Amed'de 'Kapitalizmde kadın sömürüsü' çalıştayı

  • 11:38 26 Kasım 2022
  • Güncel
 
 
AMED - Amed Emek Demokrasi Kadın Meclisi’nin düzenlediği “Kapitalizmde kadın sömürüsü” konulu çalıştayda konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, “Gücümüzü Rojhılat’ta direnen kadınlardan alıyoruz, barışın gelmesi yakındır” dedi. 
 
Amed Emek Demokrasi Kadın Meclisi, “Kapitalizmde kadın sömürüsü” başlıklı çalıştay Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Konferans Salonu’nda düzenledi.  İki gün sürecek çalıştaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi kadın katıldı. Kurultay katledilen kadınlar anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlarken, saygı duruşu sonrası salonda “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. 
 
Açılış konuşmasının Kürtçesi Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Eşsözcüsü Sorgül Aytek Avşar, Türkçesi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak tarafından okundu.
 
‘Savaşa karşı mücadele eden bütün kadınlara selam olsun’
 
Emekçi kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, “Yaşamın Özgür özne olma mücadelesini sürdürerek her yerde eşitsizliğe, şiddete, ayrımcılığa, baskıya, tahakküme, kapitalist sömürüye, savaşa karşı mücadele eden bütün kadınlara selam olsun. Selam olsun her yerde küresel güçler ve yerel despotik devletlere karşı direnen kadınlara, selam olsun Jîna Emînî'ye, selam olsun özgür yaşamı  'xwebun' olmakla inşa edeceğiz diyen Nagihan Akarsel’e, selam olsun İran’da Molla rejiminin yeni insan ve toplum yaratmayı hedefleyen gericilik modeline karşı direnen bütün kadınlara. Bir kez daha anlıyoruz ki baharı da, barışı da, devrimi de kadınlar getirecektir. Selam olsun, 922 haftadır yılmadan, umutsuzluğa kapılmadan kaybedilen evlatlarını arayan Cumartesi Annelerine,  katledilen çocukları için taşı toprağı kazarak adalet arayan Emine Şenyaşar’a selam olsun. Cezaevinde sistematik işkence nedeniyle direnen Garibe Gezer ve Garibenin direnişini ‘Garibe sizsiniz’ diyerek somutlaştırıp kadınlardan güç almaya çalışan Halime Gezer’e selam olsun! Birbirinin gücü, hafızası, dayanağı olan hasta tutsak kadınlara selam olsun!  Savaşa karşı barışı, ölümü karşı yaşamı savunuyoruz diyen kadınlara, Şebnem Korur Fincancı’ya selam olsun. 'Dans edemeyeceğim devrim benim devrimim değildir' diyen Emma Goldman'a, 'Vardım, varım, varolacağım' diyen Rosa Lüxemburg’a selam olsun! Selam olsun, dağlarda, şehirlerde, zindanlarda özgürlüğe yürüyen kadınlara” dedi. 
 
‘Değişim kadınlar ile mümkün’
 
Toplumsal düzenin değişiminin kadınlar ile mümkün olduğunu dikkat çeken Yıldız, eril iktidarın kendi dışında her şey üzerindeki tahakkümünün sonlanması hiyerarşik, kapitalist, savaşçı ve eşitsizliklerin her alanda yeniden üretildiği toplumsal düzenin kadınların öncülüğünde değişimine bağlı olduğunu kaydetti. Yıldız, “Eşitlikçi, demokratik, kadın özgürlükçü, ekolojik bir toplumsal düzen yaratma gücünün farkında olan kadınlar çok uzun yıllardır savaşa, eşitsizliğe ve sömürüye karşı mücadelelerini büyütmektedirler. Cinsiyetlendirilmiş ötekilerin birlikteliği, ırklılaştırılmış ötekiler sorunu da olmak üzere birçok toplumsal meselenin çözüm kaynağıdır; bu nedenle kadın mücadelesini, emeğinin dönüşümlerini, emeğinin sömürülmesini, bedeninin bir savaş ve meta aracı olarak kullanılmasını tartışmak; çözüm yolları bulmak adına düzenlediğimiz çalıştaya hepiniz hoşgeldiniz” şeklinde belirtti. 
 
‘Her daim alanlarda olacağız’
 
KESK Genel Merkezi Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, dün alanlarda direnen kadınlara işaret ederek, kadınların sokaklarda seslerini yükseltmek için bir araya geldiğini söyledi. Döne, “Faşist iktidarlar bunu engellemeye çalıştı. Yaklaşık 300 kadın gözaltına alındı ama biz her daim alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bir taraftan kapitalizm sömürüsünü konuşuyoruz diğer taraftan onun için de mücadele ediyoruz. Kapitalizm savaş politikalarıyla devam ediyor. İçinde yaşadığımız ülkede de İktidar savaş çığırtkanlığı  ile Rojava’ya saldırıyor. Ama biz barışı savunmaya devam edeceğiz. Biz gücümüzü Rojhilat’ta direnen kadınlardan alıyoruz.  Türkiye’deki ayrıştırma ve halk düşmanı politikasına karşı ortak kadın mücadelesi ile cevap olacağız. Kürdistan’ın kalbi Rojhilat’tadır diyen kadınlardan güç alıyoruz. Barışı inşa edeceğimiz günlerin gelmesi yakındır, bütün direnen kadınları selamlıyoruz” diye konuştu. 
 
Konuşmaların ardından çalıştay basına kapalı devam edecek. 
 
Konferansın ilk gününde, Barış Akademisyeni Yasamin Özgün’ün sunumuyla “Tarihsel süreçte kadın emeği ve dönüşümleri”, avukat Ruşen Seydaoğlu’nun sunumuyla ise “Özel savaş politikaları” konuları tartışılacak. Sonrasında ise, “Kadın emeği ve örgütlenmesi”, “KHK sürecinde kadın sorunları”, “Kadın ve gençlere yönelik özel savaş politikaları” ve “Kadın kırımında cezasızlık politikaları” başlıklı atölyeler gerçekleştirilecek.