19 Mayıs 1989: Kadın Kurultayı toplandı

  • 09:07 19 Mayıs 2022
  • Tarihte Bugün
İstanbul’da yapılan “Kadınların kadın olmaktan kaynaklı sorunlarını tartışmak, tanışmak ve seslerini yükseltmek” amacıyla  Kadın Kurultayı toplandı. 
 
Kurultaya, Türkiye’nin değişik yerlerinden kadın örgütleri, feminist gruplar, sosyalist kadınlar, bağımsız kadınlar, İHD kadın komisyonları ve yurtdışından olmak üzere 2500 civarında kadın katıldı. Üç gün süren kurultayda eğitimde, siyasal ve ekonomik yaşamda, yasalarda, dinde ve bilimde, kültür alanlarında kadınlara karşı ayrımcılık, ailenin sorgulanması, kadınlara yönelik şiddet, kadınların cinselliği, özgürleşme, kurtuluş ve örgütlenme perspektifleri ve Kürt kadınların sorunları üzerine 70 tebliğ sunuldu.
 
Tarihte bugün öne çıkan kimi gelişmeler ise şu şekilde: 
 
1593: Fransız ressam Claude Vignon, bugün dünyaya geldi. İtalya’da öğrenim gördüğü dönemde, özellikle Caravaggio, Guercino, Guido Reni ve Annibale Caracci’nin çalışmaları aracılığıyla birçok yeni sanatsal akımla tanışan Calude’nin çalışmaları, esrarengiz, çelişkili ve tek bir terim ya da üslup için de tanımlandı. Canlı renkleri yansıttığı eserleri, etkileyici bulundu. Claude, akıcı bir teknikle çalıştı, özellikle tekstil, altın ve diğer taşların işlenmesinde oldukça başarılıydı. Claude, 10 Mayıs 1670’de yaşamını yitirdi. 
 
1880:İnsan haklarının ‘beyaz’ ve ‘erkeklere’ tanındığı dönemlerde kadınların oy hakkı için savaşan, ırkçılık ve cinsiyetçilik karşıtı, antimilitarist önderlerden biri Idola Saint Jean, 142 yıl önce bugün doğdu.  
 
Hiç evlenmeyerek, çocuk yapmayarak geleneksel kadın figürüne itirazını dile getiren Idola, kendi geçimini sağlayabilen bir kadın olarak siyasal arenada kadınların oy hakkını savundu, erkeklerin yarattığı etik değerlerin ötesine geçerek kadınlara alan açan bir idol oldu. Oyunculuğu, gazeteciliği, aktivistliği ile kendini yaratan Idola aynı zamanda Quebec’te Fransız asimilasyonuna karşı mücadele vermiş, kadınların miras hakkı için savaşmış bir feminist.
 
1861: Avustralyalı opera sanatçısı Dame Nellie Melba, bugün dünyaya geldi. 20. yüzyılın başlarının en ünlü sanatçısı ve klasik bir müzisyen olarak uluslararası tanınırlık kazanan ilk Avustralyalı oldu. Dame, memleketi Melbourne’den “Melba” adını aldı. Dame, 23 Şubat 1931’de hayata veda etti. 
 
1879: İngiliz politikacı Nancy Withcer, 142 yıl önce bugün dünyaya geldi. ABD’de yaşayan Nancy, 1919’dan 1945’e kadar parlamentoda milletvekili olarak oturan ilk kadın unvanını aldı. 
 
1903: Doğa bilimlerinde doktora yapan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın olan Ruth Ella Moore doğdu. Bakteriler üzerinden çalışmalar yapan Ruth, Howard Üniversitesi’nde tüberküloz, immünoloji ve diş çürüğü gibi benzer hastalıklara dair bakterileri ve antibiyotikleri incedi. Bu süre zarfında doçentliğe yükselen Ruth, emekli olana kadar eğitim vermeye ve araştırmaya devam etti. 
 
1920: 2.Dünya Savaşı sırasında direnişteki çalışmalarıyla tanınan Amsterdamlı doktor Tina Strobos doğdu. Hollanda’daki Nazi işgali sırasında direnişin bir parçası olan Tina, direniş için silah ve telsiz kaçırdı, mültecilerin ülkeden kaçmasına yardımcı olmak için sahte pasaportlar yaptı. Tina, dokuz defa tutuklanıp sorguya çekilmesine rağmen bir Yahudi’nin bulunduğu yere asla ihanet etmedi. Tina 10 yıl önce bugün yaşama veda etti.
 
1979:  1 Mayıs günü sokağa çıktıkları için tutuklanan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran ve 330 partili serbest bırakıldı.
 
2019:  Kayıplarının akıbetini sormak için 738’inci haftada bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin eylemine İran, Rusya, Kıbrıs ve Lübnan’dan gelen kayıp yakınları destek verdi.