3 Ekim 1991: Nadine Gordimer Nobel Edebiyat Ödülü aldı

  • 09:02 3 Ekim 2022
  • Tarihte Bugün
 
Güney Afrikalı yazar Nadine Gordimer, 30 yıl önce bugün, Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. Aynı zamanda siyasi bir aktivist olan Nadine, eserlerinde ırksal ve ahlaki sorunlara dikkat çekti.  Nadine, "Muhteşem epik yazıları aracılığıyla insanlığa çok büyük fayda sağlayan" bir yazar olarak tanındı.
 
Tarihte bugün yaşanan diğer önemli gelişmelerden bazıları şu şekilde: 
 
1885: ABD’li oyun yazarı ve gazeteci Sophie Anita Treadwell, bugün dünyaya geldi. Sophia,  drama antolojilerinde dışavurumcu veya modernist bir örnek olarak, “Machinal” adlı oyunuyla tanındı. Sophia, 20 Şubat 1970’de yaşama veda etti. 
 
2015: Japonya hükümetinin Kabine Sekreterliği Şefi Yoshihide Suga, kadınları savaş döneminde ülkenin askeri birliğine destekte bulanmamakla suçladı ve kadınlara daha çok çocuk doğurmalarını salık verdi. Yoshihide'nin bu açıklamaları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "en az 3 çocuk" söylemlerini hatırlattı.
 
2015: Barış İçin Kadın Girişimi'nin (BİKG) çağrısıyla Cizre ve Silopi'ye giden 150 kadın gördüklerini, dinlediklerini, şahit olduklarını, orada neler olduğunu, zılgıtların ne işe yaradığını, Cizre'deki yaşamın nasıl örüldüğünü ve sürdürüldüğünü anlatmak amacıyla Maltepe'de fotoğraf sergisi açtı.
 
2016: Diyarbakır Silvan Belediyesi'nin bünyesinde faaliyet yürüten Meya Kadın Merkezi, Zembîlfiroş Kültür Merkezi ve Eğitim Destek Evi de belediyeye atanan kayyım tarafından feshedildi.
 
2016: Polonya’da, iktidar partisi PİS’in (Hukuk ve Adalet), nüfusun azaldığını ileri sürerek  kürtajı yasaklayan bir yasa tasarısına beş yıl önce bugün Polonyalı milyonlarca kadın protesto gösterileri yaparak greve çıktı. Grev gününe, kadınların siyah giysilerle sokağa çıkmaları nedeniyle ‘Kara Pazartesi’ adı verildi. Çoğunluğu Katolik olan ülkede mevcut koşullarda sınırlı olan kürtaj hakkı, yasal değişikliğin sonunda hastalık ve cinsel saldırı durumlarında da kullanılamayacak.