derneği avukatlarından Evrim İnan da, yeni tanıkların dinlenmesini talep etti. 
 
Mahkeme heyeti, faillerin tutuklanma taleplerini reddederek, faillerin telefonlarının HTS kayıtlarının alınmasına ve tanıkların dinlenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 22 Eylül’e erteledi. 
 
‘İlk kez görülecek davanın geç saate alınması ihmaldir’
 
Duruşma sonrası ajansımıza konuşan dava avukatı Funda, “İki sanık ve dört tanığın dinleneceği bir duruşmayı öğleden sonra bir saate verilmişti ve diğer dosyaların da sarkması nedeniyle duruşma 16.00’dan sonra bir saatte başladı. Öncelikle bu önemli bir ihmaldir” dedi. 
 
Adil yargılama hakkının ihlaline ilişkin savunma yapılacak
 
Duruşmada dinlenen tanıkların failler tarafından yönlendirildiğinin açıkça ortada olduğunu söyleyen Funda, “Bu nedenle başından beri tutuklama kararı verilmesi gerekirdi. Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, kadının gidebileceği bir merkez olurdu ve ilk şikayetinde ifadesi, raporu alınır, gerekli tanıklar dinlenmiş olurdu. Müvekkilimiz, tecavüze uğradıktan 4 gün sonra rapor alabildi. Şimdilik sadece vücudunda izler ve psikolojik durumuna ilişkin ATK raporu var. Biz adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine dair savunmamızı gelecek duruşmada gerçekleştireceğiz” diye konuştu.