Yeni yasama döneminde gözler KEFEK’te olacak

  • 09:01 1 Ekim 2022
  • Siyaset
 
Dilan Babat 
 
ANKARA - HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, KEFEK’in kendi kuruluş felsefesinden koparak AKP’nin inşa ettiği bir komisyona dönüştüğünü belirterek “Göstermelik bir araya geliniyor. Bu bir araya gelişlerde ‘ben dedim oldu, ben istedim olacak’ tarzında yaklaşılan bir anlayış söz konusu” dedi.
 
TBMM Genel Kurulu, 3 aylık aranın ardından çalışmalarına yeniden başlayacak. Bu yıl da kadınların ve kadın hareketlerinin gözü yine Meclis'te ve KEFEK'te olacak. Meclis’te 2009’da 5840 sayılı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kanunu ile kurulan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) kadına yönelik şiddete karşı politika üretmek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve kadınların her alanda maruz kaldığı eşitsizliği gündeme getirme iddiası ile kurulsa da kurulduğu günden bu yana bu amacına hizmet etmekten çok uzakta. KEFEK’te yapılan görüşmelerde kadınların değil, AKP’nin nasıl bir toplum istediği gözler önüne serilirken İstanbul Sözleşmesi’nin fesh edilmesi, kadına yönelik şiddet ve artan katliamlara dair bir çözüm önerisi sunmuyor. 
 
KEFEK Başkanı: Önceliğimiz İstanbul Sözleşmesi değil
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Mart’ta İstanbul Sözleşmesini tek bir imzayla feshedilmesine dair yapılan onca tepkiye rağmen, Danıştay 10’ncu Dairesi “Cumhurbaşkanı kararı sorgulanamaz” diyerek, bir kez daha kadınlara dönük zihniyetlerini ortaya koydu. Yeni döneme dair toplanan KEFEK’te Sözleşme’nin feshedilmesine dair tartışmalar toplantılarında yerini aldı. AKP’li milletvekilleri toplantının amacının sadece “İstanbul Sözleşmesi” olmadığını söylerken, muhalefet partilerinden katılan kadın milletvekilleri duruma tepki gösterdi. Yine AKP’li KEFEK başkanı Fatma Aksal’ın komisyonda, “Ümit ediyTBMM Genel Kurulu, 3 aylık aranın ardından yasama çalışmalarına yeniden başlayacak. orum ki tek gündemimiz İstanbul Sözleşmesi olmaz. Onun ötesinde de katkı sunacağımız konu var ki” sözlerine muhalefet milletvekilleri kadın katliamlarını anımsatarak "Önce yaşatmamız lazım" yanıtını verdi.
 
Çiçekli bahçe gibi sunuldu 
 
Öte yandan Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Semineri “kadınların ve erkelerin eşit hak, fırsat ve imkânlara sahip olduğu bir toplum” hedefi iddiasıyla 18-20 Şubat 2020’de Afyonda düzenlendi. Seminere, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinin katılımın yanı sıra KEFEK başkanı Fatma Aksal’da katıldı. Kadın ve erkek eşitliğine duyarlı planlama bütçelemede AKP’li vekiller kadınların durumunu “çiçekli bahçe” olarak sunsa da kadınlar her geçen gün daha da yoksullaşıyor. 
 
Faillere indirim ve kadın katliamları haberleri gelmeye devam etti
 
KEFEK bu yıl bir kez de tali komisyon olarak görüştüğü Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Fatma Aksal, kadınlara dönük çıkarılan onlarca paketi ve AKP’li Cumhurbaşkanının söylemlerini görmeyerek, kadına yönelik şiddete karşı topyekun bir mücadele gerektiğini ifade etti. Komisyonun tali kalmasına dair yapılan eleştiriler ve kadınların tepkilerine rağmen içeriği eleştirilen Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyon tarafından benimsendi.
 
