2021 şiddet çetelesi: 311 kadın katledildi, 181 şüpheli kadın ölümü

  • 09:08 5 Ocak 2022
  • Şiddet Çetelesi
Dilan Babat - Öznur Değer
 
ANKARA - 2021 Aralık ayı şiddet çetelemize göre, 25 kadın katledildi, 6 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 2021 yılı boyunca ise 311 kadın katledildi, 181 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Erkek şiddetinin adeta ödüllendirildiği 2021 yılında mahkemeler birçok faili cezasız bıraktı. 
 
Kadın düşmanı politikalarıyla, hayatları ve hakları için mücadele eden kadınları hedef alan iktidar, bu yönlü pratiklerini 2021 yılında da sürdürdü. Kadın hakları aktivistlerine hapis cezalarının verildiği, İstanbul Sözleşmesi’nin bir imza ile feshedildiği 2021’de erkek-devlet şiddeti de arttı. Şiddet faillerine yönelik cezasızlık politikaları ve ödül gibi cezalar da yine bir yılda artan şiddetin temel sebeplerinden biri oldu. 
 
2021 yılında yargının cezasızlık politikalarını ve yıllık çeteleyi derledik.
 
Üniformalı failler
 
Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek Er, uzman çavuş Musa Orhan tarafından tecavüze maruz kaldıktan sonra 16 Temmuz 2020’de intihara sürüklenerek 18 Ağustos 2020’de yaşamını yitirdi. Kadınların mücadelesi ve kamuoyu tepkisi üzerine kısa bir süre tutuklanan ardından yeniden tutuksuzlukla ödüllendirilen tecavüz faili Musa Orhan, 3 Aralık’ta Siirt 1’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında "iyi hal" indirimi ile 10 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, failin cezasızlıkla ödüllendirilmesinin yanında “failin geleceğini düşünerek” tutuklamadı.
 
Üniformayı koruyan yargı kadınları cezalandırdı
 
Musa Orhan’ı ödüllendiren yargı ve iktidar, tecavüz faili askerin karşısında duran ve İpek’in hakkını savunan oyuncular Ezgi Mola ve Farah Zeynep Abdullah hakkında soruşturma başlattı. Ezgi Mola’nın Musa Orhan hakkında dijital medyada yaptığı paylaşım gerekçe yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ezgi hakkında soruşturma başlattı. Ankara 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi yapılan yargılama sonucunda Ezgi’ye “hakaret” iddiasıyla 5 bin 200 TL para adli para cezası verildi. Ezgi’ye destek veren meslektaşı Farah Zeynep Abdullah hakkında da failin avukatı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
 
Sürmi İnce davası
 
Sürmi İnce, Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde 18 Temmuz 2016 tarihinde ot biçen çocuklarına yemek götürdükten sonra dönüş yolunda uzman çavuş Ali Dalgıran tarafından katledildi. Fail başlatılan soruşturma kapsamında bir hafta tutuklu kaldıktan sonra 25 Temmuz 2016’da tahliye edildi. Hakkında “olası kastla öldürme” suçlamasıyla dava açılan fail için Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaya başlandı. Yargılama sürecinde failin suçu “taksirle öldürme” olarak değiştirildi. Faile “taksirle öldürme” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Bu ceza Erzurum İstinaf Mahkemesi tarafından “fazla” bulunarak bozuldu. Yeniden yerel mahkemeye gönderilen dosyada faile “iyi hal” indirimi uygulanarak bu defa 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ceza Erzurum İstinaf Mahkemesi’nde onandı. Dosya, avukatlar tarafından AYM’ye taşındı.
 
Polis, asker, gardiyan
 
Asker ve polislerin yanı sıra gardiyanlar da üniformalı failler arasında. Van'da 30 Ağustos 2020 tarihinde Dilan Toptaş'ı aracında katleden gardiyan Halil İbrahim Sert’in tutuklu yargılandığı dava Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. “Tasarlayarak ve kasten öldürme” suçundan yargılanan faile 1 buçuk yıldır hala ceza verilmiş değil.
 
