Yargıtay tecavüz faillerine ‘iyi hal’ indirimi ile verilen cezayı onadı

  • 13:02 26 Ocak 2023
  • Hukuk
 
WAN - GGM’de Z.N. adlı mülteci kadına yönelik tecavüz suçundan tutuklu yargılanan güvenlik görevlileri İmam Hüseyin Karataş ve Yakup Vural hakkında “iyi hal” indirimi uygulanarak verilen 15 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
 
Wan’ın Artemêtan (Edremit) ilçesindeki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) 22 Temmuz 2020 tarihinde tutulan İranlı Z.N. adlı kadına tecavüz eden güvenlik görevlileri İmam Hüseyin Karataş ve Yakup Vural hakkında Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “iyi hal” indirimi uygulanarak verilen 15 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.
 
Yargıtay’ın kararı şöyle:
 
“5271 sayılı CMK’nın 288 ve 294’üncü maddelerinde yer alan düzenlemeler nazara alınıp aynı kanunun 289’uncu maddesinde kesin sayılan hukuka aykırılık halleri ve sanıklar müdafileri katılan bakanlık vekili ile katılan mağdure vekilinin temyiz dilekçelerinde belirttikleri nedenlerle gözetilerek yapılan değerlendirme de Bölge Adliye Mahkemesi tarafından gerçekleştirilen inceleme neticesinde vakı istinaf başvurusunun düzeltilerek esastan reddine dair kurulan hükme yönelik temyiz sebepleri yerinde görülmediğinden sanıklar müdafileri katılan bakanlık vekili ile katılan mağdure vekilinin temyiz istemlerinin 5271 sayılı CMK’nın 302/1 madde ve fıkrası gereğince esastan reddiyle hükmün onanmasına dosyanın ilk derece mahkemesine kararın Van Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesine gönderilmesine 23.11.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”
 
Ne olmuştu?
 
Wan’ın Artemêtan (Edremit) ilçesine bağlı  Kurubaş Mahallesi’nde bulunan  Geri Gönderme Merkezi’nde 22 Temmuz 2020 tarihinde  İmam Hüseyin Karataş ve  Yakup Vural isimli güvenlik görevlileri ile ismi belirlenemeyen bir kişi, İranlı Z.N. isimli kadına tecavüz etti. 26 Temmuz tarihinde Edremit Jandarma Komutanlığı tarafından ifadesi alınan Z.N. kendisine tecavüz eden failler Yakup Vural ile İmam Hüseyin Karataş’ı teşhis etti. Teşhisin ardından ifadeleri alınan 2 güvenlik görevlisi, çıkarıldıkları Sulh Ceza Mahkemesi’nde “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklandı. 
 
Z.N. sınır dışı edilmek istenmişti
 
Soruşturma aşamasında Z.N.’nin İran’da yaşadığı şiddetten kaynaklı Türkiye’ye geldiğini, GGM tarafından hakkında hazırlanan evraklarda “Kurum düzenini bozuyor” denilerek bir an önce sınır dışı edilmek istendiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca tecavüz failleri arasında yer alan üçüncü kişi hakkında şu ana kadar herhangi bir tespit yapılamadı.
 
Görevli beş memur hakkında takipsizlik kararı
 
Yine soruşturmanın genişletilmesi ile GGM’de görevli ve aralarında müdür vekilinin de bulunduğu 5 memur hakkında ise “kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” ve “görevi kötüye kullanmak” suçundan açılan soruşturmada Van Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
 
'İyi hal indirimi'
 
Wan’da 8 Temmuz 2021 tarihinde görülen karar duruşmasında İmam Hüseyin Karataş ve Yakup Vural ile kimliği belirlenemeyen bir kişi hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın karar duruşması Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Failler, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Yapılan savunmaların ardından Z.N.’nin avukatlarının itirazlarına rağmen, mahkeme heyeti, her iki faile ayrı ayrı “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan “takdir indirimine” giderek 15 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme sanıkların tutukluluk hallerinin devamına da karar verdi.