‘Hazinemiz Halkımızdır’ kampanya startı verildi

  • 13:07 26 Ocak 2023
  • Siyaset
ANKARA - Gündemi değerlendiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, kapatılma davasının seçimden sonraya ertelenmesi talebinin AYM tarafından reddedilmesine ilişkin kararın MHP grup toplantısından çıktığını belirtti. HDP Eş Genel Başkanlarının “Hazinemiz Halkımızdır” kampanyasına bugün bağış yapacaklarını belirten Ebru, kampanyanın başladığını duyurdu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
 
‘Ret kararı MHP grup toplantısında alındı’
 
Partilerine dönük kapatma davası ve bloke kararına değinen Ebru, davanın “iktidar ve ortakları tarafından yürütülen siyasi bir kampanya sonucu açılmış ısmarlama bir intikam davası” olduğunu belirtti. “Bütün Türkiye kamuoyu da dünya da bu davanın iddianamesinin Saray’da hazırlandığını biliyor” diyen Ebru, “Bu dava sürecinde karşımızda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da Anayasa Mahkemesi değil AKP ve MHP iktidarı vardır. İktidar, partimizin kapatma davası ile ilgili; Anayasa Mahkemesi’ne ayar verme, mahkeme sürecini yönlendirme görevini küçük ortağı MHP’ye ve onun Genel Başkanı Bahçeli’ye vermiştir. Bahçeli’nin Salı günü grup toplantısında yaptığı açıklama da bunun somut göstergesidir. Dolayısıyla partimizin ‘Dava süreci seçim sonrasına bırakılsın, Anayasa Mahkemesi eliyle seçimlere müdahale edilmesin’ talebinin reddedilmesi kararı bugün AYM’den değil Salı günü MHP grup toplantısından çıkmıştır” ifadelerine dikkat çekti.
 
‘AYM yargının bağımsızlığına darbe indirdi’
 
Anayasa Mahkemesi’nin kararının kapatma davası konusundaki tavrını da gösterdiğini söyleyen Ebru, “Anayasa Mahkemesi, bu tehdide karşı durması gerekirken, suç duyurusunda bulunması gerekirken, yargının bağımsızlığına darbe indirmiş ve iktidarın oyunlarına alet olmuştur. Bloke kararı ile birlikte düşündüğümüzde, yargı eliyle HDP’yi siyasi mücadele sahnesinden tasfiye etmeye dönük bir adım daha atılmıştır. Sonuçta iktidar da, yargıyı tehdit eden küçük ortağı da bizim siyasi rakiplerimiz ve bizimle siyasetten baş edemediği için partimize dönük her türlü baskı ve hukuksuzluğun yanı sıra partimizi kapatmaya kadar pervasızlaşmış durumdalar. Ülkede adaletin, hukukun kırıntısı dahi kalmamıştır. İlk günden itibaren partimizi siyaseten tasfiye amaçlarını apaçık ortaya koyan AKP-MHP bloğu, bugün bu kararını yargı eliyle resmen ilan etmiş oldu” dedi. 
 
‘Davaya sipariş gizli tanık yetiştirme telaşı belgelendi’
 
İktidara “Ne partimizi kapatarak, ne hazine yardımını keserek ne de partililerimizi baskı altına alarak halkın iradesine asla ipotek koyamayacaksınız. Siz korkmaya devam edin, biz büyük kazanmaya devam edeceğiz” sözleriyle seslenen Ebru, “Partimize karşı açılan kapatmasının nasıl bir siyasi kampanya şeklinde sürdüğünü bütün Türkiye ve dünya ibretle izliyor. Yaşanan hukuksuzlukları anlatmaya yetişemiyoruz. Aldığı her siyasi talimat doğrusunda hareket eden Cumhuriyet Başsavcısının talimatları yerine getirmek için hukuku çiğnediğine ve suç işlediğine ilişkin her gün ibretlik yeni bir örnek ortaya çıkıyor. Hukuk komisyonumuz partimizin kazanılmış hakkı olan hazine yardımının gasp edilmesi için sahte delil üretme, davaya sipariş gizli tanık yetiştirme telaşını belgeledi” sözlerini kullandı.
 
