Sabite Ekinci’ye ikinci kez tahliye engeli

  • 17:33 3 Ekim 2022
  • Hukuk
 
 
ANKARA - Cezaevinde tutulan Varto eski Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci’nin tahliyesi ikinci kez “iyi halli olmadığı” iddiasıyla engellendi.
 
Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Muş'un Varto ilçesi eski HDP'li Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci, cezası bitmesine rağmen tahliyesi 3 ay ertelendi. Sabite'nin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından ikinci defa cezası 3 ay erteleniyor. Sabite'ye 28 Eylül’de, tahliyesi hakkında 19 Aralık 2022 tarihinde yeniden karar verileceği bilgisi verildi.
 
Sabite, avukatına gönderdiği mektupla İdare ve Gözlem Kurulu görüşmesinde sorulan soruları ve kendisine tebliğ edilen gerekçeleri yazdı.
 
Absürt sorular 
 
Sabite, İdare ve Gözlem Kurulu’nda bir buçuk saat ayakta, çapraz sorgu yapma usulü ile gergin ve saldırgan bir üslupla görüşme alındığını belirtti. Sabite'ye görüşme sırasında İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “Diyarbakır Anneleri hakkında ne düşünüyorsun? Neden örgütlü ortamda kalıyorsun? Neden müdüre Hanımla özel görüşmelerde bulunmadın? Madem ailen küçük (ağa, aşiret vs. değil) sen nasıl belediye başkanı seçildin? Neden öğretmen iken belediye başkanı olmak istedin? Kurula önce çıkmak istemedin şimdi neden çıktın? (Bu soru defalarca sorulmuş) Hayatını nasıl idame ettireceksin? Kurula çıkmana arkadaşların nasıl tepki gösterdi? Kütüphanemizden kitap aldın mı? 6 yıllık cezaevi sürecini nasıl geçirdin? Dışarıda nasıl bir yaşam kuracaksın?” şeklinde absürt sorular yöneltildi.
 
Gardiyana yardımcı olmaması tahliyesine engel!
 
Tahliyesinin ertelenme gerekçesinde ise “Genel kısmi aramalar ile sayımlarda kurum personelinin çalışmalarına kayıtsız kaldığı, kolaylık sağlayacak hiçbir davranışın bulunmadığı, kurum güvenliğini sağlamak amacıyla konulmuş kurallara karşı çıktığı, uygulanan iyileştirme programlarını ret ettiği, dolayısıyla yükümlülüklerini yerine getirmediği, gelişme ve motivasyon göstermediği, davranışları değerlendirildiğinde, örgütten uzaklaşma ve işlediği suçtan ‘pişmanlık’ içerisinde olduğuna dair herhangi bir beyanda ve davranışta bulunmadığı, örgütlü koğuşta kalmaya kendi isteği ile devam ettiği” belirtildi. Cezaevinde hangi koğuşta hangi tutuklunun kalacağına idarenin karar verdiği de gelen mektupta yer alan bilgiler arasındaydı.
 
Suçsuz olduğunu söylemesi suç!
 
Yine kararda, Sabite'ye yöneltilen sorulara verdiği “suç işlemediği, ortada bir suç olmadığı, belediyelere kayyım atanma için gerekçe üretildiği” cevaplar ise “…suçunu kabul etmediği, suça ilişkin farkındalığının olmadığı kanaati oluştuğu” tespitleri yer aldı.
 
Örgütten uzaklaşma kanaati oluşmamış!
 
Sabite'nin PKK’ye yönelik sorulara da “PKK bir sorun mu? Örgüt mü? Kişi ve olaya göre değişir. Bunlar benim dışımda devam eden süreçlerdir. Ben bu tarz sorulara cevap vermeyeceğim” demesi de “örgütten uzaklaştığına dair kanaat oluşmadığı, salıverilme sonrası suçtan uzak kalacağına dair motivasyonu düşük olduğu değerlendirildiğinden, gelişim puanı 20,75 olduğu için salıverilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.
 
Sabite ile birlikte 9 tutsağın da benzer gerekçelerle tahliyesi engellendiği, mektupta yer aldı.
 
Sabite Ekinci kimdir?
 
Sabite Ekinci, Muş'un Varto ilçesinde 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) belediye başkanlığına seçildi. Sabite, 9 Kasım 2016 tarihinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Sabite, tutuklanması ardından Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Sabite hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Cezası kesinleşen Sabite, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. Sabite, hakkında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 28 Haziran’da verilen kararda da “iyi halli” olmadığı iddiasıyla tahliyesi 3 ay ertelenmişti.