Nudem Durak hastalıklarına rağmen bırakılmıyor

  • 09:10 17 Mart 2023
  • Güncel
Melike Aydın 
 
İZMİR - Kürtçe müzik yaptığı, için tutsak edilen müzisyen Nudem Durak’ta, cezaevi koşulları nedeniyle kemik erimesi ve zehirli guatr hastalıkları ortaya çıktı. Nudem’in sağlık durumuna ilişkin birçok hastane raporu olmasına rağmen serbest bırakılmıyor. 
 
İktidarın baskı ve şiddet politikalarının en çok hissedildiği cezaevlerinde hasta tutsaklar tedavi edilmiyor. Başta güneşin içeriye girmesini kısıtlayan mimarisi nedeniyle cezaevi koşulları hastalıkların ortaya çıkmasına veya tetiklenmesine neden oluyor. Kürtçe müzik seslendirdiği, Kürt müziği ve kültürünün gelişimine katkıda bulunduğu için örgüt üyeliğiyle yargılanarak 22 Nisan 2015’ten beri tutsak edilen Nudem Durak da cezaevi koşulları nedeniyle hastalığı tetiklenen tutsaklardan biri. Cezaevi koşulları ve açlık grevi nedeniyle kemik erimesi ve zehirli guatr hastalığına yakalanan Nudem’in tedavisinin dışarıda devam etmesi gerekiyor. Ancak uluslararası alanda sanatçıların “Nudem için özgürlük” (Free Nudem Durak) kampanyalarına rağmen Nudem hala cezaevinde tutuluyor.
 
Kürtçe şarkıya 19 yıl ceza verildi
 
Nudem,  Şirnex’in (Şırnak) Dêrgulê (Kumçatı) beldesinde 1988 yılında dünyaya geldi. Çocuk yaşlarda Kürtçe şarkılar seslendirmeye başlayan Nudem, 2012 yılında, 14 yaşında Kürtçe şarkı söylediği için tutuklandı, bir yıl sonra tahliye oldu, kısa bir süre sonra yine ve 9 ay cezaevinde tutuldu. Ancak verilen ceza onu Kürt müziğinden vazgeçirmedi. Cizîr (Cizre) Belediyesi’ne bağlı Mem û Zîn Kültür Merkezi’nde erbane eğitmeni olarak ders vermeye başlayan Nudem çatışmasızlık sürecinin bitmesinin ardından 22 Nisan 2015’te tutuklandı ve hakkında açılan iki ayrı davadan toplam 19 yıl hapis cezası verildi. Önce Mardin Cezaevi’ne götürülen Nudem, şimdi Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsak bulunuyor.
 
Tedavisine dışarıda devam edilmesi gerekiyor
 
Nudem, Demorkatik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in, 8 Kasım 2018’de PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevine de destek verdi. 1 Mart 2019’da greve giren Nudem, 87 gün açlık grevinde kaldı. Hem cezaevi koşulları hem de açlık grevine katılmış olmak Nudem’de birçok sağlık sorununun baş göstermesine neden oldu. Kemik erimesi teşhisi konulan ve gözlerinde sorunlar yaşayan Nudem, graves (zehirli guatr) hastalığı nedeniyle ameliyatı kabul etmiyor ve sesinin bozulması endişesi yaşıyor. Şimdilik ilaç tedavisi gören Nudem’in tedavisine cezaevinde değil dışarıda devam edilmesi gerekiyor.
 
Nudem için özgürlük kampanyası
 
Kürtçe şarkı söylediği için ceza verilen Nudem, için Avrupa’da "Free Nudem Durak" (Nudem Durak’a özgürlük) adıyla kampanya başlatıldı, dijital medyada “Free Nudem Durak” ismiyle hesap açıldı, farklı ülke sanatçı ve aydınları Nudem’in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. 19 Şubat 2022’de ünlü İngiliz müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters, Nudem’in serbest bırakılması için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu, cezaevinde müzik aletleri sağlanamamasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Roger, 2017-2018 turnesinde kullandığı ve üzerinde sanatçılardan mesajlar yazılı gitarını Nudem’in ailesine gönderdi ancak cezaevi yönetimi engel oldu. Kampanyaya Amerikalı oyuncu, yapımcı ve yazar John Kusack, İngiltereli tiyatro ve sinema oyuncusu  Maxine Peake ve Amerikalı oyuncu Mark Ruffalo da destek verdi ve Nudem’in özgürlüğü için çağrıda bulundu. Türkiye sanat dünyasından ise Nudem için yeterince ses çıkarılmadı.
 
Birçok raporu var
 
Nudem hastalıklarına dair birçok doktor raporuna rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Güneşin sınırlı saatlerde görüldüğü cezaevinde hastalıklarıyla mücadele eden Nudem’in bir an önce tahliye edilerek tedavisine dışarda devam edilmesi gerekiyor. 
 

Etiketler:

Okumadan geçme!