Otizmli çocuğa tecavüz davası ertelendi

  • 14:16 27 Ocak 2023
  • Hukuk
 
İZMİR - İzmir'de 2018 yılında yüzde 90 otizmli olan bir çocuğa tecavüz eden fail Uğur Erbil’in yargılandığı davanın duruşması 3 Nisan tarihine ertelendi.
 
İzmir’de 2018 yılında bir dernekte müzik öğretmeni olan Uğur Erbil isimli erkek, otizmli bir çocuğa tecavüz etmişti. Açılan soruşturma kapsamında tutulkanan fail, daha sonra tahliy edilmiş, kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiyle yeniden tutuklanmıştı. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan yargılanıp 30 yıl hapis cezasına çarptırılan failin dosyasının gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, kararı fail lehine bozarak yeniden yargılanmasına karar verdi. 
 
Yeniden yargılanma kararının ardından görülen duruşmada taraf avukatları, çocuğun annesi mahkeme salonunda hazır bulundu. Fail Uğur Erbil ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Mor Dayanışma, sivil toplum örgütleri (STÖ) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Musa Piroğlu da duruşmayı takip etti.
 
‘Hazırlanan dört rapor istismarı doğruluyor’
 
Çocuğun avukatlarının beyanlarıyla başlayan duruşmada avukatlar, hazırlanan 4 raporun da  tecavüzü doğruladığını dile getirdi. Olay anında kayıt yapan ses kayıt cihazının delil olarak gösterilmesinin ardından kayıtların gayet açık olduğunu söyleyen avukatlar, failin tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. 
 
Fail ve avukatından tahliye talebi 
 
Ardından söz alan fail, billindik ifadelerle kendini aklamaya çalışırken, avukatı da failin savunmasına benzer sözlerle tahliye talebinde bulundu. 
 
Dava ertelendi
 
Mahkeme heyeti ise ses kayıtlarının Adli Tıp Kurumu’na gönderilip netleştirilmesine,  bir sonraki duruşmanın 3 Nisan tarihine ertelenmesine ve failin tutukluluk halinin devamına karar verdi.
 
Adliye önünde açıklama
 
Duruşma sonrası ise Mor Dayanışma, Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Çocuk susmaz sen de susma”, “Çocuk anlatır sen dinle istismarı önle”, “Çocuk istismarını aklatmayacağız” yazılı dövizler taşınırken sık sık “Çocuk susmaz sen de susma”, “Çocuk istismarını aklatmayacağız” sloganları atıldı. Açıklamayı kadınlar adına Sibel Örkmez okudu. 
 
‘Mevcut yasaları uygulamamaya utanmıyor musunuz?’
 
Faile verilen 30 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulduğunu belirten Sibel, “Biz bugün yine işte veya evde olmak yerine Bayraklı Adliyesi'ndeyiz. Dün ve ondan önceki günlerde buradaydık. Çünkü her güne bir kadın, çocuk katliamının istismar veya tecavüz olayının düştüğü günümüz Türkiye’sinde şehir şehir mahkeme mahkeme bağırmak gerekiyor adalet diye” dedi.  Otizmli çocuğu erkek vicdanına bırakmayacaklarını ifade eden Sibel, “Soruyoruz, biz kadınlar yılmadan, yorulmadan adalet diye haykırırken sizler işiniz olan mevcut yasaları bile uygulamamaya utanmıyor musunuz! Sizler failleri, katilleri, istismar suçlularını, tacizcileri ve tecavüzcüleri cezasızlıkla ödüllendirdiğiniz için kadınlar ve çocuklar güvende değil” şeklinde konuştu.
 
‘Lanzarotte Sözleşmesi uygulansın’
 
Sibel, Türkiye’nin taraf olduğu Lanzarotte Sözleşmesi'nin uygulanması gerektiğini vurgulayarak,  “Çocukları istismardan, şiddetten koruyun velevki bunları beceremediniz bari suçluları adil bir şekilde yargılayıp adalet sağlayın” dedi.