Yandaş medya seçim startını verdi!

  • 11:01 16 Nisan 2023
  • Medya Kritik
 
Nişmiye Güler
 
HABER MERKEZİ - Geri sayımın başladığı 14 Mayıs seçimleri için havuz medya AKP’nin seçim vaatleri için ele ele vererek manşetlerini tek elden çıkararak seçim startlarını da verdi. 
 
14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Seçimlere bir aydan az bir süre kalırken, siyasi partiler alanlarda propagandalarını tam hız sürdürüyor. Bunun yanında iktidara yakın yandaş medya da seçim startını vererek AKP-MHP propagandasına ağırlık verdi.    
 
Hedef seçimi yandaş medya eli ile kazanmak
 
Bu hafta “gözler” iktidar partisi AKP’nin açıklayacağı seçim beyannamesinde idi. Beyannamede “şapkadan tavşan” çıkarmayan AKP, halktan umudunu keserek yandaş medya eli ile seçimi kazanma derdine düştü. Yandaş gazeteler 12 Nisan günü adeta tek elden çıktı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı beyannameyi tam sayfa gören gazeteler, attıkları başlıklar ile de sanki AKP 21 yıldır iktidarda değilmiş gibi beyannamedeki vaatleri “manifesto” ve “devrim” olarak geçti. 
 
Beyanname değil manifesto imiş!
 
Sabah gazetesi “Sosyal Destek Devrimi” manşeti ile çıkarak spotuna da “Başkan Erdoğan 2023 Seçim Manifestosunu açıkladı” ifadelerine yer verdi ve tam sayfa gördü. Yeni Şafak “Emperyalistlere Darbecilere Karşı Türkiye Yüzyılı” tam sayfa manşeti ile beyannameye geniş yer verirken, “Beyannamede ‘Refah’ var” ifadeleri ile 6284 sayılı yasanın kaldırılması karşılığında AKP’nin anlaştığı Refah Partisi’ne de atıfta bulunuldu. Akşam gazetesi “Herkese Dokunan Vaatler” manşeti, Yeni Akit “Türkiye Yüzyılının Anahtarı 14 Mayıs” manşeti ile, Milat gazetesi “Güçlü Türkiye” manşeti ile beyannameyi tam sayfa gördü. Posta gazetesi “Herkese Göre Bir Müjde Var” manşeti ile beyannamenin müjde verdiğini iddia etti. Takvim gazetesi ise daha önce yanlış adımların atıldığını fark etmiş olacak ki beyannameyi “İşte Türkiye’nin 2023 İçin Yeni Hedefleri Doğru Adımlarla Yola Devam” manşetini ile gördü. Milliyet gazetesi vaatlerden çok memnun olmamış olacak ki “Ve Yarış Başladı” manşeti ile AKP’nin seçim beyannamesini gördü.
 
Tek adama karşı çok kadın
 
Havuz medyanın tekçiliğine özgür basın manşetleri ile yanıt verdi. Yeni Yaşam gazetesi 12 Nisan günü çıkan sayısında “Çok kadın geliyor tek adam gidiyor” manşeti ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Ankara’da gerçekleşen kadın aday tanıtımını tam sayfa gördü. Gazete havuz medyanın “tek adam” tercihine karşı çok kadının geleceği mesajını vermeyi da ihmal etmedi. Evrensel gazetesi AKP’nin seçim beyannamesini alt manşette “21 yıllık Ezber: Geçmişe övgü bol hamaset” ile eleştirel bir şekilde ele alırken, Yeşil Sol’un aday tanıtımını da “Emek, Barış, Demokrasi İçin” ifadeleri ile manşetten gördü. BirGün gazetesi de AKP’nin seçim beyannamesini “Senin beyanının artık bir hükmü yok” sözleri ile 21 yıldır AKP’nin değişmeyen vaatlerine dikkat çekti. 
 
 
Kara propaganda
 
Havuz medya Yeşil Sol Parti’ye yalnızca kara propaganda kısmında yer veriyor. Yeşil Sol Parti’nin açıkladığı Kadın Seçim Beyannamesi’ni hiç görmeyen havuz medya, haftalardır çıkan her sayısında ana manşetlerinde Tayyip Erdoğan’ın boy boy fotoğraflarına ayırıyor. Havuz medya kara propaganda kısmına CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na da yer vermeyi ihmal etmiyor. Hemen hemen çıkan her sayılarında bunları görmek mümkün. 
 
Havuz medyanın oy oranı ne olur?
 
Seçim startını veren ana akım havuz medyasının yolu açık olsun… Kuşkusuz 14 Mayıs akşamı gözler havuz medyanın alacağı oy oranında olacak…