29 Eylül 1979: Audre Lorde İkinci Cins Konferansı’nda feminizmin önyargılarını eleştirdi

  • 09:05 29 Eylül 2022
  • Tarihte Bugün
 
Audre Lorde New York’taki İkinci Cins Konferansı’nda feminizmin önyargılarını eleştirdi. Siyah, lezbiyen ve şair Audre Lorde, Simone De Beauvoir’ın İkinci Cins kitabının yayınlanmasından 30 yıl sonra 29 Eylül 1979’da New York’ta düzenlenen İkinci Cins Konferansı’nda ‘Özel ve Politik’ panelinde, çoğu beyaz ve akademik kadınların önünde bir konuşma yaptı. “The master’s tools will never dismantle the master’s house” (Efendi’nin araçları Efendi’nin evini asla parçalamaz) başlıklı bu konuşmada sunduğu düşünceleri daha sonra Sister Outsider (Dışlanan Kızkardeş) ismiyle kitaplaştı. Bu özlü ifade, bir konuşma başlığı olmanın ötesine geçerek ikinci dalga feminist harekete çarptı ve ‘üçüncü dalga’ terimi popüler olmadan çok önce, kesişimsel (intersectional) feminizmin ilham kaynağı oldu. Feminist hareketi ırk, sınıf, yaş, engellilik, homofobi, cis-cinsiyetçilik vb. çeşitli ezilme süreçlerinin etkileşimlerine bakmaya teşvik etti.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer gelişmelerden bazıları ise şunlar: 
 
1810: Elizabeth Cleghorn Gaskell dünyaya geldi. 1832'de ünlü Elizabeth portresini çizen Elizabeth, birçok kitap yazdı. Elizabeth, kitaplarında toplumun her kesimine hitap eden bir dil kullandığı için, toplumun her kesiminde de kabul gördü. Yaşadığı dönemde kadın yazarlara çok nadir rastlanmaktaydı ama Elizabeth, edebiyat dünyasında yer edindi.
 
2014: İkinci Dünya Savaşı yıllarında kurulan kadın dergisi ELLE, PKK'li kadın savaşçıları "Diren!" başlıklı bir yazıda ele aldı. Dergiyi 13 yıl boyunca yöneten Valerie Toanian, bu yazı ile dergideki görevine de veda etti. 
 
2015: Van İpekyolu Belediyesi Kadın Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde, eğitim birimi ile kadına yönelik şiddetle mücadele birimi açıldı. Birimin çalışmaları, 11 Eylül 2016’da yapılan kayyım atamaları ile durduruldu.
 
2015: Nusaybin'de KJA aktivistleri "Xweza jiyane, jiyanê qirêj neke" şiarıyla temizlik kampanyası başlattı. 
 
2015: Şırnak'ın Silopi ilçesinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucunda yaşamını yitiren Latife Tutuk (23) kadınların omuzlarında toprağa verildi. 
 
2016: Suriye'de 2015 yılında El Nusra çeteleri tarafından kaçırılan Alman gazeteci Janina F. serbest bırakıldı. 
  
2016: Alanya L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsaklar, infaz koruma memurlarının saldırısına uğrayarak, tehdide maruz kaldıklarını duyurdu. Cezaevinde tutuklu bulunan DBP PM üyesi Suzan Paçal ile Şükran Aydın'ın ajansımıza ulaşan aileleri, gardiyanların tutsaklara tutsakları "Sizi de Şırnak gibi yakarız" tehdidinde bulundu.
 
2016: Batman’da belediye çatısı altında faaliyet yürüten Hêvî Kadın Atölyesi belediyeye atanan kayyım tarafından kapatıldı.
 
2017: Mersin Tarsus’ta 11 Şubat 2015'te Özgecan Aslan’a tecavüzde bulunduktan sonra katleden faillerden Fatih Gökçe’ye, Tarsus 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada "cinsel saldırı" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
 
2019: Marche Mondial des Femmes (Dünya Kadın Yürüyüşü), İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Maison Des Associations’da “Kadın, göç ve mültecilik” konulu bir buluşma gerçekleştirdi. İsviçreli, Avrupalı, Kürt ve göçmen kadın hareketlerinden yüzlerce kadının katıldığı buluşmada ortak mücadele vurgusu yapıldı.