Eylül ayı şiddet çetelesi: 27 kadın katledildi, 13 şüpheli ölüm

  • 09:03 6 Ekim 2022
  • Şiddet Çetelesi
 
Gülşen Koçuk
 
HABER MERKEZİ - Ajansımızın her ay tuttuğu şiddet çetelesine göre erkekler, Eylül’de 27 kadın ve 4 çocuğu katletti, 13 kadın ve 5 çocuk ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.
 
Kürdistan ve Türkiye kentlerinde erkek-devlet şiddeti sonucu neredeyse her gün kadınlar ve çocuklar hedef alınıyor. Kadınları korumayan yasalardan da cesaret alan failler, şiddet uygulamaktan geri durmazken, buna karşı kadınlar mücadelelerinden geri adım atmıyor. Sadece 2022'nin ilk 9 ayında 263 kadın katledilirken, erkek yargı da failleri ödüllendiren kararlarıyla şiddetin önünü açıyor. Ancak katledilen her kadın için, “Jin jiyan azadî” sesleri yükseliyor.
 
İran’dan dünyaya ‘Jin jiyan azadî’
 
İran’da rejimin 14 Eylül’de işkence ederek ağır yaraladığı ve 16 Eylül’de yaşamını yitiren Jîna Mahsa Amînî için tüm dünyada eylemler gerçekleştirildi. Kürdistan ve Türkiye’de de eylemlere katılan binlerce kadın, Rojhilat ve İran’dan yükselen “Jin jiyan azadî” sloganını sahiplendi. 
 
Özsavunma
 
Diyarbakır’da Z.S. isimli kadın, evli olduğu erkeğin kardeşi M.S. tarafından cinsel saldırıya uğradı. Bunun üzerine özsavunma hakkını kullanan kadın gözaltına alındı. Z.S., sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
Irkçı saldırı
 
Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Arapdere köyünden ev alan Iğdırlı Kürt aileye, 11 Eylül günü ırkçı saldırıda bulunulduğu öğrenildi. Aydın’ın Efeler ilçesinde oturan Iğdırlı Kürt aileye “Köyde Kürt istemiyoruz” diyerek saldıran köylüler, içinde 8 yaşındaki çocuğun da olduğu 7’si aynı aileden olmak üzere 8 kişiyi yaraladı. 
 
27 kadın, 4 çocuk katledildi
 
Eylül ayına dair tuttuğumuz çeteleye göre erkekler en az 27 kadını, 4 çocuğu katletti. Yine Eylül ayı içerisinde 13 kadın ve 5 çocuk şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Kadınlardan 12’si evli olduğu, 6’sı akrabası olan, 5’i boşanma aşamasında olduğu, 2’si boşandığı, 1’i oğlu olan, 1’i de tanımadığı erkek tarafından katledildi.
 
İllere göre dağılım
 
Yine çetelemize göre kadınlardan 3’ü Adana’da, 3’ü İstanbul’da, 3’ü Giresun’da, 2’si Maraş’ta, 2’si Mersin’de, 1’i Bursa’da, 1’i Amasya’da, 1’i Urfa’da, 1’i Bartın’da, 1’i Zonguldak’ta, 1’i Erzincan’da, 1’i Rize’de, 1’i Mardin’de, 1’i Antalya’da, 1’i Kırşehir’de, 1’i Şırnak’ta, 1’i Antep’te, 1’i Samsun’da, 1’i de Niğde’de erkekler tarafından hedef alınarak katledildi.
 
Uzaklaştırma kararı
 
Kadınlar, yine kendilerini korumayan sadece prosedürde kalan uzaklaştırma kararlarında da katledildi. Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde Şermin Sarı boşandığı Erhan Poyraz tarafından katledildi. 2 yıl önce boşandığı Erhan Poyraz hakkında katledilmeden 4 gün önce şikâyetçi olan Şermin’in fail hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrendi.
 
Yine Erzincan merkezde Handan Ö.’yü katleden Ahmet Ö. hakkında da uzaklaştırma kararı vardı.
 
