‘İran’da tutuklanan üniversite öğrencileri için endişeliyiz’

  • 08:18 3 Ekim 2022
  • Güncel
HABER MERKEZİ - İran’da üniversite öğrencilerinin gerçekleştirdiği eylemlerde, birçok öğrenci polisler tarafından tutuklandı. İranlı aktivist Shaghayegh Noruzi, tutuklanan öğrencilere ilişkin bilgi verilmediğini ve endişeli olduklarını duyurdu.
 
İran’da Jîna Mahsa Amini’nin rejime bağlı “ahlak polisleri” tarafından işkence edilerek katledilmesinin ardından ülkede başlayan direniş giderek büyürken, üniversiteli öğrenciler de bu direnişe destek oldu. Ülkedeki farklı üniversitelerden yüzlerce öğrencinin gerçekleştirdiği direnişe rejime bağlı güçler saldırdı. 
 
Öğrencilere ateş açtılar
 
Şerif Teknoloji Üniversitesi ve İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, rejime bağlı polisler tarafından işgal edilirken, gece saatlerinde üzerlerine ateş açıldığını belirten aktivist Shaghayegh Noruzi, “Öğrenciler için endişeliyiz. Öğrenciler hala üniversitede ve içeride kaç kişi olduklarını bilmiyoruz“ dedi.
 
Halk öğrencileri rejim güçlerinden korumaya gidiyor
 
Üniversitenin motosikletli polisler tarafından ablukaya alındığı, öğrencilere saldırıldığı ve silah seslerinin duyulduğu bilgisi verildi. Edinilen bilgilere göre, halk öğrencileri kurtarmak için üniversitenin önüne gelmeye çalıştı, ancak üniversiteye çıkan yollar rejim polisi tarafından kapatıldı. 
 
Polis engelini aşanların ise üniversite önüne gelerek, “öğrencileri serbest bırakın” diye slogan attığı ifade edildi. 
 
Birçok öğrenciden haber alınamıyor
 
Birleşik Öğrenci Konseyi'ne göre, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde protesto gösterisi yapan öğrenciler, Basiji güçleri tarafından sopalarla saldırıya uğradı. Konseyin Telegram kanalın, El-Zahra Üniversitesi İngiliz Edebiyatı öğrencisi Fatemeh Rashidi Aberghani'nin Devrim Meydanı yakınında polisler tarafından tutuklandığını bildirdi. Ayrıca İslam İnkılabı Koleji öğrencisi Muhammed Rıza Masoudi'nin dün öğle saatlerinde Tahran Üniversitesi önünde polisler tarafından tutuklandığı belirtildi.
 
Tahran Üniversitesi tıp öğrencisi Reza Kianipour ve Kharazmi Üniversitesi biyoloji öğrencisi Helia, Karimnejad tutuklandığı ve bilinmeyen bir yere götürüldüğü aktarıldı.
 
Telegram aracılığıyla, Allameh Tabatabai Üniversitesi'nde siyaset bilimi lisans öğrencisi olan Mohammad Hossein Shoaei ile psikoloji lisans öğrencisi ve Allameh Tabatabai Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Özgür Düşünce Derneği üyesi Morteza Ghanbari'nin 29 Eylül Perşembe günü tutuklandıkları ve İstihbarat Bakanlığı ajanları tarafından Şeriati Caddesi'nde Evin Cezaevi'ne götürüldü.
 
Noshirvani Babol Üniversitesi Kültür ve Medeniyet Derneği eski sekreteri eski öğrenci eylemci Milad Shomali, Sari'de polisler tarafından alındı ve bir hafta sonra gözaltında tutulmaya devam ediyor.
 
Birleşik Öğrenci Konseyi'ne göre, öğrencilerin tutuklanması son günlerde hız kazandı.