Taciz faili polisler iş başında
 
Üniformalı tutuksuz faillerden biri de polis Ercan Uysaler. Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’da kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman döneminde yaşanan yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, zimmet ve dolandırıcılık gibi suçlara ilişkin açılan davalardan biri olan “zimmet” davasının 19 Mart’ta Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2’nci duruşmasında dönem kayyımı Mustafa Yaman tarafından Kent A.Ş.’ye müdür olarak atanan ve bir kadını fuhşa sürüklemeye çalışan polis Ercan Uysaler tahliye edildi.
 
Zırhlı araçlar çocukları katlediyor
 
Şırnak'ın İdil ilçesi Turgut Özal Mahallesi’nde 3 Eylül 2021’de bisiklet süren 7 yaşındaki Miraç Miroğlu zırhlı aracın çarpmasıyla katledildi. Miraç’a çarpan polis gözaltında alınan ifadesinin ardından serbest bırakılırken, İdil Cumhuriyet Savcılığı tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturmanın “ölümlü trafik kazası” olarak başlatılması dikkat çekti.
 
Deniz Poyraz’ın katledilişi
 
2021’de ülkedeki siyasi atmosferi yansıtan vakalardan biri Deniz Poyraz’ın katledilişi oldu. Deniz Poyraz, HDP İzmir İl Örgütü’nde 17 Haziran 2021’de faşist Onur Gencer tarafından katledildi. Kuzey ve Doğu Suriye’deki çetelerle fotoğrafları bulunan failin arkasındaki isimler ne açıklandı ne de araştırıldı. Polislerin gözetiminde HDP İzmir İl binasına saldıran fail hakkında “tasarlayarak kasten öldürme”, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etme” ve “siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme” suçlarından iddianame hazırlandı. Katil İzmir Bayraklı 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.
 
Deniz’i korumayanlar Konya Katliamı’na zemin sundu
 
Deniz Poyraz’ın katledilişinin ardından 30 Temmuz 2021’de de Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Kürt Dedeoğulları ailesinden 4’ü kadın 7 kişi, Mehmet Altun tarafından katledildi. Daha önce 12 Mayıs’ta komşuları olan Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalan aile, cezasızlık politikası ve tüm başvurulara rağmen alınmayan önlemler sonucunda katledildi.
 
Siyasetçi kadınlar yargılandı
 
Erkeği cezasızlıkla ödüllendiren yargı, kadın alanında yürüttükleri mücadelelerle bilinen siyasetçi kadınlara da ağır cezalar verdi. Bunlardan en önemlisi ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ile Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a verilen hapis cezaları oldu. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında 22 yıl 3 ay hapis cezası alan Leyla Güven’e 26 Kasım’da yargılandığı Hakkari 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ise 5 yıl hapis cezası verildi. Yine Kürt kadın mücadelesinin önemli bir başka ismi olan Ayşe Gökkan’a ise 20 Ekim 2021’de Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 30 yıl hapis cezası verildi.
 
Savaşa karşı ‘barış’
 
Savaşa karşı barışta ısrar eden Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerine de çeşitli cezalar verilerek, “barış” diye haykıran kadınlar cezalandırılmak istendi. Barış Annesi Makbule Özbek’in 2 Aralık 2021 tarihinde Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
 
Yılın rekor suçlusu: Ümitcan Uygun
 
Suç dosyası en kabarık ve “korunduğu” izlenimiyle sıkça gündeme gelen faillerin başında Ümitcan Uygun geliyor. 3 Haziran 2020’de Ankara’nın Keçiören ilçesindeki evinde yaşamını yitirmiş halde bulunan Aleyna Çakır’ın ölümünde baş şüpheli olmasıyla kamuoyunun tanıdığı Ümitcan Uygun, ardından uyuşturucu, fuhuş gibi suçlarla gündeme geldi. Fail ve ailesinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilişkide bulunduğu kamuoyuna yansıyan fotoğraflarla açığa çıkarken, cezasızlıkla ödüllendirilen fail bu defa 5 Ağustos 2021’de Ankara’nın Mamak ilçesinde yaşayan Esra Hankulu’yu katletti. Aleyna’nın yaşamını yitirmesiyle ilgili hakkında dava açılmayan fail, Esra’yı katlettikten sonra “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. “Uyuşturucuya özendirme”, “tehdit ve konut dokunulmazlığı”, “kasten öldürme”, “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” gibi çok sayıda suç dosyası bulunan fail hala cezalandırılmadı.
 