Kadın katliamı
 
* Adana'nın merkez Yüreğir ilçesinde Erhan Poyraz, boşandığı Şermin Sarı’yı işkence ederek katletti. Şermin’in 2 yıl önce boşandığı fail Erhan Poyraz hakkında 4 gün önce şikâyetçi olduğu ve hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrendi.
 
* Bursa'nın İnegöl ilçesinde Kahraman Çetinkaya, boşandığı Fadime Cuma’yı ateşli silahla katletti.
 
* Amasya'nın Taşova ilçesinde Kadir Yıldırım, dini nikâhla evli olduğu Sunay Aslan Kaya isimli kadın ile Sunay’ın oğlu Anıl Kadir Babal'ı ateşli silahla katletti.
 
* Urfa'nın Siverek ilçesinde Mahmut Elen, evli olduğu Arzı Elen'i katletti.
 
* Maraş'ın Andırın ilçesine bağlı kırsal Köklü Mahallesi'nde akraba oldukları öğrenilen 2 aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıktığı belirtilen tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Kavgada Ayşe D., İbrahim ve Şerife K. olay yerinde yaşamını yitirdi, Ahmet Alperen, (7), Fatmanur Nisa (17) ve Mehmet Murat K. (14) isimli çocuklar ise yaralandı.
 
* Bartın’da Metin Ar, boşanma aşamasında olduğu Arzu Ar’ı katletti. Metin Ar’ın 8 ay önce Arzu Ar’ı ölümle tehdit ettiği için tutuklandığı ve katletmeden 2 gün önce cezaevinden tahliye olduğu öğrenildi. 
 
* Zonguldak'ta Ersin Tunçdemir isimli erkek, kardeşinin evli olduğu Derya Tunçdemir’i ateşli silahla katletti. Olay’ın, Ersin’in ateşli silahını temizlediği sırada silahının ateş almasıyla gerçekleştiği iddia edildi.
 
* Mersin’in Akdeniz ilçesinde Murat Karaman, boşanma aşamasında olduğu Dilek Karaman’ı ateşli silahla katletti.
 
* Adana'nın Ceyhan ilçesinde Rasıl S. isimli erkek, dini nikahla evli olduğu Ezgi Deler’i işkence ile katletti. 
 
* Erzincan merkezde hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Ahmet Ö., evli olduğu Handan Ö.’yü kesici silahla katletti.
 
* Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Demirhisar köyünde Fatih Mehmet Bülbül adlı erkek, evli olduğu Yeliz Bülbül’ü ve kuzeni Şaban Ali Bülbül’ü ateşli silahla katletti.
 
* Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı Zengan Mahallesi’nde Mehmet Emin Öner, dini nikahla evli olduğu Pakistan Demir'i katletti. Failin daha önce de Pakistan’ı şiddete maruz bıraktığı belirtildi.
 
* Antalya'nın Kemer ilçesinde Estonyalı Mihhail Sadrın isimli erkek, evli olduğu Jelana Sadrın'ı işkence ile katletti.
 
* Kırşehir'de Mustafa Tanış, boşanma aşamasında olduğu Hatice Tanış’ı katletti.
 
* İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde Ferhat Boduroğlu, evli olduğu Vildan Boduroğlu ile Vildan’ın kardeşi Zehra Koyun’u kesici aletle katletti. 
 
* Şırnak’ın Cizre ilçesinde polis Sinan Bulduklu, evli olduğu öğretmen Berna Kargı Bulduklu’yu ateşli silahla katletti.
 
* Antep’in İslahiye ilçesine bağlı Aydınlık Mahallesi'nde Süleyman Durmuş, evli olduğu Zeliha Durmuş’u katletti.
 
* Giresun'un Espiye ilçesinde Nuri Çamur, boşanma aşamasında olduğu Dilek Çamur, Dilek’in kardeşi Ayşe Kılıç ve kayınbiraderinin eşi Damla Çubukçu’yu ateşli silahla katletti.
 
