5’inci Ma Music Günleri başlıyor

  • 09:02 6 Haziran 2023
  • Kültür Sanat
 
Rojda Aydın 
 
AMED - Yarın başlayacak 5’inci Ma Music Günleri’ne herkezi davet eden eğitimci Helin Kılıçarslan, amaçlarının Kürt kültür, sanat ve müziğini çocuklarla birlikte geleceği taşımak olduğunu söyledi. 
 
Kürt kültür ve sanatına yönelik baskı, yasak ve saldırılara rağmen, kültür sanat kurumları çalışmalarını sürdürüyor. Kürt kültür ve sanatına yönelik aralıksız çalışmalarını sürdüren kurumlardan biri de Ma Music Akademisi. Kurulduğundan bu yana müzik günleri gerçekleştiren Ma Music, bu yıl 5’inci MA Music günlerini 7-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirecek.  
 
Ma Music eğitmenlerinden Helin Kılıçarslan gerçekleştirecekleri Ma Music Günleri'ne ilişkin  konuştu. 
 
‘Kültür ve sanatımızdan vazgeçmiyoruz’
 
Uzun bir zamandır Kürt kültür ve sanatına yönelik saldırılar olduğunu söyleyen Helin, 10 yıl öncesinden nasıl direndilerse bugün de direnmeye devam ettiklerini belirtti. 6 yıl önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine kayyımların atanması ile öncelikle kültür, sanat kurumlarının kapatıldığını belirten Helin, “Ancak biz o zaman da kültür sanat çalışmalarımızı bırakmadık. Çocuklardan, kültür ve sanat çalışmalarından vazgeçmeyeceğimizi söyledik. Tüm engellemelere rağmen çalışmalarımıza başladık ve Ma Music’i açtık.  Direniyoruz ve şarkılarımızı söylüyoruz. Asla Kürtçe şarkılarımızdan  vazgeçmeyeceğiz” dedi. 
 
Amaç Kürt müziğini susturmak
 
Konser ve programlarının engellenmesine dikkat çeken Helin, bu engellemelerin normal görülemeyeceğinin altını çizdi. Helin şöyle devam etti: “Amaçları Kürt müziğini yasaklamak ve susturmak. Müzik toplum üzerinde etkili oluyor ve etkisi çok büyük. İnsanları, çocukları ve toplumu kendine çekiyor. Bizler müzikle kendi kültürümüzü yansıtıyoruz. Müziğimiz ile varlığımızı yansıtıyoruz. Ancak yine de durmuyoruz. Yüz yıl önce müziğimizi ve kültürümüzü bırakmadığımız gibi bugün de 5 yıl sonra da öyle olacak. Müziğimizle direneceğiz. Ne olursa olsun kültürümüzü devam ettireceğiz.”
 
5 yaşında müzik eğitimi alanlar şimdi 12 yaşında
 
5 yıl önce Ma Music’i açtıklarını söyleyen Helin, yerlerinde o zaman hiçbir şey olmadığını ancak kendi emekleriyle kurumlarını açtıklarını belirtti. Hêlin, Aram Tigran Konservatuarı’nın kapatılmasının ardından çocukların onları bırakmadığını aynı şekilde kendilerinin de çocukları bırakmadığını söyledi. Çocuklar ve ailelerle birlikte Ma Music’i kurduklarını dile getiren Helin devamla şu sözleri kullandı: “Ardından çalışmalarımıza başladık ve kurslarımızı açtık. Bu şekilde yılda bir ‘Müzik Günleri’ düzenlemeyi kararlaştırdık. Bu yüzden her yıl bu programı gerçekleştiriyoruz. Çocuklara ders verip eğitiyoruz. Çocuklara müzik aletlerinin eğitimini veriyoruz ve bu şekilde profesyonel düzeye ulaşmalarını istiyoruz. 5 yaşında yanımızda eğitime başlayan çocuklar şimdi 12 yaşında ve bu bizi duygulandırıyor. Müzik aletlerini çaldıklarında yüreğimize dokunuyor. Bu çok güzel bir şey. Çocuklara eğitim vererek kendilerine güvenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Kürt müziğini topluma ulaştırmalı ve bunu çocuklara da vermek istiyoruz. Çünkü 5 yıldır çocuklar Kürtçe müziği öğreniyorlar, makamları öğreniyorlar ve duyuyorlar. Bu şekilde çocuklar Kürtçe müziğe adım atıyor. İnanıyoruz ki bu olacak da. Birlikte ortak bir şeyler yapabiliriz.”
 
