Kadınlar tedbirsizliklere karşı yolu trafiğe kapadı

  • 13:56 22 Mayıs 2023
  • Yaşam
 
ŞIRNEX - Hezex’te kadınlar, hastane kavşağında yaşanan kazalara karşı yaptıkları eylemde üst geçit yapılmasını, önlem alınmasını istedi.
 
Şirnex'in Hezex (İdil) ilçesine bağlı Aşağı Mahallesi'nde bulunan hastane kavşağında 15 Mayıs’ta karşıdan karşıya geçmeye çalışan İslam Temiz (14) ve Lokman Temiz (15) adlı iki çocuk aracın çarpmasıyla hayatını kaybetti. Aynı yerde 20 Mayıs’ta yine karşıdan karşıya geçmeye çalışan 7 yaşındaki çocuk ise aracın çarpması sonucu ağır yaralandı. Çocuk, Êlih’te (Batman) özel bir hastanede tedavi altına alındı. 
 
Hastane kavşağında mahalle sakinlerinin, aylardır bir üst geçidin yapılması yönündeki talepleri ise her defasında sonuçsuz kaldı. Durumu protesto etmek için bir araya gelen kadınlar, yolu trafiğe kapattı.
 
Ya ölüm ya da yaralanma oluyor
 
Kadınlardan Esmer Kaya, yıllardır bir üst geçit talepleri olduğuna işaret ederek, “Bugüne kadar birçok çocuk karşıya geçerken araba çarpması sonucu ya yaralandı ya öldü. Yolun yukarısında 400 ev var ama okul yok. O yüzden çocuklar yolun karşısındaki okula gidiyor. Yollarımız yapılmıyor. Çocuklarımız ne zaman karşıdan karşıya geçse araba çarpıyor” dedi.
 
20 Mayıs’ta araba çarpması sonucu ağır yaralanan ve hastanede tedavisi süren çocuğun annesi Behice Başkan ise “Başka çocuklara araç çarpmasın” diyerek yolu kapattıklarını  ifade etti. Behice, kaymakamı sorumlu davranmaya çağırdı. 
 
Talepleri kabul edildi
 
Yolun trafiğe kapatılmasıyla olay yerine çok sayıda polis geldi. Polisler kadınlara müdahale ederken, yolu açmaya çalıştı. Kadınlar ise ancak kaymakamın kendileriyle görüşme talebine olumlu yanıt vermesi durumunda yolu trafiğe açacaklarını belirtti. Kadınların saatlerce süren direnişinden sonra ilçe kaymakamı, kadınların görüşme talebini kabul etti. Kadınlar, kazaların yaşandığı yerde bir üst geçit yapılması yönündeki taleplerini kaymakama bildirdi. 
 
Eylemlerini sonlandıran kadınlar, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerini sürdüreceklerini paylaştı.