Ebru’nun konuşmasından satır başları şöyle:
 
“Tane tane anlatalım. Başsavcılık hazine yardımı yatan banka hesaplarının bloke edilmesi için daha önce yaptığı başvuru 21 Haziran 2021 tarihindeki AYM kararı ile reddedildi. Bekir Şahin reddedilen bu talebi 13 Aralık 2022 tarihinde herhangi bir gerekçe ve somut delil göstermeden ilgili hesaplarımıza bloke konulması talebini yenilemiştir. AYM derhal reddetmesi gereken bu talebe karşı 29 Aralık 2022 tarihinde başsavcılığın talebini delillendirmesi için 5 günlük süre tanımıştır. Yani AYM daha önce reddettiği talebi gerçekleştirmek için başsavcılığın gerekçe sunmasını istemiştir. Bunun üzerine Bekir Şahin, alelacele bir şekilde delil yaratma çabasına girmiş ve 3 Ocak 2023 tarihinde Anayasa Mahkemesine yeni bir dilekçe sunmuştur. Bu dilekçede Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2022/3879 soruşturma numaralı dosya içerisinde yer alan tanık ifadelerini bloke kararının gerekçesi olarak kabul edilmesini istemiştir. 
 
Sahte delil AYM’nin önüne konuldu
 
Bu dosyada yer alan tanık ifadelerine bakıldığında daha önce dosyada tanıklık yapmayan bir gizli tanık ifadesinin yer aldığı ve bu ifadenin 31 Aralık 2022 tarihinde alındığı tespit edilmiştir. Söz konusu Gizli Tanık ifadesi direkt şu ifadelerle başlamaktadır; ‘HDP (Halkların Demokratik Partisi) başta parti olmak üzere hazineden aldığı bütçe yardımını örgütü üyelerine dağıtmakta(…)’ 3 gün içerisinde istenen delil sahte bir şekilde üretilmiş ve AYM’nin önüne konulmuştur. AYM’nin 'bana gerekçe getirin' isteği üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, TEM Daire Başkanlığı ve ilgili diğer devlet kuruluşlarıyla hızlıca temasa geçmiş ve delil yaratma faaliyetlerine başlamıştır. AYM’nin 29 Aralık 2022 tarihinde vermiş olduğu 5 günlük süre zarfında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili devlet kuruluşları arasında baş döndürücü bir evrak trafiği başlamış, bu kapsamda sıcağı sıcağına 31 Aralık 2022 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının ulaştığı ‘CV23TY45UO78’ kod ismi verilen gizli tanık vermiş olduğu ifadesinde HDP’nin hazineden aldığı bütçe yardımını doğrudan örgüte aktardığına dair beyan alınmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2 Ocak 2023 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğünden araştırma tutanağı talep etmiş; her nasıl oluyorsa aynı gün Emniyet Genel Müdürlüğünce 100 sayfalık bir araştırma tutanağı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. 
 
AYM istediği gerekçeye kavuştu
 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca devletin diğer ilgili kurumları seferber edilerek üretilen deliller ile Anayasa Mahkemesi tarafından 5 Ocak tarihinde yasaya ve usule aykırı olarak partinin devlet yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulmasına karar verilmiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı partimiz aleyhine kapatma davası açarken sunmadığı delilleri, iddianamesinde yer vermediği fiilleri davayla ilgili kararın verileceği dönemlerde mahkemeyi etkilemek, yanıltmak üzere sunmaktadır. Yeni bir iddianameye konu edilmesi gereken fiil ve deliller Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi gerekirken hukuka aykırı olarak dikkate alınıp değerlendirilmiştir. Delil olma niteliği olmayan, üretilmiş sahte beyanlarla Anayasa Mahkemesi de istediği gerekçeye kavuşmuştur.
 
Seçimlere hukuk dışı müdahale başladı
 
Partimize yönelik bu müdahale ile seçimlere hukuk dışı müdahale de başlamış oldu. Bu müdahalenin iki önemli aşaması var. Birincisi HDP üzerinde kapatma davasını Demokles’in kılıcı gibi sallandırarak bir muğlaklık yaratmak istiyorlar. İkincisi ise partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımını yine hukuk dışı yöntemlerle bloke ederek, partimizin hak olarak kazandığı maddi imkânlara el koyarak seçim çalışmalarını yürütemez hale getirmeyi amaçlamaktadırlar. Peşinen şunu söyleyelim; bugüne kadar partimize karşı yürütülen hiçbir saldırıya, hiçbir hukuksuzluğa karşı boyun eğmedik, geri adım atmadık. Bize karşı hiçbir saldırı sonuç almadı bu saldırılar da sonuç alamayacak. 
 
Siz bizi para ile mi tehdit ediyorsunuz?
 
Biz her türlü saldırıya karşı yılmadan direndik, her saldırıya daha da büyüyerek cevap verdik, dün başardık bugün de başaracağız. O yüzden asla doğru bildiğimizi yapmaktan, halkımızın bizden beklediklerini yerine getirmekten geri durmadık, bundan sonra da geri durmayacağız. Açıktır ki her şeyi maddiyat sayanlar elbette HDP gibi halk gücüne dayanan, direnişle ve mücadeleyle var olan bir yapıyı bu basit yöntemlerle, durduracaklarını düşünüyorlar. Bu kadar gafillik görülmedi! Hiç mi tanımadınız bizi? Hiç mi taşı delen inadımızı, kendini küllerinden yaratan mücadelemizi görmediniz? Siz bizi para ile mi tehdit ediyorsunuz? 
 
