İki çocuğunu yitiren Halime: Barzani’nin ihanetini unutmayacağız

  • 09:11 19 Mayıs 2022
  • Güncel
ŞIRNAK - HPG'li iki çocuğunu yitiren Halime Temel, KDP’nin Türkiye ile işbirliğine tepkisini, “Bu bir kardeş savaşı değil, ihanet savaşıdır” sözleriyle dile getirdi. 
 
AKP-KDP işbirliğinde Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşin bölgelerine yönelik 17 Nisan’da başlattığı kapsamlı saldırı dalgası, şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Sınır hattında yaşayanlar, Türkiye’nin saldırılarına da KDP’nin “ihanet” olarak tanımladıkları işbirliğine de tepki gösterdi. Devlet baskılarının en yoğun olduğu Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Sêtkar köyünde yaşayan Halime Temel (65), HPG’ye katılan iki çocuğunu farklı tarihlerde yaşanan çatışmalarda yitirdi. 
 
Devlet baskısıyla çocuk yaşta tanışan ve ailesiyle beraber yaşadığı Hakkari’nin Navgûza köyü boşaltılan Halime, baskıların yanı sıra çocuk yaşta da evlendirildi. Ardından Sêtkar köyüne yerleşen Halime, 50 yıldır yaşadığı köyde baskılarla karşı karşıya kaldı. 
 
Evlendikten sonra ikinci kez 1988’de köyü boşaltılan Halime, ailesiyle birlikte Adana’ya göç etmek zorunda kaldı. 4 yıl sonra döndükleri yakılıp yıkılan bir manzarayla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Halime, Setkar’ı yeniden inşa ettiklerini dile getirdi. 
 
Baskı devam ediyor
 
O günden bugüne Setkar’da askeri ablukanın sona ermediğine dikkat çeken Halime, “Devletin baskısı halen devam ediyor. Köyümüzün dört tarafına askeri noktalar kurulmuş ve gözetim altındayız. Ne yapsak, nereye gitsek, bizi izliyorlar. Köyün tepelerine doğru gittiğimizde de bizleri takip ediyorlar. Bu zulüm değil mi?” diye sordu.
 
‘Savaş son bulsun’
 
Halime, 2002’de oğlu Naci Temel’in, 2003 yılında ise kızı Şehriban Temel’in HPG’ye katıldığını dile getirdi. Halime, “Oğlum Beytüşşebap’ta 2011’de bir çatışmada yaşamını yitirdi. Kızım Şehriban ise 2018 yılında Bradost bölgesinde yaşamını yitirdi. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen kızımın cenazesini halen alamadım. Hangi annenin bu duruma yüreği yanmaz ki. Gözlerimizin önünde savaş yaşanıyor ve çocuklarımız yaşamını yitiriyor. Hepsi bizim çocuklarımız. Çocuklarımız için özgür bir yaşam istiyoruz. Gece gündüz demeden aç susuz direniyorlar. Bu kanın durmasını ve savaşın son bulmasını istiyoruz”  dedi. 
 
‘Barzani katliamın ortağı’
 
Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik Türkiye’nin KDP işbirliğinde süren saldırılarına değinen Halime, “Yıllardır Kürtleri katlediyorlar. Kürt düşmanları el ele vermişler. Barzani ailesi yıllardır Kürtlere ihanet ediyor. Bu ihaneti bugün bir kez daha yaptı. Barzani, Türk devletine destek verdiği için bugün Başûr’a gidip saldırabiliyorlar. İnsan nasıl halkına ihanet edebilir. Türkiye’nin, Başûr topraklarında ne işi var? Bu bir kardeşlik savaşı değil, ihanet savaşıdır. O da Kürt, neden bu vahşeti yapıyor? Türkiye Kürtleri yok etmek istiyor, Barzani’de destek veriyor. O da bu katliamın ortağıdır” sözleriyle tepki gösterdi. 
 
‘Sessizlik ölüm getiriyor’
 
Saldırılara karşı ortak mücadelenin önemini vurgulayan Halime, şöyle konuştu: “Ne kadar saldırıyorlarsa saldırsınlar, bu mücadele sürüyor. Yıllardır zulme karşı bu mücadele nasıl devam ettiyse, bundan sonra da devam edecek. Barzani’nin ihanetini hiçbir zaman unutmayacağız. Ellerinizi bu topraklardan çekin. Tüm Kürt halkı bu zulme karşı durmalı ve sesini yükseltmelidir. Özellikle de anneler sesini yükseltmeli. Ne kadar sessiz kalırsak, savaş ve ölüm de o kadar artar. Sessizlik ölüm getiriyor. Bu vahşet hiçbir dinde yok. Biz savaş değil, özgürlük istiyoruz.”