Suçunu itiraf eden faile ceza verilmiyor
 
Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i 16 Temmuz 2020’de kaybolduktan 5 gün sonra katlettiği ortaya çıkan Cemal Metin Avcı ile ona yardım eden kardeşi Mertcan Avcı ve aile bireylerinin yargılaması Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 8 celseyi geride bırakan davada tutuklu yargılanan Cemal Metin Avcı, delillere rağmen hala cezalandırılmış değil.
 
Faili belli kadın katliamları
 
Yine yıl boyu erkekler tarafından katledildikleri delillerle açığa çıkmasına rağmen kayıtlara “şüpheli ölüm” olarak geçen çok sayıda kadın davası da görüldü. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde 2 Kasım 2020’de iş görüşmesi için gittiği otelde tecavüze uğradıktan sonra otelin 5’inci katından atılarak katledilen 17 yaşındaki Gamze Açar’ın failleri Rıza Doğan, Mustafa Emre Demiral, Mehmet Doğan, Hüseyin Emre Gürgen, Emre Eker’in, “algılama yeteneği gelişmemiş kişileri intihara yönlendirme”, “cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “kasten öldürme” ve “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından yargılandığı dava Ankara Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Biri tutuksuz olmak üzere 5 kişinin yargılandığı davada Gamze’nin katledildiğine dair ifade veren tanıklara rağmen failler henüz ceza almadı.
 
Faile takipsizlik verildi
 
Yine Antep’te 3 Eylül 2020’de Sezay Koçak, boşanmak istediği Ali Özahi tarafından evinin balkonundan atılarak katledildi. İntihar ettiği öne sürülen Sezay’ın faili tutuklanmazken, Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı fail hakkında “kasten öldürme” suçundan takipsizlik kararı verdi.
 
Cezasızlık kadınları katlediyor
 
Yargının cezasızlık politikaları kadınların erkekler tarafından katledilmesine zemin sunarken, aynı zamanda intihara sürüklüyor. Ankara’da yaşayan Edanur Kaplan, 30 Temmuz 2021’de bir mekanda Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu tarafından kaçırılarak tecavüze maruz bırakıldı. 31 Temmuz’da karakola giderek failler hakkında şikayetçi olan Edanur, faillerin serbest bırakılması üzerine 7 Ağustos’ta intihara sürüklendi. Edanur’un ölümünden sonra tutuklanan failler hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın duruşmaları Ankara 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
 
Çocuklar korunmuyor
 
Ağrı’nın Bezirhane köyünde 15 Haziran 2018’de kaybolduktan 18 gün sonra katledilmiş halde bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıkmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında 2’si amca olmak üzere 7 kişi hakkında dava açıldı. Yargılama sonucunda tüm failler beraat ettirildi.
 
Erkeğe değil kadına ceza
 
2021’de özsavunmasını kullanan kadınlar da hedefteydi. Adana’da 8 Temmuz 2015’te kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhşa zorlayan evli olduğu Hasan Karabulut’u özsavunmasını kullanarak öldüren Çilem Doğan’a yargılandığı Adana 10’ncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 15 yıl hapis cezası 4 Kasım’da Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi tarafından onandı.
 
İstanbul Sözleşmesi'ni savunmak suç!
 