* İstanbul'un Bağcılar ilçesinde yaşayan Ali Sayan, annesi Hava Sayan’ı kesici alet ve işkence ile katletti. Fail daha sonra evi ateşe verdi.
 
* Samsun’un Alaçam ilçesinde Mehmet Dursun isimli erkek, evli olduğu Havva Dursun’u ateşli silahla katletti.
 
* Adana’nın Yüreğir ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada 90 yaşındaki Rahime Eker katledildi.
 
*Mersin’in Toroslar ilçesinde Hakan T., evli olduğu Nur Efşan T.’yi kesici silahla katletti.
 
*Niğde’de Mehmet Büyüksaraç, boşanma aşamasında olduğu Kiraz Büyüksaraç’ı katletti.
 
Şüpheli kadın ölümleri
 
* Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Hanife Özsoy isimli kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Ali Paşa Mahallesi’nde yaşayan Dilay Yiğit, şüpheli şekilde hayatını kaybetti.
 
* Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Sağlığı Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Hilal Yoldaş (20), Bağlar ilçesinde bulunan evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde 18 Ağustos’ta baraj kenarında ateşli silahla başından vurulmuş halde yaralı bulunan Sevda Evli, yaşamını yitirdi.
 
* Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde Neslihan Arvas adlı kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Neslihan’ın 4’üncü kattaki evinde cam silerken düştüğü iddia edildi.
 
* Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesindeki Burhanoğlu köyünde Hamide Demir (79), evinin bahçesinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Adana’nın Yüreğir ilçesinde Celile Hami isimli kadın dini nikahla birlikte yaşadığı Fadıl Hakim’in şiddetinden kaçarak gittiği abisinin evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. 
 
* Sivas’ın Çarşıbaşı Mahallesi’nde Ayşe Kıratik (54) isimli kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Bir apartmanın 4’üncü katında yaşayan Ayşe’nin dengesini kaybederek balkondan düştüğü iddia edildi.
 
* Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nöbetçi olan hemşire Yasemin Çelebi, hastanenin tuvaletinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Bozyer Mahallesi Çırpı mevkiinde Fettahna İlden (77) isimli kadın, Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait sulama kanalında yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İstanbul'un Şişli ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Nakiye Elgün Sokak'ta 5 katlı iş merkezinin 3'üncü katında bir kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Kadının kimliği belirlenemedi.
 
* Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bir mahallede Bedevi Ekici (50) isimli kadın şüpheli şekilde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi.
 
* Tekirdağ Şarköy’de üniversite öğrencisi Buse İlgin (24), doğum günü olan 10 Eylül’de arkadaşlarının da katıldığı doğum günü kutlamasının ardından evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
Kadını katletme girişimi
 
* Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Ş.B., boşanma davasının olduğu gün boşanma aşamasında olduğu E.B. isimli erkek tarafından katledilmeye çalışılarak ağır yaralandı.
 
* Urfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Devteyşti Mahallesi’nde B.K. (22) isimli kadın, evli olduğu erkeğin saldırısına uğradı. Ateşli silah ile saldıran fail, kadını yaraladı.
 
* Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Hediye Takak, Adana'dan gelen ve oğlu olduğu öğrenilen Y.T. isimli erkek tarafından ateşli silahla katledilmeye çalışılarak ağır yaralandı.
 
*Mersin’de Hasan Sevincer ve kuzeni olduğu öğrenilen bir erkek, Rahime E. isimli kadını katletme girişiminde bulundu.
 
Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz
 
* Mardin’de S.F. isimli kadın, ablasının evli olduğu Sıraç Alancı tarafından tecavüze uğradı. Failin evli olduğu kadını da şiddete maruz bıraktığı ve tehdit ettiği belirtilirken, şikayetler ardından gözaltına alınan ve mahkemeye çıkarılan fail serbest bırakıldı.
 
* İstanbul Esenler’de Yavuz Sevgin isimli fail, Gizem İ. isimli kadına sözlü hakaret ve tacizde bulundu, ardından ateşli silahla katletmeye çalıştı.
 
