Fatma Kurtulan: Komployu tecritten bağımsız ele alamayız

  • 19:27 3 Ekim 2022
  • Güncel
 
MERSİN - 9 Ekim Komplosu’na ilişkin düzenlenen panelde konuşan HDP’li Fatma Kurtulan, komplonun tecritten bağımsız ele alınamayacağını, tecride karşı mücadelenin gerekliliğini vurguladı. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mersin İl Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mersin İl Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, Çukurova TUAY-DER, Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde HDP Tarsus Fahrettinpaşa temsilciliğinde “Komploya, tecrite, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutukluların ölüme terk edilmesine karşı özgürlüğe yürüyoruz” başlıklı panel düzenlendi. Temsilcilikte düzenlenen panelde “Em ber bi azadiye ve dimeşin, özgürlüğe yürüyoruz” pankartı asıldı. Panele HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan katıldı.
 
‘İmralı’da ağır bir tecrit uygulanıyor’
 
Panelde konuşan Fatma, 9 Ekim komplosunun bitmediğini ve tecrit olarak devam ettiğini kaydederek, “O zaman buna müsaade etmemek buna karşı mücadeleyi büyütmek gerekiyor. Bu da örgütlüğümüzü büyütmekten geçer. Hiçbir dayanağı olmayan bir uygulama, İmralı’da ağır bir tecrit uygulanıyor. Türkiye tecritte yönünü savaşa, cezaevlerine çevirmiş durumda. Bu atmosferde birçok toplumsal kesimin etkilendiği ve eleştirdiği yaşamı zorlaştıran Türkiye’nin bir çete devleti haline geldiğini tüm kurumlarının çetevari yöntemlerle idare ettiği bir süreçteyiz. Bunu topluma anlatmamız lazım. Yaşamı zorlaştıran bir Türkiye’de tecrit altında yönetilmesinin nedenini Abdullah Öcalan üzerindeki tecritten bağımsız ele alamayız. Türkiye’de yönünü tamamen savaşa dönen diyalog ve müzakereyi tamamen reddeden bir anlayış hakim. Niye komplo oldu, ne hedeflendi? Her zaman bunu gündemimize almak zorundayız. Bugün acımasız bir savaş sürüyor ve ekonomi de bundan etkileniyor her alanda devam eden bu savaş komplonun sürdürdüğü akılla birlikte hareket eden bir akıl” sözlerini kullandı.
 
‘Demokrasi için seferber olacağız’
 
Gençlerin kendileri için bir gelecek görmediği için Avrupa’ya akın ettiğine dikkat çeken Fatma, yargının iktidarın elinde sopa olduğuna işaret etti. Fatma şöyle devam etti: “Cezaevlerinde baskı hat safhada, Kürtler içinse cezaevleri çekilmez durumda, her gün işlenen bu kadın cinayetleri. Komplo ve tecridin yarattığı mantıktır. Kürt ve Türk halkı, emekçiler, kadınlar, gençler üzerinde bu baskıcı politika kendisini dayatıyor. Bizim burada ne yapmamız gerekiyor? Bunu tartışmak lazım. Bunlar hala devam ediyorsa demek ki bizim çabamız yeterli değil. 9 Ekim komplosu bitmedi devam ediyor, şimdi de tecrit olarak önümüzde duruyor en geniş en derin haliyle devam ediyor. O zaman buna müsaade etmemek buna karşı mücadeleyi büyütmek gerekiyor. Bu da örgütlüğümüzü büyütmekten geçer. Önümüzde bir seçim var. Kürt halkı olarak en güçlü demokrasiyi kurmak için seferber olacağız. Demokrasi önünde engel olan her şeye karşı mücadele edeceğiz. Kürt halkının kolektif hakları için HDP mücadele edecek.”
 
‘Son bir yıldır ağır tecrit devreye kondu’
 
Ardından söz alan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Devam eden bir mutlak tecrit söz konusu. Abdullah Öcalan savaşta ısrar değil barışta ısrar ediyor. Barışı bu halklara borçlu hisseden barışın önünde engel olan bu tecridin önünde olmak gerekiyor. 2015 seçim sürecinden ve özellikle son 1 yıldır ağır tecrit devreye kondu. Türkiye’de 750 ve dünyada 350 avukat olmak üzere bu tecridin hukuk ve insanlık dışı olduğunu söyledi. Devlet bu tecridi kaldırmamak için her türlü hukuksuzluğu devreye koydu. Biz bu yaşananları mevcut siyasetten bağımsız olmadığını biliyoruz. Tecridin kaldırılması için her türlü hukuksal yola başvuru yapılıyor. Komplonun siyasi hukuku arka planında olan her şeyi kınıyor, tecridin kaldırılması açısından her türlü misyonu üsteleneceğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.