‘KDP Halepçe’den ders çıkarmadı mı?’

  • 09:01 18 Mayıs 2022
  • Güncel
İSTANBUL - Federe Kürdistan Bölgesi’nde devam eden saldırılara tepki gösteren kadınlar, “KDP Halepçe’den anlamadı mı? Hem kendisine hem de insanlığa zarar verdiğinin farkına varmadı mı” diye sordu.
 
AKP ve KDP işbirliğiyle Federe Kürdistan Bölgesi’ne dönük 17 Nisan’da farklı bir boyuta taşıdığı saldırılar bir ayını geride bıraktı. Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, saldırılara dönük birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. AKP-KDP işbirliği ile süren saldırılar karşısında çözüm yolu olarak ise Kürt birliğine dikkat çekiliyor.
 
Saldırılara tepki gösteren kadınlar, beyaz tülbentleri sayesinde özgürlüğü getireceklerini vurguladı.
 
‘Barzani menfaati doğrultusunda hareket ediyor’
 
Savaş halinin başta kadınlara, çocuklara ve bütün topluma zarar verdiğini dile getiren Barış Annesi Rahime Turan, “Savaş maddi manevi insanlara yokluk getiriyor” ifadeleri ile savaşı özetledi. Rahime, “KDP, hem kendisine hem de insanlığa zara verdiğini Halepçe'den anlamadı mı? Bunu unutmaması gerekiyor. Türkiye ise bütün sermayesini savaşa yatırıyor. Savaşlar halkları bitiriyor, bir faydası olmuyor. Bizler açıkçası ne gerilla ne asker ne de polisin ölmesini istiyoruz. Hiçbir annenin yüreği yanmasın. Barzani'ni de tamamen kendi menfaati doğrultusunda hareket ediyor. Halkını düşünmüyor. Vicdanı olan savaş istemezdi” şeklinde konuştu.
 
‘Mücadeleden vazgeçmiyoruz’
 
Kürt halkına yönelik saldırıların uzun yıllardır var olduğunu, kendisinin de ailesiyle bu saldırılara maruz kaldığını aktaran Barış Annesi Mühbet Dişli, “Kendimizi bildik bileli zorluk ve baskı yaşatıldı bizlere. Askersiz, polissiz bir günümüz geçmiyordu. İzmir’e sürgün edildik, zulüm gördük ve görmeye devam ediyoruz ama buna rağmen mücadeleden vazgeçmiyoruz. Bu mücadelede şehitler verdik. Tutsaklarımız oldu. Bundan dolayı asla mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” vurgusu yaptı.
 
‘Savaş KDP eliyle yapılıyor’
 
Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) İzmir Yöneticisi Sultani Yağmekan ise “Türk devletinin Başur, Rojava ve Şengal üzerinde yaptığı bu savaş Barzani eliyle yapılıyor, destek veriliyor. Eğer Barzani bu şekilde davranmazsa Türkiye zaten Başur’a giremez, gerillalarla mücadele edemez” ifadelerini kullanarak, KDP’nin tutumunu eleştirdi. Barzani’nin tutumunun yanlış olduğunu ve bir an önce bu hatadan dönmesi gerektiğini vurgulayan Sultani, “Bu kanın durma vakti geldi. Bunu sadece kendimiz için istemiyoruz. Herkes için bu savaşın durmasını istiyoruz” dedi.
 
‘Tank ve toplarını topraklarımızdan çeksinler’
 
“Ağacın kurdu kendinden olmasa ağaç çürümez” deyimiyle Barzani’ye tepkisini gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk, “Barzani, Türk askerinin kıyafetlerini kendi askerlerine giydirmesin, çocuklarımızı orada şehit etmesin. Artık yeter, bir damla kanımız kalsa bile, halkımızın yanında olacağız. Tank ve toplarını bu topraklardan çeksin” ifadelerini kullandı. Asker ve korucu annelerine de seslenen Gülsüm, asker cenazelerinin saklandığını, gerçeklerin basına yansıtılmadığını kaydetti. Asker ailelerinin cenazelere tepki vereceğinden dolayı cenazelerinin saklandığını vurgulayan Gülsüm, “Bundan dolayı Barış Anneleri’ne, asker annelerine ve dört parça Kürdistan’daki annelere sesleniyorum; ayağa kalkın, artık yeter. Bıçak kemiğe dayandı. 40 yıldır mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘Beyaz tülbentliler özgürlüğü getirecek’
 
Savaşlarda en çok zarar görenin kadınlar ve çocuklar olduğunu vurgulayan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Sevda Cengiz, “Şu an yapılan bir soykırım, Kürtleri yok etme çabası ama kadınlar, anneler beyaz tülbentleri sayesinde özgürlüğü getirecek” dedi.
 
‘Anneler bu savaşı durduracak’
 
Aylardır İstanbul’da Adalet Nöbeti tutan tutsak yakını Kumri Akgül ise savaş ve cezaevlerinin birbirinden bağımsız olmadığına dikkat çekti. Kumri, “Bizler sadece adalet istiyoruz. Çocuklarımız ölüm döşeğinde. Savaşı yürüten Barzani’yi de lanetliyorum. Anneler bu savaşı durduracak. Beyaz tülbentli bütün anneler adalet ve onurlu bir barış istiyor” ifadelerini kullandı. Adalet Nöbetlerinin devam edeceğini paylaşan Kumri, şu ifadeler ile tutsak annelerine seslendi: “Adalet isteyen herkes elini bize uzatsın. Her Perşembe günü saat 13.00’te Çağlayan’dayız. 2019 yılında el ele verip sesimizi duyurduk, çocuklarımızı özgürleştirdik. Yine cezaevlerine ses verip sesimizi Sebahat Tuncel'e, Aysel Tuğluk'a, Gültan Kışanak'a gönderelim. Biz anneler her zaman onların yanındayız, bunu bilsinler. El ele verip bütün tutsaklarımızı özgür bırakalım.”