'Hazinemiz  Halkımızdır' kampanyasının startı verildi 
 
Siz ‘Ceketimi satarım, partime sahip çıkarım’ diyen seslerin önünde mi duracaksınız?  Şimdi bizi para ile tehdit edenlere en net cevabı aramızdaki dayanışmayı güçlendirerek, büyüterek ‘Hazinemiz Halkımızdır’ şiarı etrafında kenetlenerek vereceğiz. Örgütlü bir halkı hiçbir gücün alt edemeyeceğini defalarca kanıtladık, bir kez daha kanıtlayacağız. Biz belediyeleri kazanırken hazine yardımı yoktu, biz 90’larda partilerimizi kurup halkımızın dinmez desteği ile milyonlara gelirken hazine yardımı yoktu. 7 Haziran’da bu iktidarı koltuğundan ederken hazine yardımımız yoktu. Biz önümüze konulan yüzde 10 barajlarını, her türlü gayri ahlaki saldırıyı hazine yardımı olmadan aştık.  Biz, bileşenlerimizle, ittifaklarımızla, dostlarımızla kocaman bir hareketiz, halkın kendisiyiz. Bakın partimizin hazine yardımlarının bloke edildiği günden beri telefonlarımız susmuyor, her yerde halkımız önümüzü kesiyor. Kimisi ‘ceketimi satarım yine partime sahip çıkarım’ diyor, kimisi ‘emekli maaşını partiye bağışlamak’ için bizden adres bekliyor. Geçen gün İzmir’den arayan inşaat işçileri birer yevmiyelerini partimize bağışlamak için hesap numarası istedi. Kimi anneler ‘5 koyunum var 3'ü sizin 2’si benim’ diye yolumuzu kesiyor. İşte bu sahiplenme bu maneviyat dünyanın bütün hazinelerinden daha değerlidir. 
 
Zifiri karanlıkları delme zamanı
 
Bugün startını verdiğimiz ‘Hazinemiz Halkımız’ kampanyasını halkımızın yoğun destek ve dayanışma talepleri üzerine başlatıyoruz. Başlattığımız ‘Hazinemiz, Halkımız' kampanyamızı tüm halkımızın; büyük küçük demeden, az çok demeden büyüteceğini biliyoruz. Şimdi, filiz verip boy verme zamanı; zifiri karanlıkları delme zamanı. Bu halk bir kez daha hiçbir engeli tanımadığını hiçbir saldırıya boyun eğmediğini gösterecek. Buradan ilan ediyoruz, biz halkımızın gücü ve dayanışmasıyla tarihimizin en görkemli seçim kampanyasını yürüteceğiz ve bu güçle iktidara hayal dahi edemediği yenilgiyi yaşatacağız. Şimdiye kadar tanık olduğumuz, gördüğümüz halkımızın yüksek duyarlılığı hiçbir çağrıya gerek duymuyor. Yine de bu kampanyadan haberdar olmayanlar varsa onları dayanışmayı büyüterek yeni zaferlere ortak olmaya çağırıyoruz. 
 
İlk bağışı Eş Genel Başkanlar yaptı
 
Kampanyamızla ilgili teknik birkaç bilgiyi de paylaşalım. Kampanyamızı bugün Eş Genel Başkanlarımızın, milletvekillerimizin bağışlarıyla başlatıyoruz. Ardından bunu örgütlü bulunduğumuz bütün il ve ilçe örgütlerimize yaygınlaştıracağız. Amacımız 3-4 ay boyunca sürdüreceğimiz bu kampanya boyunca en az 6 milyon seçmenimize ulaşmaktadır. İlçe ilçe köy köy bu çalışmaları yaygınlaştıracağız. 1 Şubat ile 21 Mart arası 3 milyon kişiye, 21 Mart’tan seçimlere kadar da en az bir 3 milyon kişiye daha ulaşmayı amaçlıyoruz. 
 
Hesap bilgileri HDP’nin internet sitesinde yayınlanacak
 
Bir kez daha partine destek ol zaferde senin de payın olsun diyoruz. Hesap bilgilerimizi de bugün internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden paylaşacağız. İşte şimdi halkın gücünü gösterme günüdür diyoruz. İşte şimdi kazanmayı ve dayanışmayı gösterme günüdür diyoruz.”