3 Mayıs 2017: Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu kuruldu

  • 09:03 3 Mayıs 2022
  • Tarihte Bugün
 
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde kuruluşunu ilan etti. 
 
Kadın gazeteciler örgütlü mücadele ile erkek zihniyetine, devlet baskısına yanıt olmak için bir araya gelerek  Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nu kurdu. Platform kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerini raporlarken, hukuki yardımda sunuyor.
 
Basın toplantısıyla ilan edilen Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun açıklamasında, “Çalışmalarımızın odağında kadınlar bulunmaktadır. Kadınların toplumda yaşadıkları eşitsizlik basın alanındaki baskılarla devam etmektedir. Kadın gazetecilerin dayanışmasını ve çalışmalarını destekleyen platformumuzun tüm mekanizmalarında kadınlar yer almaktadır” denildi.
 
Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:
 
1898: Afro Amerikalı eğitimci, sivil haklar aktivisti Septima Clark doğdu. Babası eski bir köle olan Septima, siyahlar için açılan ilkokullarda okudu, ilk öğretmenlerden oldu. Oy kullanmanın okur yazarlar için bir hak olduğu yıllarda, Afro Amerikalıların okur yazar olması için “Vatandaşlık Okulları” açtı ve on binlerce kişinin okumasını sağladı. Bir çok insan onu “Direnişin annesi” ve “Özgürlüğün öğretmeni” olarak tanıdı.
 
1919: ABD’de Atlanta ve Georgia eyaletlerinde belediye seçimlerinde yalnızca beyaz kadınlara oy kullanma hakkı verildi. 
 
1930: Fransız dilbilimci, psikanalist, filozof  Luce Irigaray doğdu. Fransız feminist felsefenin ünlü üç isminden biri olan Luce, parçalı hak kazanma yerine sistem çözümlemesiyle uğraştı. Kadının özne olduğu yeni bir toplumsal, siyasal, dilsel kuruluş ve kurgudan söz etti.  
 
1937: Margaret Mitchell yazdığı Rüzgar Gibi Geçti romanı kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı. Amerikan iç savaşında geçen aşk hikayesini anlatan kitap, 20. yüzyılın en popüler romanı unvanına da sahip. 
 
1967: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (o zamanki adı Kongo Cumhuriyeti) kadınlar oy kullanma hakkı kazandılar. 
 
1987: İtalyan asıllı Fransız Şarkıcı Dalida yaşamına son verdi. Dünya çapında 150 milyon albüm satışı olan Dalida 55 kez Altın Plak almıştı.
 
2004: 32 kadın kuruluşu açıklama yaparak, CEDAW Sözleşmesi’ne göre, devletin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlü olduğunu hatırlattılar. 
 
2004: Kadın örgütleri, Türk Ceza Kanunu değişikliklerini ele alan Meclis Alt Komisyonu’na taleplerini ilettiler. Kadınlar, tasarının namus cinayetleri, bekaret kontrolleri, müstehcenlik ve hayasızca hareketler maddelerinin talepleri doğrultusunda değiştirilmesini istediler. 
 
2008: Diyarbakır’da “Geleceği Yeniden Yazıyoruz’’ şiarıyla Uluslararası Yerel Yönetimler Kadın Konferansı toplandı. 2 gün süren konferansı, TAREM, Rosa Luksemburg Vakfı ile Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ortaklaşa düzenledi. Bağlar Belediyesi’nde gerçekleşen Konferans’a ABD, İngiltere, İsviçre, İsveç, Polonya, Fransa, Almanya, Rusya’dan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden kadınlar katıldı.