Nisan ayı çetelesi: En az 18 kadın katledildi, 12 şüpheli ölüm

  • 09:01 5 Mayıs 2021
  • Şiddet Çetelesi
 
Dilan Babat
 
ANKARA - İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek failleri korumaya alan iktidar, bu ay da en az 18 kadının katledilmesine neden oldu. Aylık çetelemize göre 12 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi, 5 kadın katledilmek istendi, 3 çocuk da katledildi. 
 
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin bu ay da erkekleri ne kadar cesaretlendirdiği verilere yansıdı. Kadınlar evlerinde, sokakta, iş yerlerinde iktidardan güç alan erkekler tarafından katledilmeye devam etti.  Bu ay “İstanbul Sözleşmesi Bizim Vazgeçmiyoruz” diyen kadınların pankartları yasaklandı, sokakları terk etmedikleri için de para cezalarıyla yıldırılmaya çalışıldı. 
 
Bakanlık veri tutmaya başladı
 
İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerinden biri olan taraf olan devletlerin erkek şiddetine dair veriler tutmasına hükümet, Sözleşmeyi feshettikten sonra uygulamaya koydu. İçişleri Bakanlığı, kadınların baskısı ve Sözleşme’nin kadın katliamlarına etkisi olmadığını ileri sürmek adına şiddet çetelesi tutmaya başladı. Bakanlığın verisine göre Nisan ayında 17 kadın katledildi. Bakanlığın bu verisi bile ülkede kadınların can güvenliklerinin olmadığını ve Sözleşme’nin ne kadar hayati önemde olduğunu gözler önüne seriyor. 
 
Nisan ayında 17 kadın katledildi 
 
Her ay basına yansıyan haberlerden veri tutan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na (KCDP)  göre ise Nisan ayında 16 kadın katledildi, 14 kadın da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Biz de ajans olarak her ay sitelere düşen haberlerden derlediğimiz erkek şiddet çetelesini sizler ile paylaşıyoruz. Buna göre Nisan ayında en az 18 kadın en yakınları olan erkekler tarafından katledildi, 12 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi, 5 kadın katledilme ile yüz yüze kalırken, 3 çocuk yine en yakınları tarafından katledildi. 5 çocuk istismara maruz bırakılırken, 1 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. İktidarın tekelinde olan yargı ise bu ay da erkekleri aklamaktan geri durmadı. 
 
Faili belli kadın katliamları  
 
*İstanbul Pendik’te yaşayan Arzu İlhan Koca, sistematik şiddete maruz bıraktığı için hakkında uzaklaştırma ve koruma kararı aldırdığı Göksal Koca isimli erkek tarafından kesici aletle katledildi.  
 
*Samsun’un Salıpazarı ilçesine bağlı Bereket Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Örenç evli olduğu Selma Örenç'i ateşli silahla katletti.  
 
*Mersin’in Silifke ilçesinde 10 gün boyunca kendisinden haber alınamayan Berrin Dalyanoğlu Keskin, katledilmiş halde bulundu.
 
*Sivas Karşıyaka Mahallesi’nde Rahmi Parlak evli olduğu Mevlüde Parlak’ı kesici aletle katletti.   
 
*Bursa’nın Osmangazi ilçesinde Mehmet Yıldız, boşanma aşamasında olduğu Akgül Yıldız’ı ateşli silahla katletti.   
 
*Mersin’de M.A. isimli erkek, 65 yaşındaki annesi M.Y.’yi kesici aletle katletti.   
 
*Kırıkkale’de M. Dönmez isimli erkek, evli olduğu Koçer Dönmez’i kesici silahla katletti. Fail kadını katlettikten sonra kadının içerisinde olduğu evi yaktı.   
 
*Van’ın Erciş ilçesine bağlı Selimiye Mahallesi’nde Erdal Işıkçı evli olduğu Mültezim Işık’ı ateşli silahla katletti.   
 
*Samsun’un Bülent Cenikli evli olduğu Ayşe Cenikli’yi şiddete maruz bıraktığı için evden uzaklaştırma kararı verilmişti. Bülent Cenikli işe gitmek için dışarı çıkan Ayşe Cenikli’yi ateşli silahla katletti.  
 
*Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi Çiğiltepe köyünde, Nurettin G., oğlunun eşi Filiz G.’yi ateşli silahla katletti.  
 
*Burdur’un Bucak ilçesinde Hatice Işık, çalıştığı şarküteriye gelen Ramazan T.’nin silahlı saldırısına maruz kalarak yaşamını yitirdi. 
  
*Ağrı’da Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde polis olan Mesut Doğan, meslektaşı olan Esra Çelik’i katletti. 
 
*Kayseri'de Yasin T. 6 yıl önce boşandığı Fatma Abravcı'yı kesici aletle katletti.  
 
*Balıkesir'de Emrah Kayadelen evli olduğu Seda Kayadelen'i kesici aletle katletti.  
 
*Elazığ'da Salih Yılmaz Coşkun isimli erkek, Emine Fulya Akçelebi'yi kesici aletle katletti. 
 
*Antep'te 28 Haziran 2011 tarihinde, yaşadığı evden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan ve daha sonra katledildiği belirtilen Leyla Ganigül'ün 10 yıl sonra M.N.A. tarafından katledildiği ortaya çıktı. 
 
*İstanbul Esenler'de Kemal B. ablası Yıldız Gül'ü kesici aletle katletti.  
 
*Konya'da Ramazan Menek evli olduğu Tuba Menek'i kesici aletle katletti.  
 
