28 Eylül 2009: Ceylan hala 12 yaşında...

  • 09:03 28 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Şenlik köyüne bağlı Xambaz mezrasında 12 yaşındaki Ceylan Önkol, koyunları otlatırken Yayla Karakolu’ndan atılan havan topunun isabet etmesi sonucu katledildi. Ceylan’ın sadece 7 yaşında çektirdiği fotoğrafı ve bize bakan gözleri kaldı.
 
Tarihte bugün öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle: 
 
2011: 1990’larda Güney Amerika ve Karayiplerde yerel aktivistlerin oluşturduğu bir ağ tarafından başlatılan 20 yıllık bir kampanyanın ürünü olarak 28 Eylül günü, 2011 yılında Güvenli ve Yasal Kürtaj Hakkı için Uluslararası Kampanya Günü ilan edildi. 28 Eylül, Brezilya’da köleliğin kaldırıldığı günün anısına seçildi. Güney Amerikalı feministler de 1990’lardan beri ülkelerindeki ağır kürtaj yasaklarını “Özgür Rahim” günü olan bu tarihte protesto ediyorlar, bütün kadınlar için güvenli ve yasal kürtaj hakkını savunuyorlar.
 
2016: İstanbul’da Barış Anneleri İnisiyatifi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Dolmabahçe Mutabakatı’na yeniden dönülmesi talebiyle Dolmabahçe Sarayı önünde bir araya geldi. Eylemde konuşan Barış Anneleri'nden Hüsniye Baykara, müzakereler başlayana ve barış masası yeniden kuruluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Barış Anneleri’nin mücadelesi hala devam ediyor…
 
2017: Ankara Yüksel Caddesi'nde sürdürülen "İşimizi geri istiyoruz" eylemine saldıran polis, zafer işareti yapan kadın eylemcinin kolunu büktü.
 
2019: Kadınlar Birlikte Güçlü, erkek şiddeti ve kadın katliamlarına dikkat çekmek için İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda "Kadın Cinayetlerini Acil Önle" kampanyasının startını verdi.
 
2019: İklim aktivisti Greta Thunberg, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüştü. Greta, liderlere “Çevre için daha fazlasını yapın” çağrısında bulundu.
 
2019: Nijerya'nın Kaduna eyaletinde, ailelerinin Kuran kursu ve rehabilitasyon için gönderildikleri evde işkenceye maruz bırakıldıkları tespit edilen yaklaşık 400 çocuk kurtarıldı. Kaduna Eyaleti Polis Sözcüsü Yakubu Sabo, kurtarılan çocukların 10 ile 18 yaşları arasında olduğunu, "işkence evi"nde yaklaşık 3 ay boyunca zincirlendiğini, cinsel istismar ve şiddet gördüğünü açıkladı. 
 
2020: Diyarbakır’da Müzeyyen Boylu’yu katleden Mesut Issı’nın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Karara şerh koyan mahkeme üyesi ise “bir anlık öfke nedeniyle gerçekleşmiş olay için tahrik indirimi yapılması gerektiğini'' savundu.
 
2020: Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak adına ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün 13’üncüsü yazar Jale Parla’ya verildi. 
 
2021: Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinden sonra kadınlara yönelik bakılarını artırırken,  eğitmen ve öğrenci olan kadınlar  üniversitelerden uzaklaştırıldı. Kabil Üniversitesi'ne Taliban tarafından atanan rektör Mohammad Ashraf Ghairat, kadınların öğretim görevlisi veya öğrenci olarak üniversitelerde yer almasını süresiz olarak yasakladı.