Yine Ankara’da 12 Ağustos 2020’de İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması tartışmalarına ilişkin eylem gerçekleştiren Ankara Kadın Platformu üyesi 33 kadın hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanununa muhalefetten” açılan davanın duruşmaları Ankara 28’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
 
2021'de 311 kadın katledildi
 
Jinnews olarak her ay basından derlediğimiz verilere göre, 2021 yılı Aralık ayında 25 kadın katledildi, 6 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Aynı ay içerisinde 3 çocuk katledildi, 1 çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 2021 yılında  “Şiddet Çetelemize” göre Ocak’ta 24, Şubat’ta, 24, Mart’ta 27, Nisan’da 18, Mayıs’ta 25, Haziran’da 25, Temmuz’da 27,  Ağustos’ta 34, Eylül’de 25, Ekim’de 23, Kasım’da 33, Aralık’ta 25 kadın katledildi. 2021 yılında toplamda 311 kadın katledildi, 181 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. 
 
Faili belli kadın katliamları
 
* Urfa’da Selva El Hinedi, kesici aletle saldırıya uğrayarak katledilmişti. Selva’yı, evlenmeyi reddettiği Ayad El Hasan isimli erkeğin katlettiği ortaya çıktı.
 
* Adana merkez Çukurova ilçesinde Ömer Sancar, evli olduğu Nazik Sancar’ı ateşli silahla katletti.
 
*Şırnak’ta M.B. isimli erkek, 6 ay önce boşandığı Özlem Çopur’u kesici aletle katletti.
 
* Antalya Aksu’da Kutlay Çelik, kardeşi Gülderen Çelik’i ateşli silahla katletti. 
 
* Mardin Kızıltepe’de Sabri Can, evli olduğu Cahide Can’ı ateşli silahla katletti.
 
* Kayseri’de Kaya Doğan, evli olduğu Hörmet Doğan’ı kesici aletle katletti. 
 
* Trabzon’da Mehmet Moradaoğlu, evli olduğu Hatun Moradaoğlu’yu ateşli silahla katletti. 
 
* Antalya’da Gülsenem Yılmaz, evli olduğu Talat Yılmaz tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* Mardin’in Artuklu ilçesinde hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Seyfettin Değer, baskın yaptığı evde, evli olduğu Cemile Değer ve Cemile’nin annesi Kadriye Başçı’yı ateşli silahla katletti.
 
* Kocaeli’nde Nebat Er, birlikte olduğu Celal Serçe tarafından kesici aletle katledildi. 
 
* Mersin’de Feriha Temiz, birlikte olduğu Metin Masat tarafından ateşli silahla katledildi. 
 
* Antalya'da Metin Bilgiç adlı erkek, evli olduğu Ümmü Gülsüm Bilgiç'i katletti.
 
* Kocaeli’de Kezban Meşe, ayrıldığı K.A. isimli erkek tarafından ateşli silahla katledildi. 
 
* Muğla’nın Fethiye ilçesinde Semih Sayan, Derya Gül’ü ateşli silahla katletti.
 
* Giresun’un Görele ilçesinde Hülya Alaca’nın dini nikahla evli olduğu Kemal Tüysüz’ün oğlu Yiğit Tüysüz Hülya’yı ateşli silahla katletti.
 
* Bursa’da Gülser Uyar evli olduğu Ali Kemal Uyar tarafından ateşli silahla katledildi.
 
* Antalya’da Rukiye Akgül, evli olduğu Emrah Akgül tarafından işkence ile katledildi.
 
* İstanbul’un Esenyurt ilçesinde market alışverişi için dışarı çıkan Meryem Yılmaz,  tanıdığı Erdal Dönmez tarafından kesici aletle katledildi.
 
* Urfa Merkez Eyyübiye ilçesinde 6 aylık bebeğini Aile Sağlık Merkezi’ne götüren M.Ş.B. isimli kadın, evli olduğu M.B. tarafından ateşli silahla katledildi.
 
* Erzincan’da Ali Nazım T., kardeşi Ayşegül T.’yi kesici aletle katletti.
 
* Adana’nın Seyhan ilçesinde Yunus Emre Uyaner, evli olduğu Melike Yağmur Uyaner’i ateşli silahla katletti. 
 
* Bursa’da Hibetullah El Muhammed El Nasır isimli kadın, evli olduğu Muhammed T. tarafından kesici aletle katledildi.
 