Bir yıl boyunca kadınlara dair tek bir adım atılmadı
 
Meclis’in faaliyete olduğu bir yıl boyunca kadınlar için tek bir adım atmayan KEFEK, bu yıl sadece yaptıkları seminerler, yürüttükleri çalışmalarının ne olduğuna dair yaptığı paylaşımları ele aldı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi, Danıştay 10’ncu Dairesi’nin verdiği karara ilişkin tepkiler hala devam ederken, KEFEK’in bu noktada sessiz kalması ve işlevini yerine getirmemesi de ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Yaptıkları onlarca seminer ve toplantıya karşı yaşamda bir adım atılmaması ise, KEFEK’in işlevini bir kez daha sorguluyor.  
KEFEK’te yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, komisyona dair değerlendirmelerde bulundu.  
 
‘İlkesiz bir komisyon’
 
KEFEK’in kendi kuruluş felsefesine ve amacına hizmet etmediğini söyleyen Dilan, “KEFEK komisyonunun yasama sürecini kadınlar lehine değerlendiren, kadının sesi olan, meclis işleyişinde farkındalık yaratan, mecliste kadınların görünürlüğünü, kadınların yaşadığı sorunlarda birebir muhatap olması gereken bir komisyon olarak işlev görmesi gerekirken bu işlevini yerine getirmedi. Bu noktada kadınlar çok fazla mücadele etti, mecliste çok ciddi emek sarf etti. Kuruluş tarihinden bu güne kadar en pasifize edilen, göstermelik olarak bir araya gelen, kadınların sorunlarını konuşulduğu, tartışıldığı olmanın ötesinde ilkesiz bir komisyona dönüştü. AKP’nin kadın karşıtı politikalarına kılıf arandığı bir komisyona dönüştü” dedi. 
 
‘KEFEK’i KEFEK olmaktan çıkardılar’
 
KEFEK’in tarihinin en işlevsiz dönemini yaşadığına dikkat çeken Dilan, şunları ekledi: “Ülkede kadın katliamlarının kırım boyutuna vardığı, kadın yoksulluğunun bu kadar derinleştiği, cinayetlerin sıradanlaştığı bir dönemde, kadın sorunu yokmuş, kadın cinayetleri bu kadar sıradanlaşmamış gibi bir tablo sunuluyor. Kadınlarla ilgili konularda çok toplanmıyor. Muhalefetin ortak önergelerini kabul etmeme ve kadın gündemine kulak asan bir tavrı var. Göstermelik bir araya geliniyor. Bu bir araya gelişlerde ‘ben dedim oldu, ben istedim olacak’ tarzında yaklaşan bir anlayış söz konusu. KEFEK’i KEFEK olmaktan çıkardılar, AKP’nin kadın düşmanı politikalarını nasıl meşrulaştıracağını, meclis gündeminde nasıl önüne geçileceğini düşünüldüğü formalite ve fiiliyata işlenmeyen bir KEFEK AKP eliyle inşa edildi.”
 
‘Yeni dönemde kendi felsefesine göre hareket etmesini umuyoruz’
 
Yeni yasama döneminde KEFEK’in daha aktif olması gerektiğini düşündüklerini ve aktif olması içinde komisyonda bulunan kadınlar olarak kadın hareketleriyle buluşmaları ve tartışmaları olduğuna dikkat çeken Dilan, “Yeni dönemde de, KEFEK’in kuruluş felsefesine denk, kadınların gündemini takip eden, kadınlar lehine çalışmalar yürüten, bu konuda yasama sürecini daha aktif yürüten, kendi faaliyetine dönen bir komisyon olması için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Yeni yasama döneminde muhalefette bulunan kadın milletvekilleriyle de bu konuda ortak bir çalışmayı umut ediyoruz. Ama bu zihniyet, bu tekçi, kadın düşmanı anlayış siyaset anlayışının egemen olduğu parlamento da KEFEK bunda ne kadar sıyrılır emin değiliz” şeklinde konuştu.