10 Haziran 1692: Bridget Bishop Salem Mahkemeleri’nde idam edildi

  • 09:11 10 Haziran 2023
  • Tarihte Bugün
 
 
Salem Cadı Mahkemeleri’nin kurulduğu 1692 yılında, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 200 kişi “büyücülük” yaptığı iddiası ile yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. “Büyücülük” iddiasıyla yargılananlardan biri olan Bridget Bishop, ilk idam edilen kadın oldu. 
 
Tarihte bugün yaşanan kimi önemli gelişmeler ise şu şekilde: 
 
1955: ABD’li golfçü Margaret Ives Abbott, golf turnuvasında Olimpiyat madalyası kazanan ilk ABD’li kadın oldu. Margaret, sonraki yıllarda da gerçekleşen turnuvalarda şampiyonluklar kazanmaya devam etti. Margaret, 67 yıl önce bugün yaşama veda etti. 
 
1963: ABD’de, iş hukukunu değiştiren Adil Çalışma Standartları Yasası değiştirildi. Dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy tarafından New Frontier Programı’nın bir parçası olan yasa değiştirilerek, cinsiyete dayalı eşitsizlik ortadan kaldırıldı. 
 
2000: Gözaltında cinsel taciz ve saldırıya maruz bırakılan kadınların da katıldığı “Cinsel Taciz ve Tecavüze Hayır” kurultayı gerçekleştirildi. Emekçi Kadınlar Birliği (EKB) 1997 yılında devletin kadına yönelik şiddetinin önemli biçimlerinden biri olan cinsel taciz ve saldırı işkencesine karşı “Cinsel Şiddete Hayır!” başlığı altında bir kampanya başlattı. Çeşitli kadın örgütleri, sendika ve demokratik kitle örgütleri de bu kampanya etrafında birleşti. 20 Mayıs 1997’de “Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Girişim” oluşturuldu. Kampanya boyunca gözaltında cinsel saldırıya maruz bırakılan pek çok kadının yaşadıklarını açıklamaları sağlandı. Saldırılara maruz kalan kadınların açtıkları davalar takip edildi. 
 
Girişim tarafından, cinsel taciz ve saldırı utancının kadına ait olmadığı dile getirilerek “namus” kavramı tartışmaya açıldı. Gözaltında cinsel işkence, EKB tarafından 1999’da yeniden özel bir kampanyaya dönüştürüldü. Bu kampanyanın bir parçası olarak  “Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Hayır Kurultayı” 10-11 Haziran 2000’de Muammer Karaca Tiyatrosu’nda toplandı. Kurultaya birçok ilden katılımın yanı sıra; Almanya, İsviçre ve İngiltere’den de kadınlar katıldılar. Gözaltında cinsel saldırı işkencesine maruz bırakılan kadınlar, kürsüden yaşadıklarını anlatarak devleti teşhir ettiler.