* İstanbul’da Mariyam Aloiep Guitni ayrılmak istediği Mohammed O.E. A. tarafından cinsel saldırıya uğradıktan sonra işkenceye maruz kalarak katledildi.
 
*Kocaeli’de Güzin Çetin evli olduğu Turgay Çetin tarafından ateşli silahla katledildi.
 
Şüpheli kadın ölümleri
 
* Maraş’ta Onikişubat ilçesi Tekerek Mahallesi’nde bulunan inşaatın bahçesinde Ulviye Bilgi Emlik isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Bingöl’de bir öğrenci yurdunda kalan soyadı öğrenilemeyen Şifanur, şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutsak Garibe Gezer kaldığı hücrede şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde Sinek Çayı’nda Muhsine Y. isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
* Balıkesir’de Zübeyde Karakoç isimli kadın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İstanbul’un Silivri ilçesinde ormanlık alanda Fariba Fezi şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
Katletme girişimi
 
* İzmir’de Beste Atabey’in uzaklaştırma kararı aldırdığı evli olduğu Umut Atabey, Beste’nin evini basarak katletmek istedi. Fail Beste’nin babasını kesici aletle ağır yaraladı. 
 
* Sivas’ta Müzeyyen B., boşandığı Necmettin G. tarafından katledilmek istendi.
 
* İstanbul Kağıthane’de annesiyle birlikte yaşayan Ş.A., aile apartmanında ikâmet eden dayısı Zafer Duran tarafından tehdit edilerek katledilmeye çalışıldı.
 
* Hatay’ın İskenderun ilçesinde Mustafa Resul Erkmen, G.Ç. isimli kadını katletme girişiminde bulunarak, tecavüze maruz bıraktı. Fail ayrıca G.Ç.’nin yüzüne ve vücuduna kızgın yağ döktü.
 
* Şırnak’ın Cizre ilçesinde Fethi M. isimli erkek, evli olduğu F.M.’nin bulunduğu ailesinin evini basarak ateşli silahla F.M.’yi katletme girişiminde bulundu. Fethi M., yengesi Cehya Ç.’yi yaraladı. 
 
* Adana’da Serkan Tacirlioğlu, bir süre önce ayrıldığı dini nikahla evli olduğu Sara B.’yi kesici aletle katletme girişiminde bulundu.
 
İntihara sürüklenme
 
* Diyarbakır’da Fatma Demirel, birlikte olduğu Mihemed Ronahi tarafından sistematik şekilde fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmasının ardından intihara sürüklenerek yaşamını yitirdi.
 
Kadına Yönelik Taciz, tecavüz, şiddet
 
* Antalya’da Z.K. isimli kadın, Y.T, D.A ve M.D. isimli erkeklerin tecavüzüne maruz kaldı.
 
* Adana’nın Yüreğir ilçesinde Suzan K. evli olduğu Serhat K. tarafından şiddete maruz bırakıldı.
 
*İzmir’in Konak ilçesinde Tuğba Serbest, işe gittiği sırada İbrahim Talep'in saldırısına uğradı.
 
*İstanbul Esenyurt’ta A.A. isimli erkek, bir rezidansın asansöründe bir kadına tecavüz girişiminde bulunarak kadını darp etti.
 
*Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde A.Ö, isimli erkek annesine işkence ederek katletmeye çalıştı.
 
* Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde A.S. isimli erkek annesini darp etti.
 
* Yusuf Bozkurt isimli erkek, oyuncu Mine Tugay’a dijital medya üzerinden hakaret ve taciz içerikli mesajlar göndererek tacize maruz bıraktı.
 
* Ankara’nın Etimesgut ilçesinde G.C. isimli kadın alıkonularak, tehditle fuhşa sürüklendi.
 
* İstanbul Sultanbeyli’de 18 Aralık’ta ortadan kaybolan ve kendisinden 5 gün boyunca haber alınmayan zihinsel engelli Leyla Aktan, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce alıkonulduğu evde darp edildi. Leyla’nın tecavüze uğramış olma ihtimali üzerinde duruldu.
 