Şüpheli kadın ölümleri 
 
*Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Emine Gökçen evinde yaşamını yitirmiş halde bulundu.   
 
*Siirt’in Baykan ilçesinde Saynur Süyüncü şüpheli şekilde yanmış halde bulundu. Saynur tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.   
 
*Urfa’da F.S. isimli kadın evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.   
 
*Mardin’in Nusaybin ilçesinde ismi öğrenilemeyen bir kadın evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.   
 
*Konya'da Bahriye Buket İlhan şüpheli bir şekilde başından vurulmuş halde bulundu.  
 
*Malatya'da Dilek S. kaldığı otelde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Kocaeli'de Melek Aslan evden ayrıldıktan sonra deniz kıyısında bir mağarada şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Aydın'da ortalıktan kaybolan Aynur Şirin İzmir sahilinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Hatay'da Elif Uzun yaşadığı binanın 6'ncı katından düşerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
*Zonguldak'ta Aysel Kaypak evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.  
 
*Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Semanur Kaplan evinde ateşli silahla şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.  
 
*Kahramanmaraş'ta Ayla Y. evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.  
 
Katletme girişimi  
 
*İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde Enes Gergüs konuşmak için parka çağırdığı Gülsüm Şengül’ü ateşli silahla katletmeye çalışarak ağır yaraladı.   
 
*Konya’nın Meram ilçesinde Türkan A., tartıştığı belirtilen Safiye B. tarafından kesici aletle katledilmek istenilerek ağır yaralandı.   
 
*İstanbul Esenler Tekstilkente’te İ.H.G., boşanma aşamasındaki Y.G., isimi kadını silahla rehin alırken, kadının arkadaşı M.Ç.’yi’de ateşli silahla yaraladı.   
 
*Kütahya’da Emin N., isimli erkek, bir süre önce kendisinden boşanan ve hakkında uzaklaştırma kararı aldıran Hanım Ç.’yi kesici aletle katletmeye çalıştı.  
 
*Antalya’nın Kepez ilçesinde hakkında uzaklaştırma kararı olan, A.G., evli olduğu katletmek istedi.  
 
Kadına yönelik, şiddet, taciz, tecavüz ve sosyal medyaya yansıyanlar  
 
*Batman’ın Tilmerç Mahallesi’nde komşu olan iki aile arasında çıkan kavgada Leyla Kevser isimli kadın yaralandı.   
 
Çocuğa yönelik şiddet ve katliam 
 
*Van’ın Erciş ilçesine bağlı Doluca Mahallesi’nde Caner T. (13) isimli çocuk yengesi tarafından katledildi. 
 
*İstanbul Bahçeşehir semtinde İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Cüneyt Yılmaz, 14 yaşındaki çocuğu Zeynep Yılmaz’ı ateşli silahla katletti.   
 
*Şırnak’ın Cizre ilçesinde 3 yaşındaki çocuk, babası olan Yılmaz Mubariz isimli erkek tarafından işkence edilerek katledilmek istendi.  Çocuk tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.   
 
Çocuğa yönelik istismar  
 
*Manisa’nın Selendi ilçesine bağlı Tepeeynihan köyündeki evinden kaçırılan zihinsel engelli çocuk, zorla evlendirilmeye çalışıldı. Daha sonra bulunan çocuğun vücudunda darp izlerine rastlandı.  
 
*Uşak’ta Yaşar Ercan isimli erkek, çocuğu tecavüze ve işkenceye maruz bıraktı.   
 
*Maraş’ın Pazarcık ilçesinde isimleri açıklanmayan 4 kişi, bir çocuğu cinsel istismara maruz bıraktı.   
 
*Mardin’in Kızıltepe ilçesinde R.O. isimli erkek bir çocuğu cinsel istismara maruz bıraktı.   
 
*Tekirdağ’da 9 erkek iki yıl boyunca bir çocuğu tecavüze maruz bırakarak, görüntülerle şantaj ve tehdit  etti.  
 
Şüpheli çocuk ölümleri  
 
*Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 17 yaşındaki Ronayi Çerkezoğlu, ateşli silahla şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.   
 
Mahkemenin iyi hal indirimleri  
 
*Antalya’nın Kepez ilçesinde hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen, evli olduğu kadını katletme girişiminde bulunan A.G., pandemi yasakları öne sürülerek verilen para cezası ile serbest bırakıldı. 
 
*Kilis’te 2 yıl boyunca bir çocuğu tecavüze maruz bırakan Mehmet Arzık, yargılandığı davada mağdur çocuğun 6 ay sonra şikâyet etmesinden kaynaklı duruşmayı düşürerek, faili akladı.   
 
*İstanbul’da Eda Akın’ı işkence ederek katletmeye çalışan Mert Akın’a yargılandığı davada 6 ayrı suçtan beraat verildi. Mahkeme bununla yetinmedi tahrik indirimine gitti ve faili tahliye etti. İddia makamı ise cinsel saldırı suçu için kadın beyanını esas almadı ve inandırıcı delil istedi. 
 
*İzmir’in Ödemiş ilçesinde evli olduğu Filiz Tekin’i işkence ederek yaşamını yitirmesine neden olan İbrahim Tekin’in yargılandığı davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, sağlık raporlarına rağmen “şiddete delil bulunmadığı” iddiasıyla beraat kararı verdi. 
 
*Cinsel saldırı suçlamasıyla yargılanan Mardin Bağımsız Milletvekili Tuma Çelik beraat etti.