9 Mayıs 2010: Şirin Elemhuli ve 3 arkadaşı idam edildi

  • 09:07 9 Mayıs 2022
  • Tarihte Bugün
 
Kürt kadın özgürlük mücadelesinin en önemli sembollerinden biri olan Şirin Elemhuli, arkadaşları Ferzad Kemanger, Ferhad Wekili ve Eli Haydeiyan ile birlikte 9 Mayıs 2010’da idam edildi. 
 
Şirin katledilmeden altı gün önce yazdığı mektupta şu ifadeleri kullanmıştı: “Anamdan Kürt olarak doğdum. Kürt oluşum nedeniyle çok zahmetli bir yaşam içerisinde, her şeyden mahrum bırakıldım. Dilim Kürtçedir bu dille ailem, arkadaşlarım ve tanıdıklarımla ilişki geliştirdim ve bu şekilde büyüdüm. Bu yol ilişkilerimin köprüsü oldu. Bana 'Kürtlüğünü inkar et' diyorlar, ben de 'Öyle bir şey yaparsam kendi varlığımı inkar etmiş olurum' diyorum.”
 
Şirin, İran’ın idam ettiği ikinci Kürt kadınıydı. 
 
Tarihte bugün öne çıkan gelişmelerden bazıları şu şekilde: 
 
1920: Küba Devriminin öncülerinden Celia Sánchez Manduley doğdu. 
 
1922: Uluslararası Astronomi Birliği, bazı küçük değişiklerle, Amerikalı uzay bilimci Annie Jump Cannon’un yıldız sınıflandırma sistemini resmen benimsedi.Günümüzde kullanılan yıldız sınıflandırmasının temelini oluşturan çalışmaları gerçekleştiren Annie Jump Cannon 1941’de yaşamını yitirdi.  
 
1837: Amerikan Kadınlarının Kölelik Karşıtı Konvansiyonu New York’ta toplandı. On farklı eyaletten kölelik karşıtı yirmi kadın grubunu temsilen yüz yetmiş beş kadının, rollerini tartışmak için bir araya geldiği kongre üç gün sürdü. Kadın köleler ile bazı köle sahiplerinin eşleri ve kızlarının bir arada olduğu kongre, bir kadın dayanışması örneğiydi. 
 
1955:  “Anneler Günü” Türkiye’de ilk kez kutlandı. Kısa zamanda ticari bir güne dönüştürülen anneler günü, 1980’den sonra giderek sorgulanan ve hesap sorulan bir gün haline dönüştü. 
 
1960: ABD’de sağlık bakanlığına bağlı denetleme kurulu doğum kontrol hapını onaylayarak, doğum kontrol hapını yasallaştıran ilk ülke oldu.
Ancak uygulamada bazı eyaletlerde doktorların reçete yazmasının legalleşmesi uzun mücadele gerektirdi. 
 
1976: Almanya’da Kızıl Ordu Fraksiyonu’nun (RAF) kurucularından gazeteci Ulrike Meinhof Stutgart’daki Stemmheim cezaevindeki tecrit hücresinde asılmış olarak bulundu. Ulrike,  nükleer karşıtı hareketin bir üyesiydi ve konkret adlı radikal sol gazetenin editörüydü. 
 
2000: Fransa’da kadın ve erkek arasında mesleki eşitliğe ilişkin yasa çıkarıldı. Bu yasayla kadınların işe alınmalarda, mesleki eğitim, mesleki terfi ve çalışma koşullarında erkeklerle aralarındaki eşitsizliğin dengelenmesi amaçlandı.
 
2004: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Platform üyeleri, İstanbul Beşiktaş’ta toplanarak kadına yönelik şiddeti, taciz ve tecavüzü, katliamları protesto etti. Kadınlar, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) acilen değiştirilmesini, belediyelerin derhal kadın sığınakları açmasını istedi. 
 
2006: Türkiye İşçi Partisi Kocaeli eski senatörü ziraat yüksek mühendisi Fatma Hikmet İşmen yaşamını yitirdi. 1966-1975 yıllarında parlamentoda olan Fatma, SBP (Sosyalist Birlik Partisi) ÖDP’nin (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) kurucu üyesi ve Parti Meclisi üyesiydi. 
 
2015: KJA öncülüğünde Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük çalıştayı düzenlendi.