* Kocaeli’de L.Ü. adlı erkek, evli olduğu Esra Ü.’yü darp etti. Hastanede tedavi altına alınan kadının vücudunda maruz kaldığı işkence sonucu morluklar meydana geldi.
 
Çocuk katliamı
 
* Hatay’ın Antakya ilçesi Narlıca Mahallesi’nde Suriyeli Faris Muhammed Al-Ali isimli çocuk kesici aletle katledildi. Failler ise olay yerinden kaçtı.
 
* Ankara'nın Keçiören ilçesinde teyzesi, 3 yaşındaki Rayyan Hassım’ı katletti. Rayyam’ın cenazesi kaldırımda aydınlatma direğinin yanında bulundu.
 
* Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Fiskaya semtinde iki grup arasında yaşanan silahlı kavgada 14 yaşındaki Emre Buyruk katledildi. 
 
*Antep’in Şahinbey ilçesinde bir evde yapılan aramada, 3 yaşındaki Lina Nazlı Erbay  katledilmiş halde bulundu. Failler Mehmet Aksu ve Muhabbet Toz tutuklandı.
 
Şüpheli çocuk ölümü
 
* Urfa'nın Akçakale ilçesi ile Suriye’nin Tel Abyad kenti arasında bulunan sınır duvarının yakınındaki Hürriyet Mahallesi’nde, oyun oynadığı iddia edilen Irmak Kaymaz (9) ile Vaad İllen (10) adlı 2 çocuk yağmur suyundan oluşan suni gölette yaşamını yitirmiş olarak bulundu.
 
* Urfa’nın Haliliye ilçesinde 4 gün önce kaybolan 4 yaşındaki Ömer Halis Polat, aramaların sonucunda su kanalında yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* Urfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Tamak Mahallesi’nde Aynur Tamak (16) isimli çocuk, evinde şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu.
 
* İstanbul Beylikdüzü'nde “balkondan düştü” denilen bebek yaşamını yitirdi.
 
Çocuğa yönelik katletme girişimi, şiddet, taciz, tecavüz
 
* Diyarbakır’da bir çocuk, tecavüze uğradı. Çocuğun tecavüze ve işkenceye uğradığı, ardından durumunun ağırlaşmasıyla hastaneye götürülerek tedavi altına alındığı kaydedildi.
 
* Maraş'ın Andırın ilçesine bağlı kırsal Köklü Mahallesi'nde akraba oldukları öğrenilen 2 aile arasında arazi anlaşmazlığı yüzünden çıktığı belirtilen tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Kavgada Ayşe D, İbrahim ve Şerife K. olay yerinde yaşamını yitirdi, Ahmet Alperen, (7), Fatmanur Nisa (17) ve Mehmet Murat K. (14) isimli çocuklar ise yaralandı.
 
* Diyarbakır’dan Silvan ilçesine giden dolmuşta 2 çocuk, Uğur Kolakan tarafından taciz edildi. Olayı öğrenen aile, Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayette bulunurken, fail gözaltına alındı. Ancak fail, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı adliyede nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakıldı.
 
* İstanbul Esenyurt’ta H.M.D. isimli erkek bisiklete binme bahanesiyle bir çocuğu taciz etti. Tacize müdahale eden çevredekilerin bildirmesi ile gözaltına alınan fail, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
 
* Maraş’ın Pazarcık ilçesinde kendisini öğretmen olarak tanıtan Mustafa Gökot isimli erkek, okula götüreceğini söylediği bir çocuğu çocuğa cinsel tacize maruz bıraktı.
 
Erkek-devlet şiddeti
 
* Halkların Demokratik Partisi’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Van’da gerçekleştirdiği mitingi sonrası yürüyüşe geçen kitleyi takip eden gazeteciler, polisler tarafından darp edildi. Polisler, kitleyi takip eden gazetecilerden Mesut Bağcı'ı yere yatırarak, darp etti ve kamerasını kırdı.  Kendisini TEM Şube'den olarak tanıtan bir sivil polis ise, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berivan Kutlu ile ajansımız muhabiri Zelal Tunç’u ölümle tehdit etti. Polis, gazetecilere “Seni vururum, kimse seni bulamaz” tehdidinde bulundu. Aynı polis, yine muhabirimiz Elfazi Toral’a da silah çekti.
 
* Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde Emel Hacıoğlu isimli tutuklu şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Ablası Evin Olgun, kardeşinin herhangi bir sağlık sorunu olmadığını ve cezaevi yönetiminin kendilerine bilgi vermediğini kaydetti. 
 
* 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, Kadıköy’de polis tarafından tacize maruz kalan, darp edilen ve ters kelepçe ile gözaltına alınan 75 kadın, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar, suç duyurusunda bulunulması amacıyla derneğe başvuruda bulundu.
 
Erkek yargı kararları
 
* İstanbul Haramidere'de İranlı K., çalıştığı Saina Beauty isimli güzellik salonunun sahibi Said Fetrati’nin aracılığıyla tanıştığı Metin Karabayır tarafından 18 Mayıs 2021 tarihinde tecavüze uğradı ve tehditlere maruz kaldı. K.’nin şikayeti sonucu başlatılan soruşturma kapsamında açılan davanın 2’nci duruşmasında mahkeme heyeti delillere rağmen faili tutuklamadı.
 
* Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde, ekmek almaya giden Helin Hasret Şen’i Kobra tipi zırhlı araçtan ateş açarak katleden polis Abdullah Ercan’ın “kasten öldürmek” suçundan yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Fail polis Abdullah Ercan’ın duruşmasında mahkeme heyeti, failin tutuklanmasını ölçülü bulmadı.
 
* İzmir’de 2 çocuğuna sistematik tecavüzde bulunan ve “çocuğa nitelikli cinsel istismar”, “hakaret” ve “darp” suçlarından tutuklanan Serkan Erdoğan’a karşı özsavunmada bulunarak yaralayan çocukların annesi Asya Dizlek’in de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davanın 5’inci duruşması Bayraklı 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Asya, ev hapsi ile cezaevinden tahliye edildi.  
 
* Diyarbakır’dan Silvan ilçesine giden dolmuşta 2 çocuk, Uğur Kolakan tarafından taciz edildi. Olayı öğrenen aile, Silvan İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayette bulunurken, fail gözaltına alındı. Ancak fail, emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı adliyede nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakıldı.
 
* Ankara’nın Mamak ilçesinde kendisine ve çocuğuna sistematik şiddet uyguladığı için evli olduğu erkeği 14 Ocak’ta özsavunmasını kullanarak öldüren 76 yaşındaki Mevlüde Akgün’ün “eşi kasten öldürme” suçundan yargılandığı davanın duruşması Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İddia makamı hazırladığı mütalaasında Mevlüde’nin 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
 
* Maraş'ta 17 Kasım 2021’de Sevgi Gevşek'i katleden ve ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Durdu Gevşek hakkında  mahkeme tarafından beraat  kararı verdi.
 
* Samsun’un  İlkadım ilçesinde 5 öğrenciye cinsel tacizde bulunan ve daha önce de cinsel taciz suçundan yargılanarak 25 yıl hapis cezası alan öğretmen Yüksel Özkan, “çocuğun cinsel istismarı” suçundan yargılandığı davada yalnızca 35 yıl 11 ay 6 gün hapis cezası aldı.
 
* Erzurum’da Diyanet’e bağlı kuran kursunda 7 çocuğa cinsel tacizde bulunan ve 8 suçtan yargılandığı Erzurum 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada 119 yıl 6 ay hapis cezası alan fail Hakan Aslankafa’nın cezası Erzurum Bölge İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme yargılamanın usulen hatalı olduğunu savunarak, çocukların mahkemede dinlenmesine karar verdi.
 
* Muhabirimiz Rabia Önver hakkında Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada “zincirleme şekilde örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla 1 yıl 6 ay 27 gün, gazeteciler Nurcan Yalçın’a Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 2 yıl 6 ay, Hatice Şahin hakkında Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüte üye olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay, Sadiye Eser’e de İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.