Çocuklar, Kürtçe müzik ve gelecek…
 
Yılda bir kez Ma Music Günleri düzenlediklerini belirten Helin, bu yıl da 5’incisini gerçekleştireceklerini söyledi. Programın birkaç gün sürdüğü bilgisini paylaşan Helin, şöyle dedi: “Bir düzeye ulaşan çocukları sahneye çıkarıyoruz. Bazen sadece bir enstrüman çalıyor. Ama biz yine de bu çocukları çıkarıyoruz. Kendilerine güvenmeleri için bunu yapıyoruz. Bu bizim için önemli. Müzik Günleri de böyle bir şey. Tahta, kaşık vb şeylerden oluşan Orkestraya Rîtmên Xwezayî var. Yine bu programımızda Zarok Ma Orkestrası var.  Koro şeklinde kendi enstrümanlarıyla çıkacaklar. Ma Music enstrüman çalanları çıkacak. Programımız 7, 10 ve 11 Haziran’da gerçekleştirilecek. Büyük bir heyecan ve coşku var. Çocuklar ulusal kıyafetleri, dilleri ve müzikleri ile şarkılarını söylüyor. Çok güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Kültür ve sanata sahip çıkılıyor. Amacımız Kürt müziğini çocuklarla geleceği taşımak. Zarok Ma, 0-5 yaş aralığında çocuklara eğitim veriyor. Hatta anne karnında öğreniyor. Böyle örneklerimiz de var. Şarkı söyleme ve dengbêjlik üzerine eğitim veriliyor çocuklara. Müzik için kulak çok önemli. Bu yüzden de annelere çağrımız çocuklarına ulusal ve Kürtçe şarkılar dinletsinler. Zarok Ma’dan mezun olduklarında bu kez Ma Music’e geliyorlar. O çocuklarımız sahne alacak. Amacımız Kürtçe müziği unutturmamak. Her yere uluşmak istiyoruz. Serhat, Botan, Avrupa’ya ve dünyanın birçok yerine gitmek istiyoruz. Kültür, sanat, şarkılar ve dilin yok olmasına izin vermeyeceğiz.”
 
‘Herkesi bekliyoruz’
 
Hêlin, son olarak, “İki haftadır Ma Music dolu dolu. Her yerde bir çalışma var. Çocuklar çok motive olmuş. Büyük bir heyecanla müzik günlerini bekliyoruz. Çocukların kendi enstrümanları ve şarkıları ile sahne almaları büyük bir mutluluk veriyor bize. Herkesi bekliyoruz. Gelin hep birlikte Kürt müziği dinleyelim” çağrısı yaptı. 
 
5’inci Ma Music Günleri Programı:
 
 7 Haziran
 
*Öğrenciler Divanı
 
*Piyanistler, bağlamacılar ve kemancılar divanı. Yer: Ma Music. Saat 19.00
 
10 Haziran
 
*Öğrenciler Divanı
 
*Piyanistler Divanı 
 
*Yer: Zarok Ma Açık Mava Sahnesi- Zarok Ma Bahçesi. Saat 18.30
 
11 Haziran
 
*Piyanistler konseri
 
*Koma Zarokên Ma konseri
 
*Orkestraya Rîtmên Xwezayî konseri. Saat 18.30