Kadın direnişini melodiye döktüler

  • 12:34 25 Kasım 2022
  • Kültür Sanat
 
HABER MERKEZİ - Komîna Tevna Jinê, söz ve müziği tutsak Saadet Akın'a ait olan "Jîna" adlı şarkıyı 25 Kasım kapsamında düzenleyerek yorumladı.
 
Komîna Tevna Jinê adlı müzik grubu, söz ve müziği siyasi tutsak Saadet Akın'a ait olan "Jîna" adlı şarkıyı düzenleyip yorumlayarak, kadına yönelik şiddetle mücadele günü olan 25 Kasım'da yayımladı.
 
Şarkının oluşum sürecine değinen sanatçı Devrim Demir, bu şarkının kadın direnişinin kadın duygusuyla ifade bulan hali olduğunu belirtti. Şarkıyı yaklaşık bir buçuk ay önce sahibi olan tutsak Saadet Akın’ın sesinden haberler aracılığıyla dinlediklerini ifade eden Devrim, şunları söyledi: “İran rejiminin ‘ahlak’ polisleri tarafından katledilen Kürt kadın Jîna Emînî’nin öldürülmesinin ardından başlayan ve  jin jiyan azadî sloganıyla dünyanın birçok yerine yayılan kadın direnişinin melodiye dönüşmüş halidir. Haber kaynaklarında şarkıyı duyunca bu şarkıyı profesyonel olarak kaydetme ve bu sürece atfetme kararı aldık. Çünkü şarkıyı yazan Saadet Akın 7 yıldır tutsak ve şarkısını profesyonel kaydetme, sesini kadınlara, topluma duyurma koşulu yok. Onun dışarıdaki sesi olmak istedik. Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadele günü olan 25 Kasım'da bu çalışmayı yayınlamak istedik. Kadın direnişini, kadına yönelik zulme karşı isyanını anlatan bir şarkıyı bu günde yayınlamak anlamlı olurdu. Bu şarkı Saadet Akın'dan kadın özgürlük mücadelesine, zulme karşı isyanına ve 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadele gününe bir selamdır. Biz sadece onun sesi olduk. Jin jiyan azadî.”