* Bursa’da Mert Demir, Z.E. isimli kadını şiddete maruz bıraktı.
 
* Ankara Şehir Hastanesi’nde erkek doktor, bir kadın asistana cinsiyetçi küfürler ederek şiddete maruz bıraktı.
 
Özsavunmada bulunan kadınlar
 
* Konya’da boşanma aşamasında olan ve hakkında uzaklaştırma kararı olan Ergün K., Ersen K’nin evine gelerek, ateşli silahla Ersen’in kız kardeşini yaraladı. Failin elinden ateşli silahı alan Ersen, özsavunmada bulunarak faili yaraladı.
 
Çocuğa yönelik katliamlar
 
* İstanbul Pendik’te yaşayan Habip Öztürk 7 yaşındaki kızı Defne Öztürk’ü kesici aletle katletti.
 
* Kayseri’de Kaya Doğan, 1 buçuk yaşındaki çocuğu Yasemin Nur Soyak’ı kesici aletle katletti. 
 
* Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Fatih Anadolu Lisesi’nde öğrenci olan Reyhan D. isimli çocuğun, amcası tarafından ateşli silahla katledildiği belirtildi.
 
Şüpheli çocuk ölümü
 
* Van’ın Özalp ilçesinde Caner Celen adlı çocuk şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
Çocuğa yönelik taciz, tecavüz, şiddet
 
* Aydın’ın Efeler ilçesinde muhtar azası olan Alpay Çömez alıkoyduğu çocuğu tecavüze maruz bıraktı. 
 
* Ankara’da 17 yaşındaki V.T. isimli çocuk, ırkçı saldırıya maruz kaldı.
 
* Karabük’ün Safranbolu ilçesinde polisler, 11 yaşındaki bir çocuğu işkenceye maruz bıraktı.
 
* Aksaray’da bir okulda, öğretmen Ali Rıza Y. bir öğrenciyi şiddete maruz bıraktı.
 
* Muğla’nın Milas ilçesinde, ilkokul öğretmenliği yapan Tuba T.  bir öğrencisini şiddete maruz bıraktı.
 
Mahkeme’nin iyi hal indirimleri
 
* Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamının yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın yargılandığı davanın karar duruşmasında, fail Musa Orhan’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası ile tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
 
* Antalya'da bir kadına tecavüz eden 3 erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
*İstanbul’un Üsküdar ilçesinde boşanma aşamasında olduğu Hilal Kara’yı şiddet uygulayan Hüseyin Kara’nın yargılandığı davanın karar duruşmasında mahkeme şiddet failine “basit yaralama” suçundan hapis cezası verildi.
 
*İzmir Torbalı ilçesinde, 7 öğrenciye cinsel istismarda bulunan öğretmen S.E., serbest bırakıldı.
 
*İstanbul Bayrampaşa’da sistematik şiddete maruz kalan Aleyna Tülay Taş boşanmak istediği Okan Taş isimli erkek tarafından 2 Nisan’da kesici aletle katledilmek istendi. Failin yargılandığı davanın karar duruşmasında mahkeme faile iyi hal indirimi uyguladı.
 
*Mardin Nusaybin’de öğrencisine sistematik cinsel tacizde bulunan okul müdür yardımcısı Ahmet B.’nin farklı tarihlerde 3 çocuğu daha taciz ettiği öğrenildi. Gözaltına alınan Ahmet B., serbest bırakıldı. 
 
*Mardin’de yeğeni olan çocuğa tecavüz eden fail Osman Ç.’nin yargılandığı davanın 4’ncü duruşmasında, mahkeme tecavüz failine beraat verdi.
 
*Mardin’de uzman Çavuş Ömer Ayas ve Muhammet Toprak bir kadını sistematik tecavüze maruz bıraktı. Failler,  “rıza” savunması adı altında serbest bırakıldı.
 
*Muğla’nın Bodrum ilçesinde 5 yaşından bu yana babası ve ağabeyinin sistematik cinsel istismarına maruz kalan, çocuğun görülen karar duruşmasında mahkeme fail A.P. ve F.P. hakkında beraat kararı verdi.