Pakistan Demir davası için kadınlara çağrı

  • 09:06 25 Ocak 2023
  • Hukuk
Rojda Aydın 
 
MÊRDÎN - Pakistan Demir’i katleden Mehmet Emin Öner’in yargılandığı davanın yarın görülecek 2’nci duruşması öncesi tüm kadın kurumlarına çağrı yapan Mêrdîn Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Seher Acay, bu davanın önemine dikkat çekerek sahiplenilmesini istedi. 
 
Mêrdîn’in (Mardin) Kerboran (Dargeçit) ilçesine bağlı Zengan (Karabayır) kırsal mahallesinde 16 Eylül günü Mehmet Emin Öner, evli olduğu Pakistan Demir’i kesici aletle katletti. 17 Eylül'de tutuklanan fail hakkında “kadına ve eşe karşı kasten öldürme” suçundan açılan davanın 2’nci duruşması yarın Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.10’da görülecek. 
 
Pakistan’ın aile avukatı ve Mêrdîn Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Seher Acay, yarın görülecek davanın önemini vurgulayarak,  tüm kadın örgütlerinden duruşmaya katılım çağrısında bulundu. 
 
‘Ciddi bir yargılama ve cezalandırılma yapılmıyor’
 
Son süreçte kadın katliamlarında ciddi bir artışın olduğuna dikkat çeken Seher, bu katliamların gözler önünde yaşandığına işaret etti. Pakistan’ın da, bunun bir örneği olduğuna belirten Seher, “Pakistan Demir, çocuklarının ve evli bulunduğu eşinin, evli bulunduğu eşin kardeşinin gözlerinin önünde birçok yerinden kesici aletle katledildi. Bu katliamların ne kadar aleni bir şekilde işlendiğini görüyoruz. Burada bize kadın katliamlarının beslendiği kaynağı işaret ediyor. Bu da cezasızlık politikası sonucu yaşanan bir durum. Biz de mücadelemizi bu kaynaktan alıyoruz ve cezasızlık politikalarına karşı mücadele ediyoruz. Faillerin cezalandırılmamasıyla bir teşvikin olduğunu görüyoruz.  Bu alelade bir cinayet değil, bir kadın katliamı ve gözler önünde yapılan bir kadın katliamı. Dolayısıyla ciddi bir yargılamanın ve akabinde ciddi bir cezayla sonuçlanması gerekiyor. Daha önceki kadın katliamları davalarında ciddi bir cezalandırılma olmadığı için ve ciddi yargılamalar yapılmadığı için erkekler kendilerine bir teşvik bulmuş oluyorlar. Bu suçu işlemekten imtina etmiyorlar” dedi.    
 
‘Sanık bu süreyi hastanede geçirmiş’
 
Pakistan’ı katleden failin 22 Aralık 2022’de görülen ilk duruşmasının önemli olduğunu hatırlatan Seher, “ilk duruşma bütün beyanların alındığı, sanık sorgusunun yapıldığı, katılanların ve tanıkların dinlendiği aşamadır ki yargılamanın nasıl devam edeceğine dair de birçok ipucu barındırır. Dolayısıyla bizim için de birçok ipucunun barındığı yargılamanın ilk duruşması oldu. Ciddi bir katılımla orada bulunduk. Ama karşılaştığımız noktada sanığın olmadığı tarafımıza söylendi. Sanık hastaneye sevk edilmişti. Ceza yargılamasının amacı suçluyu ıslah etmektir. Tutuklanan sanık veya şüpheli cezaevinde tutulur. Fakat biz sanığın hastanede olduğunu öğrendik. Bu ciddi bir hayal kırıklığıdır. Çünkü o kişinin cezaevinde olması gerekiyordu. Sanığı hastanede gözlem altında tutmak veya akıl sağlığı yerinde değil iddialarında bulunmak çok ciddi bir cezasızlık politikasının ürünüdür” şeklinde konuştu.
 
‘Boşa çıkan bir duruşma söz konusuydu’
 
İlk duruşmanın Pakistan  ailesinin ifadesinin alındığı bir duruşma olduğunu işaret eden Seher, devamında şunları söyledi: “Daha önce yapılan değerlendirmelerde de biz Pakistan’ın ‘tasarlayarak’ ve ‘canavarca hisle’ katledildiği bir suç olduğunu ifade ettik. Ve bunun iddianamede olmadığına dair çeşitli değerlendirmeler de yaptık. Pakistan’ın ailesinin beyanlarında özellikle tasarlayarak öldürmek noktasında birkaç hususu dile getirildi. Duruşmanın akışında ciddi sinir harbi yaşandı. Aile orada sanıkla karşı karşıya gelmeyi, onun yargılandığını görmeyi bekliyorlardı. Ve bunu yaşayamadılar ve acıları depreşti. Biz sanığın sorgusunun yapılacağı, bizim sorular sorabileceğimiz bir duruşma bekliyorduk. Ama katılanlar beyanı dışında herhangi bir şey yapılmadı. Çünkü yargılanan kişi, suçun faili duruşmada yoktu. Boşa çıkmış bir duruşma söz konusuydu. Sanığın sorgulaması yapılmadan yargılamaya başlanıldı. Bu da görmek istediğimiz bir yargılama değil.”    
 
Duruşmaya çağrı
 
İlk duruşmada kadınlar açısından ciddi bir sahiplenmenin olduğunu ifade eden Seher, 26 Ocak’ta görülecek 2’nci duruşmanın da önemli olduğunu dile getirdi. Yaşanan bu kadın katliamının ciddi bir yargılamadan geçmesi gerektiğini altını çizen Seher, “Bu dosya cezayla sonuçlanması gereken bir dosya. Pakistan Demir uzaklaştırılma kararına rağmen katledildi. Dolayısıyla bu yargılamayı sahiplenme çok önemlidir. Bir sonraki katliamı görmeyelim. Tüm kadınların ve kadın kurumlarının bu davaya sahiplenmesi için çağrıda bulunuyoruz. Ciddi bir sahiplenme bekliyoruz ki cezasızlık politikaları son bulsun ve başka bir kadın katliamı yaşamayalım” çağrısında bulundu.